onsdag, augusti 15, 2007

Helgdagar i Costa Rica

Idag är det Mors dag i Costa Rica. Mors dag infaller inte sista söndagen i maj som i Sverige, utan alltid på samma datum, den 15 augusti. Dessutom är det ju Latinamerika vi pratar om, klart att en så viktig dag som Mors dag ska vara en officiell helgdag så man kan fira ordentligt!

Fast i år är det lite annorlunda. Enligt en ny lag flyttas nämligen alla helgdagar till nästföljande måndag. Ok, inte de religiösa helgdagarna (klart man inte kan flytta på långfredag t.ex.) men alla andra.

Tanken bakom detta är att man alltid ska få långhelg och vara ledig lördag-söndag-måndag, vilket ju inte går om helgdagen infaller mitt i veckan.

Det är en fin tanke, men många är inte nöjda med den nya lagen. Dels på grund av att viktiga helgdagar bör firas på den rätta dagen, och dels på grund av att vissa arbetsgivare följer den nya lagen, andra inte. Så det slutar med att folk är lediga olika dagar för samma helgdag, och det är ju inte så lyckat.

Så officiellt är det Mors dag på måndag, men det är idag folk vill fira. Köerna i affärerna för att köpa morsdagspresenter är långa, blomsterförsäljarna har fullt upp och många går ut och äter på restaurang ikväll.

Folks missnöje verkar ge resultat. Det ryktas om att lagen ska ändras så att Mors dag åter igen kan firas på den rätta dagen från och med nästa år. Fast i år blir det som det blir.

Mors dag är idag men samtidigt på måndag också.

3 kommentarer:

annaluna sa...

Det är så intressant att läsa om hur saker görs där du bor!

Desiree sa...

Klart att morsdag firas med pompa och ståt i latinamerika. Förvirrande det där med vilken dag man ska fira på. Kanske ska man ta och fira båda dagarna ;-)
Man får väl rösta fram det som folk vill helst men det är en god tanke att lägga det på måndagar så att det blir långhelg för klämdagar antar jag bara finns i Sverige.

nina sa...

annaluna: Tack tack! Det är ju det som är tjusningen med bloggar, att uppleva andra ställen och andras liv. Man lär sig ju jättemycket!

desiree: Eller hur, mors dag är ju jätteviktig här! Tydligen firade folk i onsdags men njuter av ledighet på måndag, de flesta alltså. En del gillar det, andra inte, så det ska bli spännande att se vad som händer nästa år. Klämdagar? Nej, det är nog inte så vanligt. :-)