lördag, september 27, 2008

Fredagstema - Väggar

Här kommer ett lite försenat Fredagstema, den här veckan handlar det om väggar (som Petra i Puerto Rico hittat på).

Jag har ju nyss flyttat så jag har faktiskt inte fått upp särskilt mycket på väggarna att visa upp. Förutom någon spegel, klocka och, några tygtavlor och vanliga tavlor är väggarna fortfarande ganska tomma och jag får köpa saker eftersom.

Det mest spännande jag har på mina väggar någon liten geckoödla som klättrar runt då och då. Och de får gärna vara kvar eftersom de är rätt söta och dessutom äter upp alla insekter (och kackerlackor sägs det).

Den här bilden har jag lånat från Wikipedia. Mina geckos är inte riktigt lika färgglada men fina ändå.

Väggarna här är förresten alltid målade, aldrig tapetserade. Det verkar vara rätt vanligt att leja någon att måla om hemma, men ofta har de ingen riktig koll på hur man gör eller bryr sig inte. Maskeringstejp? Vad är det? Så resultatet blir ju därefter. Jag vet inte hur många fläckiga lister och fönsterkarmar jag sett, för att inte tala om alla eluttag som är helt eller halvt övermålade...

Många har vita väggar hemma, men det finns en del som har väldigt starka färger. Jag har bland annat sett limegröna, lila och turkosa väggar i kök och vardagsrum. Samma gäller husfasader, som ofta är målade i mycket starkare färger än i Sverige.

Det här är en restaurang, men såna färger har en del hemma/på huset också. (Och kolla vilken otäck tavla, den påminner om den där tavlan Phoebe hade i Vänner...)

Väggmålningar är inte jättevanligt här men det förekommer. Här är en som jag såg i en skola i San José.

Det här är en aula/matsal. Det ser ut som att barnen själva fått måla.

Något som jag tänkt på här är att klotter inte alls är lika vanligt som i Sverige. Det är sällan jag ser klotter på väggar och hus. Visst har det hänt att jag sett lite klotter på bussen och då ibland att det förutom kärleksmeddelanden står saker som "Jesus älskar dig" eller "Läs psalm X" - kanske inget man skulle se i Sverige!?

Ibland målar/skriver affärsinnehavarna man något på ytterväggarna för att locka kunder. Det är kul marknadsföring tycker jag!

Den här bilden är tagen i Panama City. Någon som kan gissa vad det här är för ställe?

11 kommentarer:

Marianne sa...

Så synd att dina geckos inte är lika färggranna, men man får ju vara tacksam för det lilla.

Härliga väggar ni har där i CR! Och visst är det skönt att slippa klotter! Jag gillar klotter när det är riktigt graffiti på kala betongväggar i typ tågtunnlar och sånt, men inte annars.

Jag tror att det är en sierskas butik. Eller vad heter de som har kontakt med andarna?

Pumita sa...

Första gången jag hör någon säga att Frida Kahlo är otäck. ;)

Pumita sa...

På tal om reklam och om att måla på väggar, det är lite lustigt att man målar på husväggen att huset är till salu som om man trodde att det skulle dröja länge innan man får det sålt. Jovisst håller det längre. Likaså valreklam målar man och den får sitta i all evighet.

Saltistjejen sa...

Jag tycker det åter lite mysigt och väldigt exotiskt med en liten gocko på sin vägg springandes upp och ner.
:-)
Och nej religiöst klotter ser man sällan i Sverige. Dock kan man se det en del här i Bronx faktiskt.
Kram!

nina sa...

marianne:
Jag gillar också graffiti på kala grå väggar, men inte sånt där fulklotter som består av tags och sånt.

Jag har inte heller så bra koll på vad det heter på svenska, men visst är det sån där andlig butik där man kan köpa tjänster/produkter för andevärlden.

Våra geckos brukar vara gröna så rätt färgglada är de ju ändå. :-)

pumita:
Haha, jag vet. Andra av hennes tavlor är ju inte otäcka, men jag har lite svårt för stora ansikten liksom ploppar ut ur ramen. ;-)

De som målar husväggen tänker sig kanske att nya ägarna får ta och måla om det första de gör? :-) Valreklam har jag dock inte sett, däremot är en del av det lilla klottret jag sett anti något.

saltis:
Visst är det mysigt med några geckos, där jag bodde förut hade vi inga (men däremot fler insekter). Superbra djur ju!

Kan tänka mig att religiös klotter finns där med. Jag tycker det är lite märkligt med religiöst klotter eftersom jag alltid tänker mig att klotter är mer ego (om sig själv/sina tags) än att upplysa andra om Jesus. :-)
Kram!

Barbamorsan sa...

Oj så mycket färg, härligt.

leopardia sa...

haha, du menar den där tavlan med nån skyltdocka som sträcker sig ut ur tavlan, ungefär? :)
men vilka vackra väggar! jag är helt betagen i alla färger!

nina sa...

barbamorsan:
Visst är det! Och det passar så bra i det starka solskenet här, färgerna blir ännu starkare. :-)

leopardia:
Haha, precis den jag menar, den som Joey blev så rädd för. Jag har sett skyltdockor med samma min som på tavlan här på bloggen så jag tror det är därför jag gör den kopplingen. :-)

Färger är bra, man blir så glad! Här exploderar det verkligen av färger.

Petra H sa...

Jättevackra väggar! Det påminner (som vanligt) om puertoricanska väggar ;-) Men typen som den sista affären har jag inte sett men min spansklärare har berättat att jag har missat en marknad i SJ där det säljs en massa häxbygder etc. Jag måste ta mig dit snart, bara för att se hur det ser ut!

nina sa...

petra:
Visst är det kul att så mycket påminner om våra respektive länder. Jag känner ju ofta igen saker som du skriver om/visar i bloggen. :-)

Jag har inte sett sån affär här i CR heller, men i Panama ja... Det är klart du måste till den marknaden, låter ju jättespännande ju. Så får du berätta om det på bloggen sen. Om du inte råkat bli förhäxad förstås. ;-)

Trädgårdstomtarna sa...

Vilken fantastisk ödlebild! Så färgsprakande att den nästan ser overklig ut...
/Anna