onsdag, maj 14, 2008

Konstigheter i Costa Rica?

Nu är jag hemma igen efter ännu en resa, den här gången till mitt absoluta favoritställe i Costa Rica, Karibiska kusten runt Puerto Viejo (som jag skrivit tidigare om här och här). Så fort jag landat lite och fått ordning på alla bilder kommer de upp här på bloggen.

Min lillebror har varit på besök här en hel månad (han sitter just nu i ett plan på väg över Atlanten) så vi har verkligen haft fullt upp. Det är kul med besök hemifrån eftersom man ser landet på ett helt nytt sätt. Saker som jag tycker är helt normalt vardagsliv nu är kanske inte det när man ser det med svenska ögon. Som att:

  • Maten är så billig och god att man gärna äter ute flera gånger om dagen
Som en smarrig skaldjurssallad till exempel, drygt 15 kr

  • Att det kanske är lite konstigt ändå med folk som står och åker på flaken på lastbilar
Och då är det här ändå bara två stycken...

  • Att glassbilen inte riktigt ser ut som den brukar :-)
Fast han pinglar nästan lika högt som Hemglass

  • Att ölen ofta serveras med en servett antingen runt flaskan eller lite nerstoppad i mynningen
Och till får man ofta glas med is och en extra hink is
att fylla på med när den börjar smälta...

8 kommentarer:

Marianne sa...

Skoj att få rå om lillebror så länge!

I CR behöver man tydligen inte bekymra sig om vad man ska laga till middag. Har man idé-torka är det bara att gå ut på krogen. Praktiskt.

Här står de också upp på flaken. Och sitter på kanten. Och sitter vid öppna dörrar så jag får hjärtat i halsgropen av rädsla för att de ska ramla av ...

nina sa...

marianne:
Det där med kanter och öppna dörrar känner jag också igen. Ibland blir man tvungen att stå vid dörren på bussen och de gånger den är öppen är det inte nådigt i svängarna... ;-)

Japp, jag går ofta ut och äter istället för att laga middag. Det skulle nog nästan bli dyrare att köpa hem alla matvaror och laga maten än att köpa ute (det gäller kött och sånt, äter man mest grönsaker kan man komma väldigt billigt undan hemma).

Det är mycket billigare att äta på restauranger än snabbmatsställen, vilket jag tycker är bra eftersom restaurang är mycket godare än hamburgare. :-)

Ninni sa...

Vad mycket som känns igen här i Minas Gerais också...även om det är en storstad jag bor i,BH, så är det ju billigare att gå ut och äta...om man inte väljer de dyraste restaurangerna då förstås. För det finns ju svindyra...men också mycket prisvärda. Portionerna är ju ofta ganska stora också så att de räcker till två. Det är inte heller konstigt att man delar på en portion. Man kan beställa in en massa smårätter också och dela på det är väldigt vanligt. Som grillat kött, stekt ost och någon grillad grönsak. Äts oftast med tandpetare men man får bestick och tallrik om man vill.
Trafikmentaliteten verkar vara densamma, fotgängare har lägst status och får vänta till sist. Här kör man ju ofta mot rött, så det gäller att passa sig på övergångsställena. De fyller egentligen ingen funktion för ingen stannar för att släppa över en fotgängare. Det där med säkerhet för förare och passagerare är det inte heller så noga med här.
Vi får inga servetter i ölen men däremot fryskall med "termos" på och gärna med is.
Här har det blivit bra mycket kyligare den sista veckan, jag har börjat använda långbyxor och långärmat på kvällarna. Tom strumpor har jag haft!
Har du bott i CR över en vinter? När vänder det och blir vår och varmt igen?
Må så gott! Kram Ninni

Lillie dAmour sa...

Jag har tittat in.
Fin blogg.
Kram J

nina sa...

ninni: Oj vilken lång och rolig kommentar! :-)

Samma här, det finns allt från svindyra till riktigt billiga restauranger, och visst kan man ofta dela två på maten. Och den där rätten du beskriver har vi här också, kallas surtidos och man kan ofta vara flera stycken som delar den. Gott! Termos på ölen? Låter kul.

Och precis så är det här också, som fotgängare får man vara glad om man tar sig över gatan. Värst tycker jag det är vid motorvägar där det inte finns någon gångbro över utan man ser folk springa över mellan bilarna... Jag är en sån fegis (eller smartis) att jag vägrar och går hellre långa omvägar.

Så ni har fått vinter nu... Klimatet skiljer sig ju mycket mellan de olika länderna (och inom landet, beror på höjdskillnaden) så vi har redan haft våra kalla månader i december/januari. Nu är det riktigt varmt och snart börjar regnsäsongen.

nina sa...

lillie damour: Tack och välkommen! Ska klicka in mig på din blogg också. :-)

Petra H sa...

Hu, att stå upp i en buss som har öppen dörr... Här är bussdörrarna alltid stängda eftersom AC:n är på till max - och jag sitter och huttrar så jag gillar att sitta nära dörrarna för det blir LITE varmare när de öppnas på hållplatserna! Man får ha sina små knep...
Jag såg i Mexico att man kan dricka öl med sugrör och is i..

nina sa...

petra:
Oj, ni har alltså bussar med AC!? Vad modernt! De enda bussar som har AC här är såna där svindyra turistbussar, eller långfärdsbussar till Panama eller Nicaragua.

Fast jag gillar inte AC så mycket, som du säger blir det faktiskt för kallt! Det där knepet att sitta nära dörrarna har jag också försökt mig på, men bussen stannade ju bara varje timme eller så, så det funkade visst inte så bra. ;-) Då föredrar jag nog att åka med rutorna öppna.

Haha, mexikanarna går visst steget längre. Så långt har det inte gått än att vi dricker öl med sugrör här...