torsdag, augusti 07, 2008

Dagens lunch x 2

Dagens lunch # 1

Hur förvånad blir man inte över att gå förbi en restaurang och se vad dagens special är...

Gravlax!?!

Jag trodde knappt att det var sant. Jag var tvungen att fråga servitören om det verkligen var vad jag trodde att det var. Och visst var det riktig gravlax, precis som den ska vara. Så det var bara att ändra på sina planer och slå sig ner och äta, för vilken lycka är det inte för en utlandssvensk att hitta gravlax bara sådär. Dessutom ändrar de menyn varje dag så det gäller att passa på.

Drygt 50 kronor gick kalaset på, inklusive tomatsoppa med nybakat bröd och vitlökssmör till förrätt och ett glas vin/alkoholfri fruktdryck till maten.

Tyvärr hade jag ingen kamera med och kunde inte föreviga underverket till mat. Men det var så gott att jag blev tvungen att gå tillbaka idag igen (och passade på att fota gårdagens meny också).

Dagens lunch #2

Idag blev det långlunch med grönsakssoppa och nybakat bröd till förrätt, och kyckling, champinjoner och mozzarella i smördeg med rosévinssås och minigrönsaker till som huvudrätt. Hur gott som helst!

Lägg märke till en riktig costaricansk touch - en skiva yucca som garnering på toppen.

Så min nya favoritrestaurang är Tintos y Blancos*, en nyöppnad restaurang som ligger bara fem minuter till fots från där jag bor. Hmmm... jag kommer nog få tvinga mig själv att sitta hemma och äta ris och bönor istället för att traska dit på lunchen. :-D

Det är rätt kul att de specialiserat sig på vin eftersom det är en dryck man nästan aldrig dricker här. Det var t.ex. första gången jag drack vin på säkert två år när jag fick det till lunch på den här restaurangen.

Först till kvarn får först mala...
Vi kom dit precis då de öppnade så det var väldigt folktomt, men det fylldes på rätt snabbt.

På dagen är det trevligt att sitta ute, men på kvällen sitter de flesta inne i restaurangen. De har ofta trubadurer som kommer på kvällarna och det är jättemysig stämning.

Tänk er nu sterinljus på alla bord, fullt med folk, en trubadur i bakgrunden, trevliga servitörer, goda vänner, utsökt mat och ett stort urval av vin.

Med en så fin restaurang alldeles bredvid köpcentrets "food court" förstår jag faktiskt inte hur man hellre går dit. Många av menyerna där kostar lika mycket som på "min" restaurang - ett Burger King-mål kostar t.ex. bara några kronor mindre - och då får man sitta där bland oväsen och skrän och äta äckliga pommes frites på plastbrickor**.

Jag vet vad jag skulle välja...

*Vino tinto är rött vin och vino blanco är vitt vin, därav namnet. Det är en kombinerad vinbar/restaurang som ligger i Mall Paseo de las Flores, ifall det är någon som råkar ha vägarna förbi.
**Behöver jag nämna att jag ogillar food courts och skräpmat!? ;-)

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jag förstår ditt val ;) och det ser väldigt exlusivt ut...synd att jag inte har vägarna förbi..skulle absålut testa den restaurangen med trubadur och levande ljus.

Pumita sa...

Jag VILL ha vägarna förbi! Skulle helt klart välja likadant, ingen skräpmat för mig! Lustigt att det står "gravlax". Annars brukar de väl skriva salmón noruego eller nåt.

Saltistjejen sa...

Å den restaurangen såg supermysig ut!!! och om den ligger nära dig och har god mat så förstår jag att det kommer bli ditt stamställe!!! ;-)
Gravlax känns verkligen exotiskt att få i andra länder utanför Skandinavien. Jag tycker det är så skoj att det faktiskt heter just "gravlax" precis som i Sverige! :-)
Här kan man även bli serverad "lox" och det tror jag är rökt lax.
Kram!

Anonym sa...

Tintos y Blancos verkar definitivt värd ett besök. Jag maaste ta mig fraan Guadalupe till Heredia en dag för lunch.

Thérèse sa...

Ser verkligen mysigt ut. Förstår ditt val. Förstår också känslan av att hitta svensk mat så där i utlandet. Nu bodde jag förstås ganska när ett av Madrids IKEA och där finns ju svensk mat att köpa. Men det halvår jag var i Sevilla och dom månader jag var i Cadiz och när jag var tremånader i centralamerika såg jag ingen svensk mat. Jag brukar inte direkt sakna mat utan mest saltlakrits som inte fanns på IKEA i Madrid. Fick ibland leveranser av djungelvrål och liknande.

Petchie75 sa...

Ha ha, salade nicoise med gravlax - snacka om konstig blandning, undra vad en fransos hade sagt om det! ;-) Det är väl sådan matlagning som kallas fusion!?
Jag avskyr också food courts och snabbmatställen - går hellre hungrig.. Kul att du har hittat ett mysigt ställe att gå ut på / till på både dagarna och kvällarna. Och speciellt om de serverar vin..
Yucca dekoreras det gärna med här också i PR!
Trevlig helg!

