torsdag, augusti 07, 2008

Ninas frågelåda #2

Här kommer andra delen av "Ninas frågelåda" där jag försöker hitta svar på de sökord som gjort att folk hamnat på min blogg. Denna gång med illustrerande bilder!

vad är klocka i costa rica - Det beror på. Är det sommartid i Sverige så ligger vi åtta timmar efter, och är det vintertid i Sverige så ligger vi sju timmar efter. Just nu är klockan t.ex. 00:01 här, vilket innebär att den är 08:01 i Sverige.

Här byter vi aldrig mellan vinter- och sommartid. Det är det ju ingen idé eftersom Costa Rica ligger rätt nära ekvatorn och det inte skiljer mycket mellan solens upp- och nedgång under året. Just nu går solen ner lite efter sex och för några månader gick den ner lite före sex.

Jag har inte lika bra koll på när solen går upp eftersom jag inte brukar vara vaken då... Men den är uppe före sex i alla fall, det vet jag för då börjar byggkillarna hamra på huset mitt emot, fem meter från mitt sovrumsfönster. (Tänk vad många som kommer söka sig hit på "sex" nu förresten, nu när jag har nämnt det hundra gånger. Haha.)

Själv skulle jag inte ha något emot att skjuta fram klockan någon timme för att få lite längre dagar. Men jag tror inte att jag har så många på min sida eftersom de flesta kliver upp så tidigt och säkert vill ha solljus då.

Solnedgång i Tamarindo.
Det går otroligt fort när solen går ner och man kan verkligen se hur snabbt solen sjunker.


ont i halsen av tuggummituggande - Låter konstigt. Möjligtvis kan man kanske få ont i halsen i efterskott om man delar tuggummi med någon som har ont i halsen. Eller så kan man få ont i käkarna och svalget av att tugga alltför mycket.

Ljudet av tuggummituggande är bland det värsta jag vet förresten, när folk sitter bredvid en och smaskar med öppen mun. Det är ett väldigt obehagligt ljud. Naglar mot svarta tavlan, gafflar som skrapar mot tallrikar och äckelhostningar på bussen likaså.

Här finns det Trident av alla de slag. De nyaste har fyllning som rinner ut när man tar första tuggan och smakar lite konstigt tycker jag. Clorets är poppis, särskilt de klassiska (mörkgrönt paket) trots att de inte är sockerfria. Stackars tänder.


var är mitt vatten - Det undrar jag också ibland. Som när vattenräkningen aldrig kom (den delas ofta ut till grannar, vi har ju inga husnummer eller namn som leder rätt) och man glömmer bort vilket datum det är och när räkningen kanske ska betalas...

Då vaknar man en morgon utan el och vatten. Här får man en vecka på sig att betala räkningen efter sista betalningsdagen, missar man den kommer en kille på motorcykel, stänger av el och vatten, tutar högt och drar iväg.

Då är det bara att pallra sig iväg till vatten- och elföretaget och betala räkningen så kommer motorcykelkillen tillbaka på eftermiddagen och fixar det, tutar högt igen och åker iväg.

Den där motorcykelkillen är snabb som blixten (det skulle jag också vara om jag stängde av vatten och el för folk) så jag kan inte bjuda på någon bild.


ballong präst försvunnen karta - En präst som flög med ballonger och försvann? Det måste vara något jag missat. Isåfall skyller jag på att min TV spökar och slår av och på och byter kanal/volym av sig själv stup i kvarten så jag har missat en del nyhetssändningar.

Här är i alla fall en clown-ko från Cow Parade, ifall det hjälper. Den stod utanför McDonalds så jag antar att det egentligen är en Ronald McDonald-kossa.

8 kommentarer:

Marianne sa...

Vi hade samma system på elbetalningen i Bulgarien. Men där kom ingen käck kille på MC samma eftermiddag om man inte först letade upp någon på elverket och mutade lite. Det tog tio dagar den officiella vägen. Punkt slut, liksom. Inte sååå kul när det var -20° och snö och huset var eluppvärmt.

Hamburgerkossan ser lite lömsk ut. Lite som clownen i den där gamla Steven King-boken (som jag har glömt vad den heter).

Saltistjejen sa...

Vilket jätteroligt o intressant inlägg!! :-)
Men du att ni inte har nummer eller namn som gör att posten lätt ska komma rätt... Det måste vara jättemånga brev etc som inte hittar fram då??
Lustigt med el o vatten också. Just detta med en MC-kille som tutar snabbt och drar! Men visst, det låter onekligen bättre än Mariannes erfarenheter i kommentaren ovan.

Kram!

AnneliH sa...

Väldigt trevlig läsning!!
Jag hittade hit för jag tycker det är spännande att läsa om andra svenskar som bor i utlandet,samt att läsa om hur vardagen är hos Er ;) Vilket jobb han har killen på MC ;))

AnneliH sa...

Vilken vacker solnedgång!!

Petra H sa...

Ha ha, vilket roligt inlägg och igen - hur hamnar folk på din blogg genom de sökorden? Ont i halsen av tuggummi occh försvunna präster...?? Det var en präst som skulle flyga luftballong, kanske över Atlanten som försvann kommer jag ihåg från någon rubrik vars artikel jag aldrig läste..
Vi har också lite strul med elräkningen men det är för att den skickas till vår hyresvärdinna i Washington DC som sedan skickar den till oss.. inte alltid i tid!
Vi har samma system med samma tid året runt (-6h efter Sverige på sommaren, -5h på vintern) vilket som du säger är det mest logiska även om CR är närmare ekvatorn än PR.
Är det vanligt med sk "snorharklingar" i CR också? Jag har reagerat på att alla gör det här, går och harklar sig så där äckligt - tom med min fina grannfru! Usch, usch.

nina sa...

marianne:
Tio dagar!? Hur tänker de då (jag antar att det är mutorna de är ute efter)? Jag som tycker det är illa nog med några timmar utan el, hur hemskt måste det då inte vara så länge mitt i vintern. Borde vara olagligt.

Du har rätt, clown-kon ser ut som den där otäcka Clownen i It. Jag smygsåg den filmen hos en kompis (fick inte för mamma) och blev lite smårädd för clowner och kloaker ett bra tag efter det. Huuu!

saltis:
Tack tack, kul att du gillade det! :-)

Vilken intressant fråga du ställer, jag måste nog ta och skriva ett inlägg om det. Men kort sagt är det fantasifulla beskrivningar eller P/O-box som gäller. :-)

Mariannes berättelse är ju rena skräckhistorien. Ojojoj vad arg jag hade blivit. Här är de åtminstone så schyssta att de inte stänger av strömmen en fredag så man kanske inte hinner dit efter jobbet och får vara utan under helgen. Har aldrig hört talas om det i alla fall.

Kram på dig med!

nina sa...

annelih:

Tack tack. Vad kul att du hittat hit, du är så välkommen så. :-)

Visst är det intressant att läsa om hur man lever i andra länder, man lär ju känna landet på ett helt annat sätt än genom turistbroschyrer. :-)

Visst är solnedgången fin... Det är så mysigt att sitta på stranden när solen går ner (fast jag bor ju mitt i landet så det blir ju inte alltför ofta). Kollade in din blogg också och du har ju också en fin solnedgång där!

petra:
Ha ha, vet du, jag undrar precis samma sak ibland. Det är jättekul att gå igenom sökord och se vilket inlägg folk hamnat på. Det är ju inte ofta det blir rätt. ;-)

Jag googlade lite och det var tydligen en brasiliansk präst som tänkte flyga norrut med hjälp av hundratals heliumballonger men flög ut till havs av misstag. Stackarn.

Oj, den elräkningen färdas långt. Du får tipsa Aftonbladet så kommer det nog snart någon artikel om miljöboven Petchie. ;-)


Usch, snorharklar folk sig!? :-O Fyyyy vad äckligt! Som tur är gör folk inte det här, har aldrig hört det faktiskt. Med äckelhostningar menade jag snarare såna där förkylningshostningar där man riktigt hör hur förkylningen kommer som ett brev på posten om man sitter i närheten. Det är så obehagligt, knappt så att man vågar andas. ;-)

Thérèse sa...

Vilket roligt inlägg och vilken söt clown-ko