fredag, september 12, 2008

Fredagstema: Flaggor

Nu är det dags att hoppa på Fredagstema (Show and Tell) som den här månaden finns hos Petra i Puerto Rico. Dagens ämne, flaggor, passar mig nämligen perfekt eftersom det är nationaldag här i Costa Rica på måndag.

Jag har inte sett annat än flaggor den senaste tiden. Precis som att hela augusti är "mammas månad" eftersom det är Mors dag den 15/8 så är hela september "Costa Ricas månad" eftersom nationaldagen infaller den 15/9.

Så under hela september månad pryds byggnader, monument, parker, bilar, hus, affärer, restauranger och pubar av Costa Ricas flagga. För ska man fira så kan man väl göra det ordentligt. :-)

Så här ser Costa Ricas flagga ut. Den är inspirerad av den franska flaggan.

"The blue color Costa Rica flag picture represents the sky, ample opportunities, intellectual thinking, eternity, infinite and religious ideals and spiritual desires. White symbolizes happiness, wisdom, power and beauty of the sky, clear thinking, driving force of initiatives and the peace of Costa Rica. Red stands for the warmth of the people, their bloodshed for freedom, generous attitude and vibrancy." Info hämtad härifrån.
Jag tycker det är fint med alla flaggor som finns överallt just nu och har faktiskt fotat en massa under veckan utan tanke på att de kunde användas till Fredagstema så det var ett kul sammanträffande. Här kommer ett urval av alla flaggor jag sett:

På motorvägen

På paviljongen i parken

I restauranger. De använder till och med röda, vita och blå dukar på borden i den här restaurangen.

På de flesta byggnader.

Nästan alla affärer har flaggor och statsvapnet i fönstren.


Costa Ricas statsvapen är riktigt fint tycker jag. De sju stjärnorna symboliserar Costa Ricas sju provinser och de tre bergen symboliserar tre av Costa Ricas vulkaner. Det här är faktiskt en bild på det gamla statsvapnet där de tre bergen symboliserar de tre bergsmassiven i landet, jag hittar ingen bild på nätet men på det nya statsvapnet ser man tydligt att det är aktiva vulkaner. Haven på de två sidorna av landet är Stilla Havet och Atlanten. Soluppgången sägs symbolisera framtidshopp och de gyllene små cirklarna på sidan symboliserar kaffebönor som länge varit så viktigt för landet.

Statsvapnet finns på den officiella versionen av flaggan, som används av myndigheter och liknande.

På måndag är det alltså Costa Ricas nationaldag och då kommer stan fyllas av flaggor, parader, orkestrar och andra festligheter. Självklart kommer jag springa runt och fota allt så i början på nästa vecka kommer ett inlägg med ännu fler flaggor.

Här övar en skolorkester inför nationaldagen. En liten flicka sprang fram och tillbaka och viftade med sin flagga till musiken. Hon är klädd i en typisk skoluniform för småbarn. När man blir äldre får man mörkblå byxor och vit skjorta (tjejer kan välja mellan mörkblå byxor eller kjol), som de äldre eleverna i bakgrunden.

15 kommentarer:

Petchie75 sa...

Jätteroligt att du hoppade på fredagstemat och så fina bilder! Tänka sig, jag visste inte ens hur CRs flagga såg ut!! Den sista bilden är nog den bästa ;-) intressant att se också hur skoluniformerna ut... Här har de flesta skolor tenniströjor och kjol / byxor - har sett kiltar på vissa tjejer!
Trevlig helg och trevlig nationaldag! Ser framemot fler flaggfoton :D
Kram

Annika sa...

Välkommen till temat. SÅ roligt att du hoppat på.
Vilka vackra bilder du har tagit. Jag tycker att Costa Ricas flagga är vacker. Vapnet är ju konst, så vackert!
Ha en trevlig helg och en trevlignationaldag! Nu länkar jag upp sdig både på temat och på min länklista.

KRAM!!

nina sa...

petra:
Kul att hänga på, får bara hoppas att min uppkoppling funkar på fredagar (tjuvsurfar på grannens just nu eftersom jag inte har någon egen än i nya huset...)

Vet du, jag visste inte heller hur CRs flagga såg ut tidigare, men nu har jag verkligen koll på den eftersom jag ser den ÖVERALLT. ;-)

Och visst är det inressant med skoluniformer, du kanske kan smygfota några till din blogg och visa upp? ;-) De på bilden är de traditionella uniformerna, medan skolorna nuförtiden kan välja annan färg på byxorna/kjolen och tenniströja istället för skjorta. Fast den klassiska är vanligast ändå.

