fredag, september 19, 2008

Fredagstema - Låt som representerar ditt land/område

Veckans Fredagstema från Petra i Puerto Rico är låtar som representerar staden/regionen/landet där man bor.

Här har jag samlat några låtar och danser som för mig är Costa Rica.

Vi börjar med traditionell costaricansk musik och dans. Jag gillar kläderna, särskilt de fina färgglada klänningarna, att de verkar ha så roligt när de dansar och att publiken verkligen är med och ropar och visslar när det är extra bra.Den musik som jag kanske mest förknippar med Costa Rica är reggaeton. Det är inte en musikstil som är typisk för just Costa Rica men är den musik man hör överallt hela tiden. I affärer, i barer, på radio, från grannarna, från bilar som åker förbi... Petra skrev om reggaeton idag ifall det är någon som är nyfiken.

Annan musik som jag ofta hör i bussar och i taxibilar här är gamla 80- och 90-tals låtar från Costa Rica. Jag gillar dem för ofta är de glada och trallvänliga, och musikvideorna är helt fantastiskt roliga. Här är en av mina favoritvideor, en riktig askungesaga man inte ens behöver spanska för att förstå.

Låten nedan, Julieta, påminner mig alltid om en gång då jag satt på en buss och den spelades på radio och alla omkring mig började sjunga med. Det gillade jag!


Manantial - Julieta

Sen spelas det förstås en massa salsa också men det har nog alla redan hört. En musikstil som jag gillar är cumbia (kallas också för costaricansk swing).

Cumbia
spelas ofta på affärer för att locka in kunder och jag faller faktiskt för det. Klart man blir på shoppinghumör till sån musik!

Och det är så himla kul att se när folk dansar cumbia, det gör man ofta på uteställen här. Titta vad hoppigt och snurrigt man dansar (videon är på snedden men väl värd att lägga huvudet på sned för):

20 kommentarer:

Petra H sa...

Jag gillar Julieta-sången, jag förstår att ditt minne från bussen är bestående. Cumbria ser roligt ut, och lättare än salsa, ha ha! Varför är det alltid reggaeton som spelas för högt ur bilar? ;-) Jag diskuterade förresten reggaeton-fansen igår med min spansklärare - han påstod att det är typiskt sådana att vara "metrosexuál", dvs noppa ögonbrynen och raka både armar och ben... är det samma i CR? Min lärare tyckte iaf att det är lite komiskt eftersom killarna samtidigt försöker vara väldigt macho och coola (needless to say så är min lärare varken reggaetonfan eller ögonbrynsnoppare, ha ha!!)...
Trevlig helg!
Kram

Fundersam Cecilia sa...

Haha tänk om svenskarna skulle börja sjunga när de sitter på en buss och hör en låt de känner igen..det vore nåt det.Den var medryckande,Julieta sången.
Vad härligt det såg ut med cumbua,god musik också.
Från det ena temat till det andra,vad fint Costa Rica´s statsvapen är.

nina sa...

petra:
Visst ser cumbia lättare ut än salsa, man slipper åtminstone alla höftrörelser och kan koncentrera sig på att skutta istället. :-D

Metrosexuella som lyssnar på reggaeton!? Haha, vad kul. :-D Jag ser faktiskt inte särskilt många metrosexuella här (inga som rakar armar och ben i alla fall, men å andra sidan så har de flesta så lite hårväxt där att det knappast behövs). Här brukar killarna ha jeans, T-shirt och gelékammat hår när de går ut.

De som är mer modemedvetna går nog inte på ställen med reggaeton utan på klubbar med mer disco och elektronisk musik och sånt.

nina sa...

fundersam cecilia:
Jaaadu, inte kan jag tänka mig att svenskar skulle göra det. Möjligtvis på fyllan. ;-)

Det är ju inte vanligt här heller måste jag erkänna, men kul var det!

Jag gillar verkligen cumbia, man blir på så bra humör!

Och visst är statsvapnet fint, mycket finare än örnar och svärd. Det är liksom så gulligt och oskyldigt på något sätt. :-)

Petra H sa...

Jag lovar dig, puertoricanerna måste vara de mest metrosexuella männen i världen!! O berättar att han har många medelålders manliga kollegor som fixar både ögonbryn och resten av kroppens behåring - det är helt ok här (nja, min spansklärare skrattar ju lika mycket åt det som O och jag, känns betryggande, ha ha!). Intressant att det INTE är så i CR...

Petra H sa...

PS Och du skulle bara veta hur många träffar jag får på min blogg genom typ "puerto rican men + eye brows".. jag skrev ju om det ämnet i början av året! Så det är inte bara jag som reagerar på de lokala männens fåfänga, ha ha!

