tisdag, maj 06, 2008

Vardagsliv

Nu är jag hemma igen efter några dagars rundresa i landet. Vi hann med både en tur till vulkanen Arenal där vi badade i varma källor och tittade på glödande lava på natten och några dagar vid kusten i Guanacaste med snorkling och strandhäng. Kamerasladden har försvunnit längst ner bland all packning tror jag men bilder kommer snart!

Det är jättekul att resa runt men skönt att vara hemma igen också. Sova i egen säng, klappa katten och äta hemlagad mat. På vissa ställen vi var tyckte vi maten var så dyr (man är ju van vid tico-priser, inte turistpriser i dollar) att det mest blev billigare skräpmat. Efter några dagar med hamburgare, nachos och burritos är det helt underbart att laga vanlig mat hemma!

En annan sak som jag ofta tänker på när jag är ute och reser här är hur folk orkar bo i värmen. Heredia där jag bor, och huvudstaden San José någon mil bort, har ett perfekt klimat tycker jag. Lite varmare än svensk sommar på dagarna och lite kyligare på kvällen så man kan ha på sig långärmat. Men i andra delar av landet kan det bli riktigt varmt och svettigt och jag tror inte jag skulle orka det någon längre tid. Särskilt inte om man behöver jobba och inte kan svalka sig i havet hela dagarna.

Det märks verkligen skillnad på tempot också. Bilarna kör sakta, folk går sakta, jobbar sakta... Vi är ju vana vid snabbare tempo och att man t.ex. måste akta sig när man går över gatan eftersom bilisterna gärna gasar på helt utan förvaning. Så när vi ska över gatan och det är en bil som krypkör 15 meter bort står vi ändå där och tvekar och bilisterna kollar konstigt på oss och börjar vinka att det självklart är ok att gå över. I huvudstaden skulle de snarare trycka gasen i botten. Samma sak hände mig när jag var i Sverige efter ett tag i San José, det tog ett bra tag innan jag slutade stå som ett fån och dividera med mig själv om bilarna verkligen saktade in när jag stod vid övergångsställen. :-)

Nu blir det en tupplur bredvid katten och sedan lite hemlagad spaghetti och köttfärssås. Det gäller att vila upp sig för om några dagar bär det nog av på en liten weekendresa igen.

2 kommentarer:

Marianne sa...

Det låter verkligen som ett perfekt klimat där du bor. Här i Kairo blir det snart bastu dygnet runt ...

Det är roligt det där med bilar som stannar för en vid övergångsställen i Sverige. Där är det ju lag på att de ska göra det, men man är som du säger van vid lite andra takter. Så där står man som ett fån och bilarna stannar och tror man är en idiot som inte går över : )

Ser fram emot foton från vulkanen!

nina sa...

marianne: Visst får man nya vanor snabbt som är svåra att bryta, jag tror att varenda bil är ute efter att köra över mig så att bara traska över gatan när bilar stannar vid ett övergångsställe är riktigt våghalsigt. ;-)

Kan tänka mig att det blir varmt i Kairo men jag antar att man vänjer sig?

Foton kommer snart!