måndag, juni 09, 2008

Äggmannen och andra försäljare

Minst en gång om dagen kommer det förbi försäljare på min gata. De går runt och knackar med ett mynt mot alla portar och ropar ¡Upe, uuuupe! för att man ska komma till porten. Ofta säljer de frukt och grönsaker, men även små mattor, sopkvastar, hårspännen eller hemlagade empanadas och liknande.

Nyss var det en kvinna här som sålde mango, guayaba och avokado, och jag brukar passa på att köpa lite. Dels är det ju faktiskt väldigt praktiskt och dels tycker jag att man kan kosta på sig några kronor till dem som går runt i värmen och släpar på tunga korgar hela dagarna.

Ett par gånger i veckan kommer äggbilen förbi. Det tycker jag inte är riktigt lika kul. Ofta kommer den vid sextiden på morgonen så man väcks av en hög knastrig högtalarröst som ropar att nu är äggen här!

Jag är inte den som kastar mig ut vid den tiden på morgonen för att köpa 30 ägg, men jag kan tänka mig att äggbilen är populär bland hemmafruarna. Här vaknar man ju väldigt tidigt, ungarna börjar skolan redan klockan sju så vid sextiden är ju hela familjen vaken sedan länge och vill gärna ha ägg till gallo pinton...Här är en video på äggbilen som kommer skränandes. Tänk dig att den åker upp och ner, fram och tillbaka i kvarteret i ottan... Och när man väl somnat om tar den en runda till. ;-)

På tal om ägg förresten så säljs ägg rumstempererade här. Eftersom jag bara hade sett kylda ägg i affärerna förut var jag lite skeptisk i början, men inte längre. Jag köper jämt rumstemperarade ägg nu och varken jag eller någon jag känner har blivit dålig en enda gång. Där ser man.

11 kommentarer:

Lisa sa...

Den där äggleverensen låter som en jobbig morgontupp :) Jag är äggallergiker så bryr mig inte om så mycket om ägg, men la ändå märke till att äggen i London också förvarades i rumstemperatur och enligt min pojkvän var de fullt ätliga.

Marianne sa...

Det var nog detsamma med äggen i Istanbul när jag tänker efter. De allra godaste i hela staden köpte jag i vår lilla "bakkal", lilla butiken på hörnet. Där stod äggen i sina kartonger mitt på golvet. Fast den där äggbilen tycker jag ändå låter trevligare än glassbilen i Sverige!

Gatuförsäljarna saknar jag här. I Istanbul hade vi också olika försäljare som kom bärandes/dragandes på sina varor och ropade "domateeeeeees" "patateeeeees" "taze simiiiiiiit, simit, simit, simiiiiiiiiit". Jättefina grönsaker och frukter, och billigare än i affärerna. Äggbil hade vi ingen, däremot en mattlagarbil som kom skränande flera gånger i veckan. På eftermiddagarna, dock.

Hit kommer inte en kotte och vill sälja något. Trist.

Petra H sa...

Jag har också sett rumstempererade ägg utomlands och vi diskuterade just det för ngn vecka sedan, Os mamma har alltid äggen utanför kylen. Men, kanske äggen varar lite längre i kylskåp?? Det O reagerat på här i PR är att äggen har inte utgångsdatum utan bara "plockdatum".. hur är det i andra länder egentligen?
Jag tycker att det låter väldigt exotiskt med en massa handlare som kommer till grannskapet och säljer direkt - kul, och då kan man väl lita på att frukten och grönsakerna är riktigt fräscha! När jag tänker efter så hade vi både en fiskbil och speceriebil som kom till vårt bostadsområde i ett litet samhälle i Skåne när jag var liten (trots att vi hade både ICA och Konsum i byn).

nina sa...

lisa:
Haha, en riktig morgontupp är vad den är. :-D Intressant att äggen förvaras i rumstemperatur i England med. Som Petra säger nedan så håller de nog längre i kylskåp men är fullt ätbara rumstemperarade också. Låter lite jobbigt att vara äggallergiker, det finns ju i rätt mycket mat...

marianne:
Haha, äggbilen kanske är trevligare än glassbilen. Den största skillnaden är väl att det inte är ett gäng ungar som springer efter den...

Jag köper också mina ägg från pulperían, lilla affären på hörnet. Man köper dem styckvis och får hem dem i en liten plastpåse.

Förstår att du saknar försäljarna, kan se framför mig hur de kommer ropandes. :-) Och visst kommer de med fräscha och billiga varor, här är ofta samma försäljare varje vecka så man kan nog göra en beställning i förväg.