Fritt ur hjärtat sa...

Roligt att du är med, jag skriver till dig i mitt bidrag för veckan. Musik att bli glad av kan man kanske lite kort sammanfatta! Som jag skrev hos Petra, har jag dansat väldigt mycket salsa och merengue så höftviftningarna sitter där de ska! Vore roligt att någon gång i livet åskåda det på rätt plats!

AnneliH sa...

Jag känner att jag skulle vilja vara född i CostaRica ;) tänk vad roligt det skulle vara att svänga på kjolen sådär! Reggeaton är inte min musik men El Gran Combo är härligt att lyssna på. Cumbia påminner om Bugg tycker jag men den ser väldigt snabb ut och rolig! Vad befriande att hänga på en allsång på en buss!...mer sån´t i Sverige.

Jemayá sa...

Intressant, intressant! Vet inget om Costa Rica, skulle jag ha sett det första klippet så där bara, skulle jag ha gissat att de var mexikanska! Härligt med spontaniteten i bussen! Skulle nog behövas mycket mera av det här i Norden - å andra sidan, skulle vi ha det 20-30 + grader för det mesta, kanske vi skulle vara mycket annorlunda! Jag tror jag håller mig till salsan, cubia verkar rätt jobbig med allt hoppandet :)

nina sa...

petra:
Men vad kul, tänk att det kan vara så stor skillnad! Jag kan absolut inte tänka mig medelålders män här noppa ögonbrynen. :-D

Jag ska ta och googla "puerto rican men + eye brows" jag med och läsa ditt inlägg. :-)

fritt ur hjärtat:
Om du redan har koll på höftviftningarna skulle du ju stortrivas här och bli drottning på dansgolvet. Förstår att det vore roligt att dansa "på plats", här finns det en massa salsaställen varje kväll i veckan. :-D

nina sa...

annelih:
Jaaaa, tänk om man ändå kunde dansa så! Jag känner mig stel som en pinne i jämförelse.

Jag gillar verkligen cumbia, det är en så rolig dans. Måste nästan lägga upp ett till klipp med costaricansk cumbia så du får se då de dansar ännu snabbare. :-)

jemayá:
Förstår att du skulle ha gissat på Mexiko i första klippet, de har väl liknande klänningar?

Jag tror också att Sverige hade varit väldigt annorlunda med annat klimat, då kanske vi också hade sjungit på bussar. :-D

Och visst är cumbian rätt jobbig, kanske skulle funka bra som träningspass!?

aussiekicki sa...

Vad roligt det var att lyssna på de olika låtarna!! Jag har alltid gillat latiska rytmer och gick en salsakurs en gång. Tyvärr är man inte särskilt duktig men roligt är det!
Tack för roligt inlägg!

nina sa...

aussiekicki:
Kul att du gillade inlägget och låtarna! Jag skulle nog också gilla salsa om jag fattade hur man gör... ;-)

AnneliH sa...

Nina...jag ger dig ett guldkort...som jag fick från GranCanaria...till din blogg...för att du skriver så bra! Ha en bra dag!

Marianne sa...

Ett land fullt av glad-musik! Härligt! Och jag gillar att det inte bara är slanka vackra ungmör som får dansa och vara vackra som i den första videon utan att även gamla matronor får fjädra sig och ha kul! Cumbia verkar dökul, klart man dras in i en affär som spelar sådan gladmusik!

Kul att få lite musik från ditt land.

Pumita sa...

Vilket roligt inlägg! Lite lustigt det där med trallvänliga låtar.. har ofta tänkt att jag inte skulle ägna en tanke åt såna om de var på svenska men så fort man sjunger på spanska så går jag på vad som helst! ;) Det blir så härlig stämning.

nina sa...

Sorry att jag inte svarat på era kommentarer förrän nu, glömde bort att kolla efter fler... :-/

annelih:
Tack! Vad gullig du är, nu blev jag glad. :-)

marianne:
Visst är det kul med lite äldre, bastanta damer som dansar. Här dansar alla, oavsett ålder och utseende och det gillar jag. Cumbia är så coolt, det liksom spritter i benen när man hör det. :-)

pumita:
Kul att du gillar inlägget. Haha, du har rätt i att såna låtar blir mycket bättre på spanska, då är det helt ok att gå runt och sjunga dem. :-D

fia sa...

tror du skulle gilla musiken på min blogg :) "musica kategorin"

rob sa...

Manantial - Julieta... Utroligt!!!

Anonym sa...

Ja, troligen sa det ar