fredag, oktober 24, 2008

Utmaning - 5 saker

Internet hemma funkar inte alls nu men jag hoppas att de fixar det efter helgen. Att sitta bland skränande dataspelskillar på internetcafé och blogga är ingen höjdare. Så istället för fredagstema (som jag för övrigt missat i ett par veckor nu men hoppas komma igång med snart igen) passar jag på att publicera ett inlägg som jag hittade bland utkasten.

Det är en utmaning från Marianne i Kairo som jag fick för en evighet sedan. Bättre sent än aldrig, hoppas jag. :-)

5 saker i min frys: Jag har faktiskt ingenting i min frys. Bara frost.

När jag flyttade hit och köpte vitvaror (här ingår det ju inte som i Sverige) så ville jag absolute ha en ordentlig frys som jag var van vid. Visst finns det stora, fristående frysar här (jättedyra!) men oftast har man bara ett litet frysfack i kylskåpet istället, vilket är vad jag har.

Mitt frysfack funkar inte så bra och ibland tinar allt, så jag har helt enkelt gett upp att ha frysta varor. Här är det inte så vanligt heller, det är inte som i Sverige där man samlar på sig bär, bullar, matvaror på extrapris eller rester i frysen.

Istället köper man helt enkelt det man behöver färskt. Här har man sällan extrapris på t.ex. köttfärs som i Sverige, så det är ju ingen idé att köpa på sig en massa. Dessutom finns ju alla möjliga färska grönsaker att köpa året runt så varför frysa in dem?

Nästan varje vecka köper jag färska grönsaker och frukter på marknaden.

Däremot kan jag nämna 5 saker i mitt kylskåp:
Mjölk*, färsk koriander, färsk spenat, kokta pejibayes och färska champinjoner. Färska champinjoner är lite lyx, det importeras till Costa Rica och är rätt dyrt. Men ibland kan jag ju inte låta bli att köpa ändå...

Petra i Puerto Rico har förresten skrivit ett intressant inlägg om just olika "fryskulturer".

5 saker i min garderob:
  • Linnen - hur många som helst i alla färger man kan tänka sig (fast bara två-tre långärmade tröjor).
  • Skor - här använder man ju inte skohyllor (varför det liksom när man går inomhus med skorna på) så jag har alla mina skor längst ner i en garderob. Gympadojor är för varmt och skor med klackar omöjliga att gå med på de ojämna trottoarerna här (fast ticas kan visst trippa fram - om än sakta - på stilettklackar) så jag har en massa ballerinaskor. De blir ju blöta och förstörs snabbt i eftermiddagsregnen här, så jag har många billiga par att växla mellan/slänga under regnsäsongen.
  • Jeans - trots att det är så varmt här har jag costaricaniserats så pass mycket att jag faktiskt går runt i jeans. Alla andra gör ju det och jag vill inte vara sämre. Jag tror det handlar mycket om att jag vill smälta in och inte bli behandlad som turist och går man i jeans/långbyxor ser man mer "bofast" ut. Turister (åtminstone nyanlända) känner man igen direkt på flipflopsen och shorts/strandkjolar.
  • En tom dammsugarkartong. Vid flytten köpte jag äntligen en dammsugare efter att ha varit utan tidigare. Jag körde Costa Rican style innan och sopade istället, men det blir rätt jobbigt och tidskrävande när man bor större.
  • En katt ibland. Det händer att han ligger och sover i en dammsugarkartongen i garderoben.
När han var kattunge låg han helst och sov på min laptop. Varmt och skönt för honom men det blev inte mycket gjort för mig. Han försöker ligga där ibland fortfarande men är för stor och liksom väller över kanterna.

5 saker i mitt badrumsskåp:

Inga konstigheter. Eltandborste (för det är roligare att borsta tänderna då), linsvätska, deoderant, parfym och solkräm.

En stor skillnad här mot Sverige är att jag aldrig använder vanlig fuktighetskräm eller bodylotion. Luftfuktigheten är så hög att huden inte blir uttorkad. Jag minns att jag reagerade i början på att folk hade så len hud (inte så att jag gick runt och tog på folk omotiverat, men man skakar ju hand eller stöter i folk ibland), som om den var nyinsmord med fuktighetskräm. Det är vad jag gillar med luftfuktigheten här, det jag gillar mindre är att böcker, papper och foton blir lätt blir förstörda.

*Costa Rica är faktiskt ett av de få länder jag varit i där jag faktiskt gillar mjölken. I andra länder har jag tyckt att den smakar konstigt (jag antar att man är extra känslig för att mjölk ska smaka "som den ska") men här gillade jag den ända från början.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Vad roligt att du har tid att skriva igen,Jag ska bulla upp i frysen tills du kommer hem.Säg bara vad du vill ha.

Kram Mamma

Marianne sa...

Bättre sent än aldrig och om man inte har något Internet ... Jag har också utmaningar som ligger på kö!

Så söt han är Kisse som sover på din laptop! Mina har äntligen fattat att man inte får gå på min när jag sitter här och jobbar. Fast de försöker ändå, men jag ser på dem att de VET.

Jag skulle också behöva luftfuktighet. Mina hälar har spruckit sönder alldeles, men nu har strumpsäsongen börjat (första strumpdagen i dag) så nu kanske det blir lite bättre.

Ska du till Sverige över jul?

Kram!

Marianne sa...

Jag vet att du inte har något Internet. Men nu börjar jag bli lite orolig. Är allt bra med dig? Jag hoppas verkligen att du mår bra och att allt är bra!

nina sa...

marianne:
Forlat, jag missade din forra kommentar! Vilken tur att jag tittade in har idag sa du slipper vara orolig. Allt bra med mig men inget internet i sikte hemma. Gulligt av dig att undra hur det ar med mig. Allt ar som sagt bra, utan internet (och TV) ligger jag och Kisse mest och laser bocker i rasande fart. :-)

Tog taxi in till ett internetcafe nu pa kvallen for att fodelsedagsmaila lite.Tyvarr ar internet sa segt (tar en evighet att oppna en sida) att jag inte har bloggat eller last andras bloggar. Ska se om jag hittar ett battre internetcafe nagon dag framover.

Synd att jag missat Fredagstema den har manaden, jag som har sa manga bilder pa datorn hemma. :-/ Far ta igen det snart hoppas jag.

Marianne sa...

Skönt att du mår bra! Blogga du i din egen takt, det är det som är meningen med det hela. Bara du mår bra är allt väl!

Kan ni inte få en bättre uppkoppling?