Mattlagarbil? :-D Vad kul! (Först läste jag "matlagarbil" och tänkte att de åkte runt och lagade mat.) Sån skulle nog gå i konkurs direkt här, nästan ingen har ju mattor hemma.

nina sa...

petra:
Så tror jag att det är, att ägg håller längre i kylskåp, men att det inte är nödvändigt att förvara dem där.

Oftast köper ju jag ägg från lilla butiken på hörnet, och där är de inte märkta alls. Men det har ju aldrig varit något fel på dem så jag litar på att de nog är färska. I större affärer säljs de förpackade, men jag är inte säker på datummärkningen. Tror att det är paketeringsdatum (!), inte plockdatum, men får kolla upp det...

Visst är det exotiskt med frukt- och grönsakshandlare som kommer, men det låter mysigt med fiskbil och speceriebil också! Det hade inte vi när jag var liten. De enda som kom för att sälja var försäljare med tavlor på gråtande barn eller ungar som sålde med majblommor. ;-)

Petra H sa...

När jag tänker efter så är det säkert paketeringsdatum här också, och inte plockdatum... Det tänkte jag inte på, men förhoppningsvis är det inte någon större skillnad mellan dem - för vad skulle de annars göra med äggen mellan att de plockas och paketeras?
Nu har du gjort mig riktigt förvirrad!
Förresten, på tal om förvirring, kolla in det här blogginlägget http://speakingboricua.blogspot.com/2008/06/words-of-week-fruits.html om hur man kallar olika sorters frukter i PR - skulle vara intressant att höra om det ännu en gång är annorlunda i CR! ;-)

Ninni sa...

Inte roligt att vakna till en högtalatbil inte...de är väldigt populära här också speciellt på helgerna. Jag antar att de ropar ut olika evenemang. Äggen säljs på samma sätt här, inte från en kyldisk som i Sverige. Dessutom ligger vissa korvar, fläsk och färskostar i rumstemperaturen, det har jag hittills inte vågat handla. Kanske lägger de dem i kyla på nätterna, jag vet inte. Men färskosten är ju oerhört känslig. Det är roligt med alla försäljare som finns i gatuhörnen. På fredagar och lördagar har vi en äldre man som står alldeles utanför där vi bor och säljer fräscha grönsaker, hemgjord ost och korv och diverse inläggningar. Men han har sina i kylbox tack och lov.
Må så gott! Kram Ninni

Ninni sa...

Inte roligt att vakna till en högtalatbil inte...de är väldigt populära här också speciellt på helgerna. Jag antar att de ropar ut olika evenemang. Äggen säljs på samma sätt här, inte från en kyldisk som i Sverige. Dessutom ligger vissa korvar, fläsk och färskostar i rumstemperaturen, det har jag hittills inte vågat handla. Kanske lägger de dem i kyla på nätterna, jag vet inte. Men färskosten är ju oerhört känslig. Det är roligt med alla försäljare som finns i gatuhörnen. På fredagar och lördagar har vi en äldre man som står alldeles utanför där vi bor och säljer fräscha grönsaker, hemgjord ost och korv och diverse inläggningar. Men han har sina i kylbox tack och lov.
Må så gott! Kram Ninni

nina sa...

petra:
Haha, du har nog rätt i att plockdatum och paketeringsdatum bör vara samma. Om de nog inte har äggen liggande någonstans ett par veckor eller så. Helst vill man förstås ha värpdatum, ifall de nu låter äggen ligga ett tag innan de plockar dem också. ;-)

Kul länk, jag gillar att bären kallas beri. :-D Ska skriva ihop en egen lista så får vi se hur förvirrat det blir...

nina sa...

ninni:
Kan tänka mig att ni också har högtalarbil, verkar poppis i Latinamerika. Vi har många som ropar ut evenemang också, fast oftast lastbilar med ett gäng lättklädda tjejer som dansar...

Här säljs förresten en del korvar, ost och sånt också rumstempererat, på marknaden och i lilla butiken på hörnet, fast inte i de större matbutikerna.

Jag vågar mig inte heller på att köpa sånt, särskilt inte eftersom det faktiskt luktar konstigt bland kött- och mejeridiskarna på marknaden. För att inte tala om fisken. Folk säger att det inte är någon fara men det känns lite osmakligt bara. Bättre med kylbox, som du säger.

Kul att det är så lika där du bor!

Marianne sa...

Haha, MATlabarbil hade varit något däremot! En liten kock som åker runt och kommer in och lagar maten man ska ha till middag! Det vill jag ha!