onsdag, september 05, 2007

Orkanen Felix

Som jag skrivit tidigare brukar inga orkaner passera direkt över Costa Rica utan mer norrut i Centralamerika och Karibien. I Nicaragua har minst 35 människor dödats enligt en artikel i DN och flera byar har utplånats. Många vägar är helt förstörda efter orkanens framfart så hjälp till de olycksdrabbade områdena måste skickas med helikoptrar eller båtar.

Felix passerar inte alltför långa från Costa Rica, så landet gjort sig beredd på det värsta i vissa utsatta områden. Börjat evakuera människor från områden som ligger lågt (risk för översvämning) och slagit upp tillfälliga bostäder för de ev. drabbade. Men det blev inte som man förutspått och inga större incidenter har rapporterats.

Men visst har Felix framfart märkts av i landet. Det jag tydligast märker av? Regnet. Det regnar och regnar och regnar. Inte ett störtregn par timmar på eftermiddagen som det brukar, utan mer ihållande regn hela dagen idag och säkert hela natten också. Blixtrar och dunder. Ett kraftigt åskoväder drog in över San José idag och orsakade långa strömavbrott i många delar av stan.


Regn regn regn...


La Nación rapporterar om hagelstorm i San José idag. Det är ingenting jag märkte av, men en video på ruskvädret finns här. I andra delar av landet har de haft problem med översvämningar och jordskred.

Det är första gången sedan 1886 som två orkaner av den här styrkan (kategori 5) drar in över land under samma säsong. Det har inte heller hänt tidigare att de två första orkanerna under en orkansäsong utvecklas till kategori 5.

I år väntas orkansäsongen bli värre än normalt, och med den här början verkar det ju onekligen så.

(Men oroa dig inte mamma, jag bor högt upp, i mitten av landet, och klarar mig undan med störtskurar.)

*Konstigt namn på en orkan förresten, såvitt jag minns från skollatinet betyder Felix lycklig... och det rimmar ju ganska illa med en ilsken orkan.

6 kommentarer:

Kent Filppu sa...

Även Tegucigalpa har klarat sig bra - och även om media fortsätter att varna så känns det lite som att faran är över. Ingen ny Mitch i år, inte än i alla fall.

nina sa...

kent: Skönt att det inte blev någon Mitch. Såg dig i tidningen förresten. Här (iaf där jag bor) är det lugnt nu, det har till och med slutat regna!

Lena sa...

Skönt att höra att ni har det förhållandevis bra. San José ligger ju ganska skyddat också, en bra bit från kusten. (Om man nu någonsin kan påstå att man är långt från kusten i ett så smalt land som Costa Rica.)

Anne-Marie sa...

Vad skönt att ni inte drabbades alltför mycket. Det verkar som om orkanerna går längre söderut än vad de brukar. Hoppas att det lugnar ner sig.

nina sa...

lena: Haha, nej långt från kusten är det ju knappast inte i pyttelilla Costa Rica. Inte fågelvägen i alla fall när man slipper alla kringelikrokar runt kullar och berg... :-)

anne-marie: Ja, vi har tur här. Visst verkar det som att de går mer söderut, Costa Rica brukar inte behöva förbereda evakueringar och annat.

Kent Filppu sa...

Även Tegucgalpa ligger ju en bit från kusten och de nordligare delarna av landet råkade ju värre ut. Inte så illa som Nicaragua men det är fortfarande många som bor i hängmattor efter att ha blivit evacuerade vid översvämningar. Tydligen har de (eller hade i alla fall i förra veckan) problem med dricksvattentillgången i vissa delar också.