söndag, januari 21, 2007

Volcán Arenal

Trots att Costa Rica är ett pyttelitet land (som Danmark ungefär) finns det ett gäng aktiva vulkaner här. Av dessa är sju stycken aktiva, och är populära turistmål.

Man har gjort nationalparker av områdena runt de flesta vulkanerna, så naturen omkring dem är i stort sett oförstörd. Costaricaner betalar en symbolisk summa för att besöka en nationalpark, turister betalar lite mer (ca 50 kr).

Volcán Arenal är den yngsta och mest aktiva vulkanen i Costa Rica, och en av de tio mest aktiva i världen. Sedan 1975 har den haft utbrott 3-25 gånger om dagen, och sprutar då ut aska, gas, lava och ibland stenbumlingar stora som hus.

Det är helt fascinerande att vara där, att känna lukten av ruttna ägg som kommer från gasen som vulkanen pyser ut och höra stora smällar då den får ett utbrott.

1968 hade Arenal ett stort utbrott som begravde allt inom 15 kilometers radie under aska och tog mer än 80 människoliv. Idag finns åter igen bebyggelse nära Arenal, men numera får man inte bygga något närmare än 5,5 kilometer från vulkanen.

Runt vulkanen ser man spår av utbrott i form av stora lavafält. På bilden syns en bit av ett lavafält (klicka på bilden för att förstora den).

När det är mörkt kan man se glödande lava rinna nerför vulkanen. Jag har tyvärr ingen egen video av detta, men hittade den här:

Inga kommentarer: