onsdag, maj 21, 2008

Ceviche de plátano

Idag fick jag användning för en del av grönsakerna jag köpte på marknaden i lördags när jag lagade en Ceviche de plátano.

Jag tycker jättemycket om vanlig ceviche (gjord på fisk eller skaldjur, som jag tidigare skrivit om här och här), så det är klart att en ceviche gjord på plátanos (som tydligen heter mjölbananer på svenska) också är supergott! När det är varmt mitt på dagen finns det ju inget godare än en kall rätt att svalka sig med.

Hur man lagar den varierar beroende på person och land, men i min Ceviche de plátano som jag gjorde idag hade jag:
  • 3 st mjölbananer
  • 1 paprika
  • En liten lök
  • En kvist koriander
  • Lite chili
  • Juice från 5-6 citroner
Det är busenkelt, först skalar och kokar man mjölbananerna tills de är mitt emellan hårda oxh mjuka och hackar dem sedan i små bitar. Sen finhackar man grönsakerna och allt blandar ihop allt tillsammans med citronjuicen och saltar/pepprar efter behag. Sen låter man allt stå och dra i kylskåpet någon timme eller så. Klart!

Man kan äta den här cevichen som den är eller till lite allt möjligt, till exempel till grillad kyckling och tortillas.

På tal om koriander förresten så tyckte jag inte alls om det förut. Jag var sån som satt och petade bort det ur maten och tyckte att det bara smakade parfym. Så innan jag åkte till Costa Rica var jag lite orolig över att behöva äta det jämt och ständigt här.

Men koriandern här är inte alls som den jag tidigare ätit i Asien utan mildare i smaken. Tydligen finns det ju många olika koriandersorter. Nu tycker jag inte alls att koriander smakar parfym utan är jättegod i små mängder.

Uppdatering: Kom på att det kanske är en bra idé att nämna att citroner här inte alls är som i Sverige, utan gröna och sötare. Riktigt sura gula citroner som i Sverige har jag inte sett till här. Så i det här receptet passar det bättre med lime än med sura citroner.

5 kommentarer:

sockerdricka sa...

"mitt emellan hårda"
Hoho! Jag förstår PRECIS. ;)

Marianne sa...

Det där låter jättegott. Ska spara receptet och se om det är matbananer de säljer här.

Själv älskar jag koriander. Det är en krydda jag blir hungrig av, och när maten är slut eller jag är mätt kan jag sitta och peta upp överblivna små korianderblad och stjälkar : )

nina sa...

sockerdricka:
Haha, jag menade förstås "mitt emellan hårda och mjuka", då blir det väl mycket tydligare. Eller nåt. :-D

marianne:
Det tycker jag du ska göra, gott gott! Särskilt om du gillar koriander, då kan du ju använda två kvistar istället för en så får du mycket koriander att peta upp. :-)

Hur är det i Egypten, äter ni mycket koriander där också. Jag har ingen koll alls.

Petra H sa...

Jag tänkte ta med mina föräldrar till en saluhall imorgon så kanske det slinker ner några platanos så jag kan testa ditt recept!? Förresten hur säger man koriander i CR? Jag fick veta idag på min spansklektion (jag fick i läxa att göra sofrito, och arroz con habichuelas - ny lärare, intressant undervisning, ha ha!) att det finns culantro och cilantro, och att de inte riktigt är samma sorts koriander. Kanske culantro är den som smakar mindre parfym för jag tycker precis som du att koriandern är godare här än i Europa.

nina sa...

petra:
Vilken annorlunda spanskaläxa! Är det meningen att du ska berätta sen på spanska hur du gjorde? :-)

Jag såg förresten när jag letade efter recept på ceviche de plátano att det fanns någon variant från Puerto Rico som var mycket mer avancerad, med kokosmjölk och allt. Den lät god!

Koriander heter culantro här och oftast använder man den som är som små kvistar med små blad (culantro corriente), men det finns även en som består av större, lite taggigare blad som kallas culantro coyote om jag inte minns fel. Det är culantro corriente jag använt i receptet.

Jag tycker det är nästan lika förvirrande med koriander som med bananer, vad jag har googlat mig runt till är att det vi i CR kallar för culantro "egentligen" heter cilantro medan det vi kallar culantro coyote är vanlig culantro. Jag fattar nada. ;-)