lördag, maj 17, 2008

Grönsaksfrossa på marknaden

Efter att länge ha varit på resande fot och mest ätit ute är jag mest sugen på enkel, hemlagad mat, så idag då det var lördagsmarknad i stan passade jag på att bunkra upp med lite grönsaker.

Varje lördag är det alltså marknad i stan, då en lång gata stängs av och det säljs allt från grönsaker till frukter, bakverk, ost, fisk, kött och ägg till kläder, blommor, smycken och piratkopierade filmer. Idag tog jag inga bilder, men jag har lagt upp en massa tidigare här.

Marknaden öppnar redan i gryningen men jag kom dit rätt sent på dagen då solen brände, så jag tog bara ett varv och plockade inte alls på mig så mycket som jag brukar (och orkade heller inte bry mig om att jämföra priser så mycket). Exempelvis blev det ingen god lagrad ost den här gången, inte heller palmhjärta eller några skojiga frukter.

Däremot blev det en hel del grönsaker:
 • Platanos, 3 st gröna - 3 SEK*
 • Chilifrukter, ca 30 st små - 3 SEK
 • Chayote, 5 stora - 1,50 SEK**
 • Tiquisque, 1 kg - 5 SEK***
 • Småpotatis, 3 kg - 6 SEK
 • Gul lök, 1 kg - 2 SEK
 • Paprika, 6 stora - 2,50 SEK
 • Kålhuvud, 1 st - 1,25 SEK
 • Broccolihuvud, 1 st - 1,25 SEK
 • Morötter, drygt 1 kg - 2 SEK
 • Salladslök, 2 stora knippen - 2 SEK
 • Squash, 3 st ENORMA - 6 SEK
 • Vitlök, 9 st - 6 SEK
 • Citron, ca 15 st - 6 SEK
 • Mango, drygt 3 kilo - 6 SEK
Sammanlagt gick kalaset på drygt 50 kr och det kan jag ju inte klaga på. Fast visst hade det kunnat bli billigare om jag köpt flera kilon av allt eller ansträngt mig lite för att hitta de allra bästa priserna.

Mest nöjd är jag nog över squashen jag köpte, de är verkligen enorma! Varje squash är större än katten (längre och mycket bredare än min underarm) så nu blir det squashsoppa, squash med ägg, squash i ugn... Och lite mango till efterrätt kommer nog smaka gott!

*Platanos är som bananer men större och de används i matlagning. Man köper antingen mogna, gula som ofta steks och äts till maten (sött!) eller gröna som t.ex. kan friteras eller användas i ceviche. De heter plantains på engelska men på svenska vet jag inte. Matbananer?

Bild lånad härifrån

**Chayote är en rund, squashliknande grönsak vars konsistens är ungefär som en blandning mellan potatis och gurka. Den smakar inte så mycket i sig men är saftig och god att ha i matlagning.

Bilden är lånad från Wikipedia

***Tiquisque en rotfrukt som smakar lite som potatis. Den ser ut ungefär så här (jag tycker det är lite förvirrande med alla dessa rotfrukter, det finns olika subkategorier som går under olika namn men liknar varandra jättemycket).

Bilder är lånad härifrån.

Det roligaste med marknaden är nog att frukterna och grönsakerna varierar så mycket från gång till gång. För några veckor sedan var det tomater och papaya som det fanns mycket av, nu är det potatis, lök och mango.

Och sen är det förstås jättekul att prata med försäljarna, frågar man vad något är får man ofta ett smakprov och ett par recept att prova.

10 kommentarer:

Pumita sa...

Vad spännande! Chayote har jag aldrig hört talas om. Hur tillagar man den?

Marianne sa...

Vad härligt det låter! Hade bra marknader och jättefina grönsaker i Istanbul. Här har jag inte hittat vare sig det ena eller det andra. Längs med kanalerna säljer de fina grönsaker, men eftersom de sköljer dem i kanalvatten (där döda hästar, kameler, sopor ... ligger och flyter) har jag ingen större lust att köpa något. Försöker fortfarande lära mig att salladen förmodligen är fin INUTI osv.

