måndag, december 31, 2007

Julmånaden i Costa Rica

I Sverige är det redan 2008, men här är det drygt 4 timmar kvar av 2007.

Många andra bloggare sammanfattar året 2007 en dag som denna, jag som inte skrivit på länge passar på att sammanfatta december istället.

Julmånaden är minst sagt annorlunda här än i Sverige. Istället för advent, pepparkakor, kallt och mörkt och stearinljus är december en månad av festligheter här. Det är den första "sommarmånaden", vilket innebär att det nästan helt slutat regna och det istället blir kyligare och soligare. Det är lite som i Sverige på våren, folk lyser upp och njuter av de soliga eftermiddagarna.

Julfestligheterna här invigdes helgen före advent med Entrada de Santos y Desfile de Boyeros, en parad av oxar dragandes på traditionellt målade kärror genom huvudstaden. I år var över 3000 med och visade upp sina oxar och kärror. Här är ett urval av alla jag såg:




Den andra stora paraden i december är Festival de la Luz, Ljusfestivalen, den 15 december, med dans, musik och karneval i timmar... Här är en video med stillbilder därifrån.



Under de två veckorna före jul var det verkligen kaotiskt här. I december får de flesta sin aguinaldo, julbonusen, som består av en hel månadslön extra. Dessutom har många semester över jul. En bekant till mig sa att kombinationen dubbelt så mycket pengar och hälften så mycket jobb gör ticos galna, och lite sanning i det ligger det nog. Det var nästan lönlöst att ge sig ut i trafiken eller i affärer. Fast å andra sidan, julrusch har vi ju i Sverige också...

Julen firar folk här med sina familjer, vad man äter varierar lite men ett MÅSTE är tamales, en majsblandning med grönsaker och kött (eller vegetarisk) inlindad och kokad i bananblad. Många jag känner berättar att i början av december gör de flera hundra tamales och fyller kylen med dem, sen äter de dem till frukost, lunch och middag tills de tar slut. Själv nöjer jag mig med ett par i veckan.



Vi gjorde svensk julmat i år, eller åtminstone så mycket vi kunde få tag på här: skinka, köttbullar, prinskorv, rödbetssallad, julost (!) - och knäckebröd och strömming i exotiska såser såsom mango. Till det "ginger cookies" som såg ut som pepparkakor men smakade vanliga kakor, och costaricansk julkaka förstås. Och sist men inte minst - glögg! Jag hittade ett recept på glögg hos Saltistjejen (och tog mycket mer av alla kryddor än det skulle vara måste jag erkänna) som blev helt otroligt gott! Tack för det, du räddade min jul!

På annandagen var det dags för El Tope, den årliga hästparaden genom San José. Det är väldigt populärt och jag stod så långt bak i folkmassan att jag inte fick några bra bilder, men här är en video därifrån.



Nu bär det av till fler festligheter... till Zapote, där de har tivoli, massa mat, uppträdanden, många fester, tjurfäktning (fast utan matadorer, tjuren jagar folk - inte tvärtom) och fyrverkerier.

Gott nytt år till er allesammans!

(Och ett särskilt gott nytt år och en god jul i efterskott till Alva och hennes pappa som kommenterar så fint och jag svarar så sent...)

2 kommentarer:

Pumita sa...

Tack detsamma! ¡Feliz Año Nuevo!

nina sa...

pumita: Och god fortsättning :-)