onsdag, juli 02, 2008

Min resa till Arenal

Det har inte blivit mycket skrivet på senaste tiden här... Anledningen till det är en blandning av tidsbrist och brist på inspiration. Det har inte hänt särskilt mycket den senaste tiden.

Så för att få lite inspiration att skriva igen tänkte jag visa upp några bilder från ett av de populäraste turistmålen här i Costa Rica, vulkanen Arenal. Den är en av världens mest aktiva vulkaner och otroligt imponerande. Den senaste tiden har den dessutom varit mer aktiv än vanligt, så folk har vallfärdat dit för att lyssna på rökexplosioner och fallande stenbumlingar och se glödande lava rinna utför sluttningarna.

Jag har åkt till Arenal två gånger och båda gångerna har jag bott i en liten stad vid foten av vulkanen, La Fortuna (som är väldigt turistig måste jag säga). Bilden är tagen i parken mitt i stan, som är ovanligt fin, grönskande och välskött för att ligga i Costa Rica. I bakgrunden ser man vulkanen skymta.

Utbrotten sker på andra sidan vulkanen, så vill man se glödande lava får man bege sig dit, antingen med egen bil eller guidat. Vi åkte dit en kväll och fick gå på nattvandring med ficklampor, genom skogen och ut på lavafältet. Därifrån (om man har tur - ibland är det för molnigt) ser man lavan som rinner utför vulkanen. Häftigt!

Den här bilden är tagen på väg upp till Arenal. Tyvärr har det byggts en massa stora, dyra hotell i området, men lite orörd natur med betande hästar fanns det ändå...

Om man inte har bil eller vill åka på guidad tur kan man välja att ta morgonbussen upp till nationalparken. Det blir jättemycket billigare, men en hel del traskande också. Det går en buss tillbaka på eftermiddagen tror jag, fast den missade vi så vi fick lifta hem på kvällen.

Den här överkörda ormen träffade jag på under promenaden. Det är det närmaste jag någonsin kommit en orm här i Costa Rica, men det räcker så. Rys.

Jag är ju minst sagt sparsam med bilder på mig själv här på bloggen (helt medvetet) men här är jag, svalkandes fötterna i en bäck som rinner nära lavafältet. Det var en jättevarm dag så det var helt underbart!

Fast egentligen ville jag ju ner till Arenalsjön för att bada. Det är den som skymtar på bilden.

Vi gick och gick hela eftermiddagen för att hitta en stig ner dit (tro mig, att försöka ta sig genom djungelsnåren här är nästan omöjligt. Om man inte har en machete med sig förstås.)

Arenalsjön är konstgjord. Där den i dag ligger låg några byar tidigare, som de helt enkelt flyttade på. Nu används Arenalsjön som vattenreservoar och står för största delen av landets energiförsörjning.


Här är Arenal mitt under en rökexplosion. Synd att bilden inte kommer med ljud, för det dundrar på rejält! :-)

Och sist men inte minst kommer en bild från Baldi Hot Springs. För naturligtvis finns det mer att göra än bara beundra vulkanen. Det finns flera ställen med varma källor, den mest kända är nog Tabacón. Fast Tabacón är rätt dyrt tyckte jag, så vi besökte Baldi istället. För 20 dollar får man en heldag där och det är riktigt mysigt att slappa i de olika varmvattenbassängerna.

Det finns ett par vattenrutschkanor också. Jag åkte i en av dem... en gång. Jag borde anat oråd när skylten sa att man åkte på egen risk och när badvakterna sa "Se bara till att sitta upp så det inte går för fort, då går det nog bra."

Tjena. Det var omöjligt att hålla sig sittande och mitt i vattenrutschkanan gick det så fort att man flög upp ett par decimeter i luften och landade med en smäll. Så här i efterhand var den rätt kul, adrenalinet flödade i alla fall, men en gång får nog räcka. :-)

Jag har tidigare skrivit om Arenal här, med mer info om vulkanen och nationalparken.

Sist men inte minst vill jag passa på att tacka för fina mail jag har fått på sistone. Jag har haft fullt upp men svarar på dem allt eftersom.

8 kommentarer:

Marianne sa...

Häftig vulkan! Den ser ut som en vulkan ska se ut : D Ja, så där som man tänker sig. Men lite läskigt att den är så aktiv? Rann det någon lava som du såg?

Haha, man skulle kanske börja ta betalt av folk för att komma och bada i vår pool (gemensam för området). Vattnet är nog en 30 grader där nu. Men om man ser det som spa kanske det blir skönt ...

Claudia sa...

Härliga bilder !!

=)

Saludos desde Skara

Claudia

nina sa...

marianne:
Nejdå, det är faktiskt inte så läskigt, de säger ju att en inaktiv vulkan är farligare än en aktiv, eftersom aktiva vulkaner liksom "lättar på trycket" hela tiden så är risken mindre att den får ett stort utbrott.

Jag såg faktiskt lava båda gångerna jag var där, så jag hade verkligen tur. Annars händer det ofta att det är så molnigt att man inte ser något.

Jag tycker det låter som en fantastisk affärsidé att göra om er pool till ett spa. :-) Lite tropiska växter, skön musik och en swim in-bar så tjänar du nog mycket pengar. :-D

nina sa...

claudia:
Tack tack. Hälsningar tillbaka från ett regnigt Costa Rica... :-)

Ninni sa...

Fina bilder från Costa Rica och vulkanen! Lite farligt verkar det men det är säkert som du skriver att det är bättre att den lever om lite hela tiden...
Må så gott! Kram Ninni

annaluna sa...

ser helt underbart ut, gud vad häftigt!! Snygga vadmuskler du har oxå förövrigt :)

Nadia sa...

Vilket mysigt ställe!

nina sa...

ninni:
Tack! Det känns faktiskt inte särskilt farligt att vara där, jag litar på lokalbefolkningen som känner sin vulkan. :-)

annaluna:
Det är verkligen en plats att besöka om du tar dig till Costa Rica!

Och vadmusklerna... haha. Kan väl inte påstå att de är så framträdande till vardags, jag tror snarare att det var 8 timmars vandring som tog ut sin rätt. :-)

nadia:
Absolut!