Kram!

annika:
Tack tack, kul att vara med. :-)

Jag håller med, visst är både Costa Ricas flagga och statsvapen vackra. Särskilt statsvapnet gillar jag, och det som poliserna använder. Jag får nog lägga upp en stor bild på det också snart. :-)
Ha en trevlig helg! KRAM!

Pumita sa...

Fina bilder! Lite speciellt att ha flagga på motorvägen... var det reklam för nåt eller?

nina sa...

pumita:
Tack tack. Nej, det är inte reklam utan det man har helt enkelt flaggor där under september månad för att fira Costa Ricas nationaldag. Flaggorna sitter på varannan stolpe hela vägen, fint tycker jag. :-)

Ulrika sa...

Välkommen Nina, nu har jag ju fått ännu en blogg att hålla koll på! Visst är det kul, det känns som om vi bygger ett underjordiskt nätverk av utlandssvenka kvinnor. Kramar från ulrika i USA

Marianne sa...

Jättekul att du är med! Och jättefint om den Costa Ricanska flaggan och statsvapnet! Håller med, de är faktiskt vackra och tänk vad mycket man får plats med i det där vapnet! Jag tycker folk gör rätt som firar ordentligt! Det är ju det festligheter är till för!

Ha nu en skön kväll!

nina sa...

ulrika:
Tack, visst är det kul att det blir som ett eget litet community bland alla utlandssvenskar. Får kolla in din blogg också. :-)

marianne:
Det är kul att vara med, det tog ju lite tid att komma igång bara. ;-) Jag gillar statsvapnet jättemycket, mycket finare än såna där statsvapen med lejon och svärd och sånt tycker jag.

Här firas det mer och mer nu, idag åkte många bilar och bussar runt med stora flaggor och skolorkestrarna övar för fullt. :-D

Anonym sa...

Hello thеre! I knoω thiѕ iѕ sоmeωhat
off topic but I was wondering if уou knew
wherе I could get a captcha plugіn for my comment
foгm? Ι'm using the same blog platform as yours and I'm
hаving troublе fіnding one? Thanks a lot!


Mу hοmepage :: How to Get Bigger boobs naturally

Anonym sa...

Hello just wanted to give уou a quick heаԁs uρ.

The text in уοuг post ѕeem to be running off the screеn in ӏnternet eхplorer.
I'm not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I'd
post to let you know. Тhe lауout loоκ grеat though!
Hopе you get the problem ѕоlved soon.
Сhеerѕ

Alѕo visit mу web-sitе :
: unique mothers day gifts

Anonym sa...

Hi would you mіnԁ stating whісh blog platform
уou're working with? I'm looking tο start my own blog soon but I'm having a tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I'm lοοkіng for sοmething unique.
P.S Sorry fоr getting off-topic but I had to aѕk!Take a loοk at my web-sіte natural breast growth

Anonym sa...

Wοаh! I'm really digging the template/theme of this blog. It'ѕ simple, yet
effectiѵе. A lоt of timeѕ it's very hard to get that "perfect balance" between usability and visual appearance. I must say that you've done a superb job ωith this.
Also, the blog lοads suρer fast fοr me on Inteгnet еxploгer.
Ѕuperb Blog!

My weblog: how to lose belly fat

Anonym sa...

Heу! I сould haѵe sworn I've been to this blog before but after checking through some of the post I realized it's new to me.
Anyways, I'm definitely glad I found it and I'll be boоκmаrking and сhecκing
back frеquently!

Hаve a lоok at my homepage How to make your dick bigger without pills

Anonym sa...

Hello! I've been following your site for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Porter Texas! Just wanted to mention keep up the excellent job!

Feel free to surf to my web-site http://www.youtube.com/watch?v=MyYcDOhPnzw

Anonym sa...

I don't know if it's just me or if perhapѕ everyone else experiencing problemѕ with your blog.
It appеars as if somе οf the tеxt within your postѕ are гunning οff the
scrеen. Can somebody else pleasе commеnt anԁ lеt
mе κnoω if this is happеning to them as well?

Τhis maу bе а problem ωith my bгοwѕеr because I've had this happen previously. Appreciate it

Feel free to surf to my site bigger boobs naturally