söndag, december 31, 2006

Tamales - världens bästa snabbmat!

I december är det tamales som gäller i Costa Rica. De säljs överallt: i stora snabbköp, restauranger och i varenda liten kvartersbutik med självaktning, och äts av alla mest hela tiden.

Tamales består av en sorts majsblandning fylld med diverse smått och gott, bland annat små bitar gris- eller kycklingkött, kikärtor, morötter, gröna ärtor och paprika. Man slår in majsblandningen i stora bananblad, som ett paket ungefär, och knyter om med snöre, och sen är det bara att koka hela paketet, öppna det och äta.

Hur man öppnar en tamal verkar variera. Här i huvudstaden har jag bara sett ett sätt: man tar helt sonika och knyter upp snöret och viker upp bananbladen ett i taget. Nere vid Karibiska havet, runt Limón, skär man upp den som en bakad potatis istället (mycket mer praktiskt).

Tamales är helt enkelt världens bästa snabbmat. Det är bara att gå till kvartersbutiken runt hörnet och köpa sig ett par stycken och på några minuter är de färdiga! Slår nudlar och spaghetti med ketchup med hästlängder. Det är billigt också, två stycken för en femma.

Det enda problemet är att tamales är just... julmat. Så att fortsätta äta det alltför länge till är nog som att äta julskinka i juni. Det går liksom bara inte. Så jag passar på nu när jag kan, och äter minst ett par om dagen.


Här är en annons ur reklamtidning från en av de största mataffärskedjorna (MasXMenos), där de säljer allt som man behöver för att göra tamales hemma.

Klicka på bilden för att förstora den.

Inga kommentarer: