onsdag, augusti 13, 2008

Om tårtor och sötsaker

Visst är det väl så att man oftast bakar tårtan själv i Sverige? Om det inte handlar om köpta prinsesstårtor förstås. I min familj har vi i alla fall alltid gjort det. Jag minns när jag var liten och fyllde år, då fick jag hjälp med att baka sockerkaksbotten och fick sedan garnera tårtan precis som jag ville ha den.

Här verkar det mycket vanligare att man köper tårta istället. De jag frågat tycker till och med att det låter rätt konstigt att baka sin egen. Och här ser många av tårtorna inte direkt ut som i Sverige heller...

Fast det är väl inte så konstigt egentligen, på min egen hemgarnerade tårta hade jag knappast lyckats få till små dalmantiner, en hel fotbollsplan eller en Dora Exploradora.

Riktigt roliga tårtor fanns det en länk till hos Silverfisken*. Här är en av alla konstiga och misslyckade tårtor som finns på bloggen Cake Wrecks. Jag har skrattat både länge och gott åt alla bilder och kommentarer där.

Från Cake Wrecks: The cake that started it all

Jag är nog rätt konstig egentligen för jag gillar inte tårta särskilt mycket alls. Inga andra sötsaker heller för den delen (förutom kanske glass någon gång ibland). Jag är en sån som kan gå förbi godis- och kakhyllorna i affären hundra gånger och inte ens komma på tanken att jag kanske vill ha. Allt som är salt är däremot gott och popcorn och salta nötter tackar jag inte nej till.

Folk här verkar vara riktiga gottgrisar. Det finns panaderías som säljer bakelser och slisk i varenda gathörn, jag lovar. Och hur mycket socker i kaffet folk tar ska vi inte ens prata om. Här tycker de att jag är helt knäpp som inte tar något socker alls i kaffet och brukar ge mig en handfull småpåsar ändå, ifall jag ändrar mig antar jag. ;-) Här är förresten mycket bryggkaffe som man köper i affären redan sockrat. Tänk då X antal skedar socker på det... Huuuu!

Inga julgrejer än i affärerna förresten, tack och lov. De är fulla av morsdagspresenter just nu. Mors dag är den 15 augusti så kanske efter det...!?

*På tal om Silverfisken så har jag läst och gillat hans blogg länge. Det var nog en av de första bloggarna jag fastnade för. Nu när han tänker bli en Brisbane Wedding Photographer så vill han ha hjälp med att få högre rankning på sin nya fotosida. Det kan man väl bjussa på så jag gör som alla andra och länkar. Mycket fina bilder så det är värt ett besök.

9 kommentarer:

AnneliH sa...

Vilka fina tårtår! Jag ääälskar tårtor ;) men det äter vi bara om vi ska fira något någon gång per år. Jag går sällan ut och äter tårtor och bakelser. Har smakat Canariska bakverk och de var goda! Här hemma har vi något som heter Tårtverkstan där man kan beställa sin tårta http://tartverkstan.com/

Nadia sa...

Tjusiga tårtor, fast hembakat ärbäst!
Tycker ofta att tårtor/bakelser i latinamerika är alltför söta och bara smakar socker

Saltistjejen sa...

Här i USa verkar folk också typ aöldrig baka egna tårtor utan alltid köpa. Och jag måste säga att tårtorna jag testat här är makalöst äckliga!!!! Söta så det står härliga till. Inte tillstymelse till lite syrlighet eller liknande utan bara socker och fett. och så har jag lite svårt för mycket av dekorationerna eftersom de ofta ofta är i grälla färger. PLUS att jag verkligen avskyr frosting, vilket de flesta amerikanska tårtor har i mängd...
Brrr!!!!
Men jag är normalt som du också. Är inte så mycket för söta saker. Jo godis förstås, men inte så mycket för söta bakverk som tårtor eller kakor.
Fast nu när jag ammar är det vekrligen helt tvärtom!!! Jag är såååå sugen på söta saker att det är helt galet!!! Normalt blir jag sugen på popcorn, oliver och annat salt. Men nu är det glass, choklad etc etc... Känns jätteovant.

nina sa...

annelih:
En riktig tårtälskare alltså. :-D De flesta är väl det. :-) Här äter man nog mycket bakelser för att det faktiskt är jättebilligt, kostar inte många kronor på ett fik. En köpt tårta kostar under hundralappen tror jag. Canariska bakverk har jag aldrig testat. Hur är de?

nadia:
Du har alldeles rätt i att tårtorna här är alldeles för sliskiga. Som att sitta och äta sockerbitar, ungefär. ;-)

saltis:
Då har vi nog samma tårtor som i USA, för här är de också bara söta och sliskiga och med en massa frosting. Efter en tårtbit här är jag hög på socker i flera timmar. ;-) Tacka vet jag jordgubbar och blåbär, om jag nu ska äta tårta. :-)

Plockgodis kan vara gott ibland faktiskt, fast det finns ju knappt här så jag har nästan glömt bort att det finns...

Tänk att man kan bli sugen på saker man egentligen inte gillar så mycket när man är gravid/ammar. Min mormor hade det rätt tufft under graviditeten, hon kunde inte få nog av trycksvärta (innehåller säkert något som kroppen vill ha) och kunde inte låta bli att riva dagstidningen i remsor och tugga i sig. Haha. :-D Då är det nog bättre med sötsaker, folk tror åtminstone inte att man är helt knäpp. ;-)

Marianne sa...

Jag försökte kommentera här när du hade lagt ut det här inlägget, men det gick inte : ( Försöker igen : )

Jag ääälskar sötsaker. Och tårta. Maken säger varje gång det serveras tårta "Ja, jag tycker egentligen inte om tårta, men det här var god." Ja, ja.

Men även om jag älskar sötsaker så får det vara måtta på hur sött det är. Avskyr till exempel marsipan, det är alldeles för sött. Och amerikanska tårtor är så söta att det gör ont i munnen, det är inte gott. Här kan man faktiskt få tag på vettiga bakverk, plus de sirapsdränkta baklava-typerna, förstås. Och så får det inte vara alkohol i sötsakerna, det tycker jag förstör. Jag har hemskt barnslig smak : )

Nu ska jag läsa paraplyinlägget.

Pumita sa...

Håller med Nadia, hembakt är godast! Men de är är helt klart tjusigast! Såg förresten häromdagen - för första gången - såna där designade Disney-tårtor på supermarket här hemma. Visste inte om jag skulle skratta eller gråta... men det är klart om jag var barn skulle jag nog tycka att de var jättefina! :)

nina sa...

marianne:
Haha, så han gillar inte tårta egentligen men alla är goda... :-D

Jag gillar inte heller riktigt söta bakverk så tårtorna här äter jag helst inte. Ska jag äta något bakat äter jag nog helst blåbärspaj eller något annat lite syrligt. Och jag vill inte heller ha alkohol i sötsakerna, så jag har nog också lite barnslig smak. ;-)

nina sa...

pumita:
Jag hade också gillat såna Disney-tårtor när jag var liten (särskilt Kalle Anka, som var min favorit). Fast jag tycker nog att det är roligast att göra egen tårta, minns att vi gjorde glasstårta och använde Ballerina-kakor som hjul.

Ballerina-kakor gillar jag förresten, trots att jag inte gillar sötsaker egentligen. Fast då måste man äta ovansidan först, sen runt chokladen och till sist chokladen i mitten. :-)

Marianne sa...

Nu är vi nog inne hos varandra samtidigt!

Nu ska jag läsa ditt senaste inlägg.