fredag, augusti 17, 2007

Orkansäsongen börjar

Nu har orkansäsongen börjat. Idag drabbades Karibien av orkanen Dean, som fortsätter dra in över Mexikanska golfen. Den väntas nå Jamaica på söndag och Yucatánhalvön på måndag. Det rapporteras om att Dean redan förstört mycket i sin väg och skördat dödsoffer. Och tyvärr väntas den öka i styrka under de närmaste dagarna, till fyra av fem på orkanskalan.

Costa Rica brukar inte bli direkt drabbat av orkaner. Det har hänt, men är väldigt ovanligt. Grannländerna i norr drabbas av orkaner ibland, men som man ser på kartan ligger Costa Rica längre söderut och mer skyddat i "inbuktningen".

Karta lånad härifrån


Men naturligtvis kan landet drabbas indirekt av orkanerna. Det är inte ovanligt att orkaner i området innebär en väldigt massa regn, med översvämningar och jordras som följd. När Katrina härjade vattenfallsregnade det dygnet runt här och många vägar förstördes. Men det är ju ingenting i jämförelse med förödelsen som Katrina drog med sig på andra håll.

Själv märkte jag inte mycket av orkansäsongen förra året. Här förväntas det regna extra mycket i helgen på grund av orkanen Dean så det återstår att se vad som händer. Kanske är det lugnet före stormen, både igår och idag har vi haft sol hela dagen. Inte ens en liten eftermiddagsskur.

Annars är orkaner som sagt inget som oroar oss särkilt mycket här. Frågar man folk om orkaner i Costa Rica svarar de bara att nej, det finns det inte, kanske någon för tio år sedan eller så, men annars regnar det bara extremt mycket när någon drar fram. Vi är lyckligt lottade här.

Det jag däremot undrar är hur läget är för Carina i Dominikanska Repbliken.6 kommentarer:

Anne-Marie sa...

Dean verkar bli en stor och farlig orkan. Skönt att höra att ni i Costa Rica troligen inte får någon direkt känning. Jag minns så väl när Katrina drog in och orsakade all förödelse. Bensinpriserna här steg med troligen en dollar på en vecka. Meteorologerna tror tydligen att det skall bli en intensiv orkansäsong i år.

Carina sa...

Jag sitter på verandan och dricker kaffe! DR är rätt stort och läget är helt annorlunda för de som bor på sydsidan, där är det ingen lek.

nina sa...

anne-marie: Ja, jag har också hört att orkanssäsongen blir ovanligt intensiv i år. Jobbigt för alla som drabbas, vi har verkligen tur här nere som klarar oss så bra. Vi får hoppas att det inte blir någon Katrina i år.

carina: Såg det, att det är sydsidan som drabbas. Tidigare läste jag bara någonstans att det var DR, inte specifikt var, och då undrade jag hur du hade det. Skönt att du slipper den också, lite extra regn är ju ingenting i jämförelse med vad andra måste stå ut med... Här har det regnat hela dagen för ovanlighetens skull.

Matildas fikarum sa...

Uj, uj! Maken och jag har suttit framför tv:n och tittat på alla varningar som utfärdats. Jag skulle vara ganska så nervös om jag var där.

Desiree sa...

Skönt att du slipper de flesta orkaner. Det är ju jobbigt när det blir sådana där riktiga orkan år för de som bor på öarna i karibien. Jag är också glad att vi bor en bit in i landet och inte direkt vid kusten. Väldigt många får ju sina fina hus längst med stranden på Mexikanska golfen förstörda för miljonbelopp av just orkaner.

nina sa...

matilda: Jag hade också varit nervös om jag var i området, men vi har ju tur som bor långt ifrån. Men vi har haft märkligt väder de senaste dagarna, det pendlar mellan jättevarmt och kallt, och med en massa regn.

desiree: Tänk att bo i ett område som varje år hotas av orkaner. Skulle inte vara så kul. Jag tror inte jag skulle satsa på lyxvillor där...