Marianne sa...

Vilken lyx med en sådan restaurang på promenadavstånd!

Kan man äta yucca? Är det sånt som man har i krukor i Sverige, Yucca-palm? Äter man bladen? Även om man inte är katt?

nina sa...

annelih:
Det är det som är så bra med den där restaurangen, att den är rätt lyxig men samtidigt otroligt prisvärd. Gillar! :-)

pumita:
Ah, en annan skräpmatsvägrare. :-) Visst är det konstigt att det stod gravlax, jag blev helt lycklig och hade en lång utläggning för servitören att det var svenska. :-D Annars vet jag faktiskt inte vad man kallar det här, rökt lax har jag sett tidigare här men aldrig gravad.

saltis:
Att den här mysiga restaurangen öppnat så när är nog den bästa händelsen på länge. :-D

Visst är det kul att det heter gravlax, här lade de ju till "gravlax de salmón" så man förstår att det är "gravlax av lax". :-D Lax är exotiskt och dyrt här och något jag verkligen saknar ibland.

Jag googlade "lox" och läste att det egentligen är en judisk variant men att det även används om rökt lax. Intressant! Kram!

nina sa...

janne:
Kul, en till svensk i krokarna!? :-)

Annars finns det ju ett Tintos y Blancos i Terramall också (fast de har nog inte några bra luncherbjudanden eftersom de bara har det här eftersom det är nyöppnat).

Nästa gång ska jag testa paellan, som är specialerbjudande på helgerna.

thérèse:
Visst blir man glad av svensk mat då och då... Det är verkligen lyxigt att ha IKEA i närheten när man bor utomlands, när jag bodde i Melbourne åkte jag glatt två timmar med förortståg för att komma dit. ;-)

Här hittar jag ju aldrig något svenskt så jag blev extra glad av gravlax! Jag brukar nog aldrig sakna godis, men nu när du nämner djungelvrål så låter det ju vääääldigt gott! ;-)

nina sa...

petra:
Fusion!? Ja, det låter bekant. Och tänk att det faktiskt kan bli så gott med blandningar. :-)

En till skräpmatshatare! :-) Jag tycker verkligen inte om det och förstår inte varför det är så populärt här när det faktiskt är dyrt också. Jag menar, en combo kostar dubbelt så mycket som mat på vanlig restaurang och lika mycket som mat på "min" restaurang. Galet.

Ibland dekorerar man med platanos här också. Trevlig helg du med!

marianne:
Haha, jag undrade precis samma sak när jag kom hit. Jag hade ju aldrig fått för mig att börja äta på min yucca-palm hemma i Sverige.

Fast yucca (eller yuca som det tydligen egentligen heter) är helt annorlunda här. Man kokar och äter roten och det har ungefär samma konsistens som potatis. :-)

Ninni sa...

Ja visst är det konstigt(och glädjande) att hitta sådana specialiteter långt, långt bort hemifrån. I Belo Horizonte heter det dessutom gravlaks, lite norskinspirerat.
Förstår dig som väljer den mindre mysigare restaurangen istf snabbmatsstället. Det ser precis ut som det gör i alla shoppingcentra i BH. Fullt av folk, stökigt och med en ljudnivå som är helt osannolik.
Ha en skön helg! Kram Ninni

Thérèse sa...

Jag blir lite nyfiken på vad som menas med rutan längst ner på menyn. Först står det rött , vitt vin men sen blir det lite märkligt med rött eller vitt vin prioriterat rött och sen en ny där vitt prioriteras. Vad menas? Väljer restaurangpersonalen vinet och tar mer av det ena eller är det en sorts märklig blandning av rött och vitt vin där det ena dominerar eller något annat?

nina sa...

ninni:
Man blir jätteglad! Särskilt när man minst förväntar sig det. Det närmaste jag har kommit svensk mat tidigare var en burk Abbas sill, rätt otroligt det med. :-)

Annars har de bara rökt, fryst lax på affärerna här, och dyr är den också...

Nej, att äta på ett food court går bort för min del, särskilt när jag har så mycket bättre alternativ runt hörnet. :-D kram!

thérèse:
Jag förstår om du blir förvirrad... Det syns inte på bilden, men vid sidan om varje maträtt finns någon utav de där symbolerna med, dvs om det passar bäst med rött eller vitt vin.

När maträtten går bra ihop med både rött och vitt vin visas en av de två nedre, den där rött vin prioriteras ifall båda rött och vin går bra men rött nog är snäppet godare till, och tvärtom.

Man väljer vad man själv vill ha eftersom antingen vitt eller rött vin ingår till maten (inga konstiga blandningar :-) ), men jag antar att de är så tydliga eftersom folk inte är så vana att dricka vin till maten här och kanske vill ha lite extra hjälp att välja vad som passar bäst.

Menyerna kommer också med info om olika vinglas, vinsorter, vinländer osv, så det är rätt rolig och intressant läsning.