onsdag, november 19, 2008

Kyla, uppblåsbara snögubbar och jordskalv

Nu är det snart sommar här. Sommar innebär att det slutar regna och vi får några månader av strålande sol varenda dag. Jag ser verkligen fram emot att slippa plaska runt i eftermiddagsregn och aldrig någonsin ha riktigt torra skor på mig.

Just nu har det blivit jättekallt här, med costaricanska mått mätt förstås. Det blåser riktigt starka, kalla vindar och folk går runt med jackor och huttrar. Gatuförsäljarna säljer halsdukar, mössor och fingervantar istället för solglasögon. Ofta klär man ungarna i såna kläder och tycker att det är så mysigt och ger fin julstämning.

På tal om julen så har det varit julskyltat länge här nu. Nu snackar vi julmusik, glittrande ljusslingor, enorma julgranar (ofta med stora rosetter) och uppblåsbara granar, tomtar och snögubbar överallt. Så har det varit sen i början av november, om inte längre.

Mitt hus är nog ett av de enda på gatan som inte är julpyntat. Folk undrar nog vad det är för konstigt folk som bor där. Alla andra har ju haft julkrubbor, tomtar och blinkande renar som rör huvudet upp och ner i ett par veckor redan...

Igår natt var det förresten ett litet jordskalv här. Jag har ju varit med om bra många såna tidigare och brukar tycka det är rätt skoj men det här skalvet var rätt obehagligt faktiskt. Det kändes rätt starkt och höll på någon minut, vilket är mycket längre än vanligt. En minut känns rätt lång när man sitter och ser/känner hur allt rör sig fram och tillbaka. Jag blev nästan lite yr på slutet. Skalvet mätte visst 6.3 på Ritcherskalan. Tur att husen byggs ordentligt här så de aldrig rasar och folk blir skadade under jordskalv.

Nu ska jag hem och bädda ner mig innan jag fryser ihjäl här. Jag har blivit en sån vekling i det här tropiska klimatet. ;-)

Tyvärr har jag inga bilder att visa idag eftersom jag sitter på internetcafé och skriver. Internetcaféer finns det väldigt gott om här, men tyvärr är de flesta riktigt dåliga. Jag har liksom inget tålamod att vänta 5-10 minuter på att en sida ska ladda (och sedan fryser helt om man försöker öppna en flik till). Blä för såna ställen.

7 kommentarer:

Marianne sa...

Fy vilket långt skalv! Otäckt. Skönt att veta att husen är välbyggda i alla fall.

Det verkar som om ni ändå har det varmare än vi nu, du har 19° mitt i natten, vi har typ 14° på nätterna nu. Så här sitter jag, långärmad jumper, tunn sjal virad runt halsen, mullig stickad ylleväst och ytterligare en yllesjal om axlarna : D Det är ju BARA 19° nu på morgonen!

Inga jultomtar tack och lov. Först ska vi slakta djur i början av december under stora offerhelgen. Sen kan vi börja tänka på tomtar och granar.

Kram!

AnneliH sa...

Det låter otäckt med jordskalv! Jag kan meddela att jag fryser också ;) här har vi snålblåst och ynka 1+ i dag tittar solen fram lite annars har det varit grått och trisst en längre period...jag befinner mig helt enkelt på fel breddgrad. Ha en bra dag!

Anni sa...

så roligt att få en uppdatering igen! jag har börja följa din blogg sedan ett par månader tillbaka eller så. jag ska nämligen själv åka till costa rica nästa år! 1 feb till 27 mars. ska plugga spanska och bo i familj. det ska bli så grymt kul, jag är extremt taggad!!! :D det är så roligt att läsa din blogg nu innan så att man får ett litet hum om hur det kommer bli :) jag är också väldigt taggad på att skriva min egen blogg när jag väl är där!! :D tack för en kanonblogg!

nina sa...

marianne:
Jaaa, lite otackt var det allt med skalvet. Smaskalv ar helt ok, men sana langa verkar ju aldrig ta slut...

Oj, att ni far det sa kallt dar. Det var val inte sa lange sedan ni hade typ 40 grader jamt!? :-) Eftersom du ar sa papalsad kan jag tanka mig att det blir ratt kallt inomhus ocksa?

Offerhelg!? Ska bli spannande att lasa om pa din blogg. :-)

Kram!

anneliH:
Oj, en liten plusgrad... Ja, da ligger vi allt i la. Har ar det ocksa gratt och trist idag, och kylan fortsatter. Fast jag fortsatter envisas med att ga runt i sommarskor, jag bor ju anda i tropikerna. :-D
Ha en trevlig helg!

anni:
Hej och valkommen! Och tack sa mycket for allt berom, jag blir jatteglad. :-D

Vad spannande att aka hit, du kommer verkligen den basta tiden pa aret med perfekt vader. Vet du var i landet du ska bo? Har du nagra specifika fragor kan du ju alltid maila, ninaincostarica@gmail.com

Anni sa...

tackar tackar! :) jo, jag har förstått att jag lyckats pricka in en bra tidpunkt på året... :D jag ska bo i san jose, mer än så vet jag inte. eller, det ska tydligen vara gångavstånd från skolan, som heter columbus har jag för mig, om du vet var det ligger? :)jag får inte veta vilken familj jag ska bo hos förrän ett par veckor innan jag åker.
tack så mkt för det! just nu har jag inget speciellt på hjärtat (är trött och ska sova :P), men jag skickar säkert iväg ett mail senare!

Petra H sa...

Usch, otäckt med jordskalv - jag vaknade inatt av att jag trodde att det var jordbävning men har ingen aning om det bara var inbillning, O snusade vidare iaf.
Ännu en sak som CR och PR har gemensamt - TIDIG och MYCKET julpynt!! Uppblåsbara juldekorationer utanför husen - japp, glittrande och blinkande ljusslingor - japp, julmusik utanför husen - japp!! Snart sätter vi upp vår kitschiga julgran men den blinkar iaf inte ;-)

Anonym sa...

Hej hej! Har mailat dig Nina, hoppas du kan ta dig lite tid :)
Jag bor nere i Skåne och vi hade ett jordskalv här för några veckor sedan. Det mätte bara 4 på Richterskalan och jag sov gott genom hela (tyvärr får jag väl säga). Hörde av vänner i Costa Rica och läste att ni hade ett rejält jordskalv i förra veckan. Hoppas ni inte skadades, det var tydligen ganska kraftigt, en del skada på människor, vägar och hus :/
Om bara två veckor är jag tillbaka i Costa Rica, ska bli trevligt :)

Superbra blogg Nina!

Hälsningar Anna