torsdag, augusti 14, 2008

Under mitt paraply

Nu är det inte så långt kvar tills de riktiga "vintermånaderna" är här så det är bara att börja vänja sig vid regn, regn, regn... Visserligen ska jag inte klaga för halva dagarna brukar ju vara fina och soliga, men visst blir man lite less på att bli dyngsur om fötterna var och varannan eftermiddag.

Regnsäsongen har visserligen pågått ett tag nu, men det trappas upp och blir som värst där jag bor i oktober/november. Det är ju då som orkansäsongen håller på för fullt i Karibiska havet också, så det är ju inte så konstigt att vi får en släng av riktiga regnoväder. Fast tydligen var det värre förr, säger folk, då kunde det regna dygnet runt i flera veckor i sträck. Vädret håller visst på att förändras överallt.

Något jag tycker är lite kul är att det som costaricaner kallar vinter och jag kallar regnsäsong, det kallar turistnäringen och resebolagen för "green season". Det låter ju så mycket bättre så! Men på ett sätt har de ju rätt, det är verkligen otroligt grönt, lummigt och fint den här tiden på året.

En helt vanlig eftermiddag, under mitt paraply.
Jag tycker det är jättefint förresten, trots att jag inte gillar paraplyer egentligen. Randigt och sommarfärger, det gillar jag!


Men har man inget paraply med sig kan man alltid köpa ett billigt i någon liten "kiosk" längs gatan. Litet paraply kostar $2, stort paraply $3. Och vill man kan man ju alltid köpa med sig en kokosnöt också.

Sen finns det förstås en massa försäljare längs gatan som börjar sälja paraplyer så fort första regndroppen faller (innan dess är det inte helt ovanligt att de står och säljer solglasögon istället).

Här är en liten hink där man kan ställa sitt paraply för att ha händerna fria när man köper bröd, bakelser och kanske en tårta till Mors dag, som firas på fredag.

Och så här fin utsikt brukar jag ha på bussen på eftermiddagarna... Jag gillar det faktiskt, det är mysigt med regn när man är inomhus. :-)

9 kommentarer:

AnneliH sa...

Ja, vädret förändras helt klart. Här i Sverige är det knappast några vita vintrar längre bara dåligt skidföre med blask. Just nu är det bara 16 gr och väldigt blåsigt här. Hade hoppats på att augusti skulle varit lite finare. Sådana paraplyförsäljare skulle vi också vara förtjänta av för det har regnat ganska mycket av och till denna månad. Ha en bra dag!

sockerdricka sa...

Jag vill bara säga att jag läser varje inlägg och tycker att din blogg är oerhört intressant och underhållande.. Synd att jag är så kass på att kommentera! =)

Apropå paraplyer så har jag köpt ett på IKEA vilket har visat sig vara det bästa jag någonsin haft. Och snyggt är det också! ;)

Saltistjejen sa...

Haha alla dessa gtuförsäljare som plötsligt står där med paraplyer till salu så snart det börjar regna! Det är ganska fascinerande att de hinner komma på plats så snabbt!!!! :-)
Och ja, regn är mysigt om man slipper bli blöt och frysa.

nina sa...

annelih:
Ja, vädret är jättekonstigt. Jag minns t.ex. bara en enda jul utan snö under hela min uppväxt, och nu verkar det hända nästan varje år. Trist, jag har hellre vita vintrar än slask och blask.

Oj, 16 grader och blåst... Jag tror faktiskt vi hade det också för någon dag sedan då det regnade som värst, men bara någon timme och sen blev det varmt igen. :-) Hoppas att resten av augusti blir finare!

sockerdricka:
Tack, vad glad jag blir. :-) Jag läser ju din blogg också men är lika kass på att kommentera där. ;-)

IKEA är bra! Åh vad jag saknar IKEA ibland...

saltis:
Haha, våra gatuförsäljare behöver ju inte hinna komma på plats, de står ju redan där. Det är bara för dem att plocka fram paraplyerna istället för solglasögonen. Fast de verkar ha bra koll på väderförändringar för tar ofta fram paraplyerna alldeles innan det börjar regna. :-)

Idag har jag suttit inomhus och haft det mysigt medan regnet smattrade och åskan gick. Strömmen gick också så det fick bli stearinljus och extra mysigt. :-)

Thérèse sa...

Fina vardagsbilder. Känner igen försäljarna från andra delar av latinamerika. Förresten så såg jag texten på hinken där man ska ställa paraplyer. Använder man aldrig ordet paraguas? För det är det enda ord jag hört i Spanien och jag kände inte till något annat ord för paraply även om man så klart fattar vad som menas med texten ändå.

Marianne sa...

Å, lite regn, tänk den som fick det! Här är det sol, sol, sol, sol, sol ... Har till och med haft ihjäl ett par spindlar i ett försök att få lite regn, men vad hjälper det? Nästa steg är att utföra en regndans. Flyttgubbarna garvade åt mig för att jag hade paraplyer "No rain here, Madame!" Nå, sju gånger har det faktiskt regnat på ett år, så jag får väl inte klaga.

Känner igen de där gatuförsäljarna, sådana fanns i Istanbul också. Precis på samma sätt, solglasögon ena minuten och paraplyer nästa!

Pumita sa...

Ingen bild på leriga vägar men jag antar att det kan vara rätt eländigt ibland.

nina sa...

thérèse:
Jo, man använder paraguas också, men det är ett stort "herrparaply". Sombrillas är mindre, ihopfällbara och oftast färggladare.

marianne:
Oj, sju gånger bara? Då har vi mer regn än så på en vecka här just nu. ;-) Förstår att man kan längta efter regn, det gör jag alltid när det är för varmt på förmiddagen för regnet svalkar en hel del.

pumita:
Nu är det ju asfalterat överallt där jag bor, men visst kan det bli väldigt lerigt på vissa ställen. Där jag bodde förut hade vi grusväg upp till huset och det var rätt halkigt att ta sig upp efter det hade regnat. :-)

Marianne sa...

Och några av de sju gångerna var bara typ "några stänk från ovan". Tror det har regnat ordentligt bara tre gånger på ett år. Ska föra bättre loggbok under vårt andra år här.