lördag, augusti 16, 2008

Mors dag

I fredags var det Mors dag här i Costa Rica. Mors dag infaller den 15 augusti* och är en helgdag. Egentligen ska ju alla helgdagar flyttas till följande måndag enligt en lag som kom för ett par år sedan och de senaste två åren flyttades faktiskt Mors dag lite halvt. Vissa företag valde att flytta den, andra inte.

Tydligen blev det ramaskri (nu låter jag som Aftonbladet!). Mammorna här - och många andra också för den delen - blev så upprörda över att Mors dag inte längre var just den 15 augusti att man fick göra om lagen så att Mors dag inte flyttas. Det var som att flytta jul eller nyår, säger många. Så i år är ordningen återställd igen och i fredags var alla lediga för att fira sin mamma.

Mors dag firas ordentligt här. Det är restaurangbesök, blommor och presenter så det står härliga till. Som man ser på en av bilderna i förra inlägget så kallas augusti till och med för "el mes de mamá", mammas månad. Man lägger ofta ner mycket pengar på Mors dag och köper dyra presenter som man egentligen inte har råd med. Många företag betalar ut en extra bonus i augusti så man kan köpa fina presenter och det är den månad efter december som man konsumerar mest.

I torsdags var det lönedag (här betalas lön ut varannan vecka) och dagen före Mors dag, så ni kan tänka er hur mycket folk och trafik det var överallt. En busstur som brukar ta 20 minuter tog nästan en och en halv timme... Affärerna var fulla av folk som skulle köpa presenter, restaurangerna proppfulla och köerna till bankomater evighetslånga. Här är en bankomatkö jag aldrig skulle orka stå i:

Bild lånad från www.amcostarica.com

Naturligtvis har det funnit reklam och erbjudanden överallt inför Mors dag i flera veckor nu. Här är en av reklamerna som visats:*Den 15 augusti är en viktig dag för katoliker och kallas på latin Assumptio Beatae Mariae - Den heliga Marias upptagande - till minne av när Jungfru Marias upptogs till himlen (både kroppsligt och självligt). Klart den dagen passar bra som Mors dag här!

7 kommentarer:

Marianne sa...

Då blir det ju vettigt att Mors dag firas just den 15:e och inte kan flyttas, om de förknippar det med Maria. Först lät det lite knäppt, för jag tänkte att det är som hos oss, men det är klart att det har en religiös anknytning. Att sedan affärsmännen hakar på det hela är ju inte så ovanligt.

Jaha, fick du något fint av Kisse?

nina sa...

Nej, det är klart den inte kan flyttas, den här dagen är superviktig här. Nåde den som inte uppvaktar mamma.

Jag fick en massa gos av Kisse, och en liten gummisnodd han hittat ute. Det var fint av honom. :-)

Lisa sa...

Härligt att mammorna hedras! Hmmm, man borde kanske flytta till Costa Rica...

Pumita sa...

Det finns mycket en katt kan hitta ute så du ska nog vara glad över att det blev en gummisnodd. ;)

nina sa...

lisa:
Visst är det fint att man tar det på så stort allvar. Det ordnar till och med konserter och evenemang för att hedra alla mammor. :-)

pumita:
Ja, bättre än gummisnodd än en kackerlacka... eller ännu värre, en råtta. ;-)

Petra H sa...

Ha ha, själv brukar jag kalla den 15 augusti för "Marias himmelfärd" (alltså som i Kristi Himmelsfärd) - det är även helgdag i det relativt katolska Belgien! Det är roligt hur mors dag är så himla viktigt i många länder, inkl PR (och USA).. I Sverige är det ju inte så stort, min mor brukar få baka en tårta till sig själv, hi hi!

nina sa...

Marias himmelsfärd låter ju bra, då förstår man ju precis vad du menar. :-)

Haha, min mamma får också baka sin egen tårta... och kanske få ett litet kort eller en liten present. Visst är det kul med skillnaderna.

Mors dag är ju enormt stor här, medan Fars dag nästan glöms bort. Han får nöja sig med en slips eller ett par strumpor här medan mamma får mobiltelefon och sånt. ;-)