måndag, april 23, 2007

UFO:n och strömavbrott

Den senaste tiden har det varit många strömavbrott här. Det har varit ganska konstigt, med tanke på det oftast händer lokalt under regn- och åskoväder, inte i halva landet och inte i strålande sol.

Nu har "förklaringarna" börjat dyka upp i tidningarna:

— en superviktig elledning gick sönder

— en transformator exploderade

— det finns inget vatten kvar efter den långa torrperioden, så ingen el kan produceras

Det är monopol på vatten, el och telefon här, och företaget som har hand om det gick igår ut med ett pressmeddelande om att el skulle sparas under hela veckan, så att strömavbrott var att vänta några timmar om dagen i halva landet. När, var och hur som helst. Idag tog de tillbaka sitt uttalande och säger att det mirakulöst nog inte är nödvändigt.

Detta verkar misstänkt tycker många, och strömavbrotten har ni blivit en politisk fråga. Just nu pågår nämligen en stor och viktig debatt om huruvida man ska ta bort monopolet, så vissa tror att vatten och el stängts av med vilje för att visa hur bra/dåligt det är med monopol.

Själv gillar jag förklaringen som fanns i DiarioExtra (tänk Aftonbladet fast värre).

De rapporterade om att ett mystisk flygande tefat synts flyga över en vulkan i landet, och att den måste ha sugit upp all elektricitet och lämnat landet kolsvart i fem timmar.

Jo jo. Så måste det vara.

4 kommentarer:

Desiree sa...

Fantasin verkar det inte vara fel på i Costa Rica iallfall när det gäller flygande tefat. Hoppas ni slipper allt för många strömavbrott och vattenransonerinagar och sådant. Kommer ihåg att då vi bodde i Nicaragua var det också strömavbrott titt som tätt och ibland stängdes vattnet av också. Man fick bunkra upp med vattenkärl och sätta igång tvätten mitt i natten då de oftast fanns vatten. Hoppas att du slipper mer problem och otur också.

annaluna sa...

haha, bra förklaring med ett mystiskt tefat;) Alltid bra att skylla på om nått går snett liksom...hehe...

Anne-Marie sa...

När strömmen går blir man otroligt medveten om hur beroende vi är av el. Det känns litet obehagligt tycker jag när man verkligen inser hur litet som skulle gå att göra om det var ett långt elavbrott.

nina sa...

desiree: Jo, det där med vattenransoneringar känner jag igen. De har haft ransoneringar de senaste tre månaderna här, fast som tur är inte i området där jag bor. Fast det har varit precis som du säger, inget vatten under dagarna utan alla mat får lagas och all tvätt tvättas under natten.

Förhoppningsvis kommer regnet snart, och då löser sig vattenproblemet av sig själv. :-)

anna: Japp, ska definitivt börja använda mig av det:

"Jag, kommer jag sen till jobbet? Nej, vadå. Det var ju bara några aliens som sög upp mig ett tag, precis som med elektriciteten, minns ni? Inte mitt fel." :-)

anne-marie: Ja, det är absolut obehagligt. Allt stannar av helt utan el. Och brottsligheten går upp rejält. Här har polisbilar cirkulerat runt runt runt under strömavbrotten, och jag skulle akta mig för att gå runt ute för mycket.

Kommer ihåg en gång i Uppsala när hela telenätet slogs ut, både vanlig telefon och mobil. Det stod polisbilar och ambulanser överallt, för folk kunde inte ens ringa ambulans ifall något allvarligt hände. Obehagligt.