fredag, juli 18, 2008

På högre höjder

Man skulle lätt kunna tro att ett land som Costa Rica är sådär tropiskt, varmt och fuktigt som ett land så nära ekvatorn ska vara. Med bananer i klasar, hängmattor, turkost hav och palmer med stora kokosnötter.

Så är det ju också, i många delar av landet. Fast åker man upp på lite högre höjd förändras klimatet och vegetationen drastiskt.

Tidigare bodde jag ganska högt upp (minns inte exakt hur många m.ö.h.) och aldrig har jag frusit så mycket. Det var så kallt och rått och blåsigt under de kallaste månaderna (december & januari). På nätterna då vinden ven och blåste in genom otäta vrår låg jag under minst ett par täcken med min svenska vinterjacka på. Med luvan uppdragen över huvudet.

Det här är en bild på landskapet ovanför Cartago, jag skulle gissa på lite över 2000 m.ö.h. Däruppe är det ganska kyligt och rått, även på dagarna. Jag tycker det är fint där, med utsikt över ett landskap som liknar ett stort grönt lapptäcke och med moln under sig.


Där odlar man mycket potatis och lök. Kan tänka mig att de trivs bra i det klimatet. Cartago-bor går under smeknamnet "potatisar" förresten. Vi Heredianer är "blommor". :-)

Potatis och lök till salu längs vägen...

9 kommentarer:

Nadia sa...

Ibland glömmer man att höjden har större betydelse för klimatet än en plats geografiska läge.
Usch o fy för kyla!

Pumita sa...

Det är inte kul med kyla när boendet inte är anpassat till klimatet!

Märkte samma sak i Panama. När jag var i Bocas del Toro och Panama City var det otroligt varmt och torrt men i Boquete (som ligger högre upp i inlandet) råkade vi ut för åskväder och kraftiga regnskurar. Vissa dagar var det behagligt varmt, andra kyligt och ruggigt! Ordentliga väderomslag med andra ord. Ungefär som på längre bussresor när temperaturen varierar mellan invierno och inferno.

nina sa...

nadia:
Visst är det så, många bekanta i Sverige tror inte på mig när jag säger att det kan vara kallt här på högre höjd utan tror att det är omöjligt eftersom det är ett tropiskt land...

Fast jag har nog blivit lite kyl- och rusk-romantiker, tänker mig att det nog vore rätt mysigt ändå. Fast jag tror jag skulle ändra mig rätt snabbt efter en dag eller så i Sverige i november. ;-)

pumita:
Det är ju så i många länder att man får frysa rejält på vintern eftersom bostäderna inte är anpassade till kallt väder. I Australien hade jag t.ex. mindre än 14 grader i sovrummet i två månader och frös konstant. Det var faktiskt varmare att vara utomhus än inomhus...

Jag har inte rest runt så mycket i Panama, bara mellan Panama City och Bocas och där är det ju som du säger väldigt varmt, så jag hade faktiskt inte tänkt mig att det kunde vara kallt där också. ;-)

Haha, invierno och inferno, det är många bussresor i ett nötskal. När jag åkte ner till Panama en gång körde bussen med fönster och dörrar öppna. Det var ok i San José, kallt så att jag skakade när vi åkte över bergen och klibbigt varmt när vi närmade oss gränsen. Och allt det på bara några timmar. :-

Pumita sa...

Det var nog mellan San José och Panama jag upplevde min vidrigaste bussresa! Jag har aldrig frusit så mycket i hela mitt liv och var tvungen att vira runt mig alla plagg (och de var inte många!) jag hade i handbagaget. Mitt i natten stannade vi "ute i ingenstans" på en bensinmack för en kort paus. Ute var det hur varmt som helst. Hann nästan smälta innan det var dags att fortsätta. De kunde inte ha på AC´n för att fönstrena skulle imma igen. Man lär sig av misstagen så efter åker jag alltid med en sovsäck. Det är guld!

Anne-Marie sa...

Många i Sverige tror nog att Kalifornien är ständig sol och sommar. Det stämmer ju inte alls. Här i Mt Shasta området har vi riktig vinter och kyla under många månader. Och vi får mycket mer snö än vad Stockholm får. Det ser fint ut på bilderna även om det en del moln.

nina sa...

pumita:
Sovsäck, vad smart! Själv har jag alltid lager på lager, luvtröja (som man kan dra om ordentligt runt huvudet så det blir som en mössa), extrasjalar... tror till och med jag haft någon handduk som filt... Ändå fryser jag. Men sovsäck var ju en riktigt bra idé. :-)

Den där bussresan mellan San José och Panama är som du säger inte nådig. Jag har åkt både med och utan AC föredrar nog utan AC ändå, för då blir det åtminstone varmt när man kommer ner mot gränsen. :-)

Känner också igen det där med bensinmackar ute i ingenstans, jag var helt överlycklig över att få komma ut ur bussen och värma mig lite. :-D

Dessutom har jag varit med om ganska händelserika bussturer till Panama, det får jag nog blogga om tror jag...

nina sa...

anne-marie:
Det är sant som du säger, man tänker sig ju verkligen Kalifornien som varmt och soligt varje dag och att alla bara hänger på stranden hela tiden eller åker inlines bland palmerna... inte att det faktiskt kan snöa där också. :-)

I området där jag tog bilderna var det rätt molnigt, och molnen låg både under, över och runt omkring där jag var. Jag tycker det är häftigt att vara så högt upp. :-D

annaluna sa...

kanske kallt, men fint! :)

nina sa...

annaluna:
Bra sammanfattning. :-D