Spännande sorter du har hos dig. Och att squashen är större än katten : D

Lisa sa...

Åh, vilka spännande frukter! Har alltid varit nyfiken på sådana där "matbananer". Jag längtar tills jag också får gå på marknader :)

Petra H sa...

Oj, vad billig frukten och grönsakerna är hos dig!! Jag kollade upp att plantain heter mjölbanan på svenska (enligt Jordbruksverket!) när jag skrev mitt blogginlägg om bananer men jag tycker att matbanan låter bättre.
Är det sant att bananer heter bananos i CR? Det är inte klokt hur förvirrande bananterminologin är på spanska (karibisk, spansk och latinamerikansk spanska)..

nina sa...

pumita:
Jag brukar oftast koka den, skära i mindre bitar och steka ihop med ägg, chili och koriander och äta med tortillas. Fast den kan även användas i grytor eller i bocadillos där den finhackas tillsammans med kött och olika örter. Chayotes är otroligt vanliga i matlagning här så man kan ha dem till nästan vad som helst. Bara fantasin sätter gränser. :-)marianne:
Oj, det låter inget vidare med kloakvatten på grönsakerna... Varför förstöra fina grönsaker så, då sköljer man ju hellre dem hemma. Jag antar att man hellre köper frukter med skal på än grönsaker som kanske är fina inuti. ;-)

Har ni inga inomhusmarknader då, det finns här men jag föredrar lördagsmarknaden för fisklukten är inget vidare i inomhusmarknaderna...

Katten gick och lade sig bredvid squashen när jag kom hem från marknaden och såg ut som en liten myra i jämförelse. ;-)

nina sa...

lisa:
Förstår att du längtar, det är jättekul att gå på marknad och upptäcka alla exotiska frukter och grönsaker! :-)

"Matbananer" (eller mjölbananer som de tydligen heter) finns att köpa i Sverige också i välsorterade livsmedelsbutiker, minns att jag hittade såna på ICA Maxi. Hojta till om du ser några så lägger jag upp några recept. :-D


petra:
På marknade är frukt och grönsaker billigt eftersom man ofta köper direkt från bonden (eller möjligtvis en mellanhand), men i matvarubutikerna är dyrare... Men överlag brukar frukt och grönsaker vara billigt här medan det är nästan svenska priser på kött.

Mjölbanan? Vilket märkligt namn, det låter som mjölbagge. :-D Håller med om att matbanan låter bättre, tror att de sålde såna i någon butik i Sverige under namnet matbanan.

Nu blev jag lite tveksam här beträffande bananer, har sett och hört lite olika men inte tänkt så mycket på det. Men jag frågade just en kompis och man kan visst säga både banana och banano om bananer. Förvirrande, javisst. :-)

Marianne sa...

Det finns säkert, jag har bara inte hittat något bra ställe att köpa grönsaker på. Än så länge är det stormarknaden ...

Hmm, det kanske är matbananer de säljer här, de är också gröna, fast inte större utan mindre. Ska nog testa.

Nadia sa...

Friterade platanos är ju sååå gott!
Synd att det är lite onyttigt bara ;)
Dessutom är de rätt dyra här hemma varför jag inte avnjuter denna delikatess alltför ofta.

nina sa...

marianne:
Jag undrar om inte de som ni har är guineos, inte platanos. Guineos ser ut som vanliga bananer fast gröna, och säljs ofta i klasar. Man använder dem i matlagning men inte riktigt som platanos eftersom de har lite annorlunda konsistens. Det är så förvirrande med alla dessa "bananer". ;-)

nadia:
Visst är det väl gott, lite ibland är ju ok! :-) Vad kostar det i Sveige?

nina sa...

petra:
Jag har pratat med lite fler folk nu och de flesta säger att de nog säger bananos om bananer men att bananas inte är fel heller. De verkar lite förvirrade de med när jag frågar. :-D