fredag, juli 25, 2008

Denna trafik...

Det finns väldigt mycket jag gillar här i Costa Rica, men trafiken är inte en av dem. Folk kör verkligen inte lika lugnt och laglydigt som i Sverige. Många trafikregler tas med en stor nypa salt (eller så följs de inte alls av de som mutar till sig ett körkort istället för att gå på körskola).

Själv har jag inget körkort och kan verkligen inte tänka mig att skaffa det här heller, hur billigt och enkelt det än är. Jag tror inte jag skulle komma många meter utan en helkvaddad bil. Så jag är ingen expert på trafikregler, men till och med jag kan se hur galet folk kör:
  • Byta filer hur som helst? -Inga problem.
  • Köra vid rött ljus? - Har man chansen så!
  • Gasa på när någon försöker gå över vägen? - Yiiihaaa!
  • Göra galna U-svängar? Går ju snabbare så...
  • Använda blinkers? - Varför det!?
  • Köra full? - Vadå full? Jag drack ju bara ett X antal öl.
osv...

Man ser rätt många bilar med småskador här och var, och det är ju inte så konstigt. Konstigare är att det ändå (i mitt tycke) är så pass få olyckor i förhållande till hur folk kör. Jag har aldrig varit med om någon olycka här och faktiskt inte sett så många heller*.

Det finns en lag här som säger att man inte får flytta på fordonen förrän både trafikpolis och utredare från försäkringsbolaget INS** kommit på plats och skrivit rapporter. Det gäller alltså även om det bara är en liten småkrock då man egentligen skulle kunna flytta bilarna åt sidan så att andra kan komma fram.

Naturligtvis ställer den här lagen till med lååååånga bilköer vid bilolyckor. En gång fick vi vänta i 3 timmar mitt ute i djungeln på att trafikpolis och försäkringsutredare skulle skriva sina rapporter så att bärgningsbilen kan göra sitt och vi andra kan åka vidare.

Fast det är förstås inte lika illa som för en bekant till mig. Han och familjen skulle hälsa på några släktingar (vanligtvis en resa på ca 5 timmar) men det var en stor olycka på vägen dit. Och eftersom det bara fanns en fil i varje körriktning och bilköerna växte sig längre och längre tog det väldigt lång tid innan trafiken flöt på igen. 14 timmar, för att vara exakt.

Tänk att sitta mitt ute i ingenstans i 14 timmar, utan mer mat eller vatten än det man råkar ha i bilen. Den mesta av tiden var åtminstone under natten, mitt på dagen hade det nog blivit väldigt jobbigt utan mycket vatten.

Mina futtiga 3 timmar i djungeln är ingenting i jämförelse. ;-)

*Fast om man jämför med i Sverige har jag nog sett rätt många ändå. Småkrockar här och där, en och annan lastbil vid vägkanten osv.
**INS är det enda försäkringsbolaget här i landet.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jag passar på att avsluta med ett par videor som visar de största farorna för oss fotgängare: bilar som kör mot rött vid övergångsställen och motorcyklister som kör precis som de vill.Här är bilar som kör mot rött. Tro mig, jag litar aldrig på att det är rött, man måste se sig om ordentligt också...Här är alla galna motorcyklister. Ibland där jag går över gatan finns inget övergångsställe utan man får gå över när det bildas bilkö vid rött ljus (ja, bilarna stannar faktiskt på vid stora korsningar). Då får man liksom kika fram innan man går mellan bilarna så det inte kommer en motorcykel och kör över en. Ett tips till framtida Costa Rica-resenärer. ;-)

6 kommentarer:

Thérèse sa...

Haha vilket kul inlägg. Jag har ju aldrig kört i centralamerika men en hel del i Spanien som nog har lugnare trafik än Costa Rica fast väldigt hetsig och olaglig om man jämför med den svenska. Kändes som allt gick i slow motion när jag kom på besökoch körde bil i Sverige efter ett år i Madrid. Bilarna håller hastigheten , håller avstånd , gör inga vansinniga omkörningar och lämnar plats omman vill köra om ... wov! Dessutom hade man lyset på dagtid men prata i mobil och köra var helt ok , något som ger höga böter i Spanien och dom flesta andra europeiska länder

nina sa...

thérèse:
Kul att du gillade inlägget. :-)

Förstår precis vad du menar med att trafiken går i slow motion i Sverige, så kände jag också efter en tid i Costa Rica. Jag vågade knappt tro att jag kunde gå över gatan när bilarna stannade för jag förväntade mig att de skulle gasa så fort jag klev ner från trottoaren...

Lämna plats om man vill köra om!? Hahaha, här är det snarare tvärtom. Djungelns lag!

Jag vet inte hur det är med mobiltelefoner och bilkörning men antar att även om det är olagligt är det knappast någon som bryr sig. En kompis blev lite utskälld av en trafikpolis en gång när han pratade i mobilen, fast hon var mest sur över att han inte hade säkerhetsbälte på sig. Något som väldigt få har här, förresten...

Marianne sa...

Ungefär exakt som här. Egyptier har aldrig bråttom med någonting i hela världen - utom när de sitter bakom en ratt. Då är det superviktigt att spara 1/1000 sekund om det går. Å andra sidan, tre bilar får verkligen plats på en tvåfilig gata ... kommer ingen i en korsning så varför vänta på grönt bara för att européer har bestämt det ... det blir närmare att gå motorvägen än smågator, även för två ensamma barn ... osv, osv.

I lördags när vi körde ungarna till flygplatsen tog det en timme dit och två hem, för en lastbil hade vält. Och eftersom det är cementbarriärer som delar av de motsatta riktningarna på ena sidan och bara öken på andra sidan nästan överallt går det inte att svänga av och ta en annan väg. Så det är bara att stå där snällt och vänta.

nina sa...

marianne:
Och jag känner igen det du skriver också! Klart man kan korsa motorvägen istället för att gå över bron 100 meter bort.... Och det är samma här, folk har aldrig bråttom förutom när de kör bil.

Vilken tur att det var på hemvägen från flygplatsen som det tog längre tid, jobbigt om man har ett flyg att stressa till. Här har jag lärt mig att vara ute i GOD tid när jag ska på något viktigt.

Och vi har också cementbarriärer som delar av motorvägen.

Marianne sa...

Vi var ute i jättegod tid med tanke på hur det kan bli. Blev lite stressad när jag skulle till min första yogalektion, vi kom ungefär 200 meter, sedan var det totalstopp i en kvart. Men jag hann.

Det kanske är tur att det är cementbarriärer. För jag menar, vadå mötande trafik bara för att man åker på andra sidan mittlinjen???

nina sa...

Klart man kan åka över mittlinjen ifall det inte finns något hinder... Nyligen var det en idiot som gjorde just det, försökte göra en U-sväng mitt på motorvägen där det inte fanns cementbarriär. Det slutade med en flerbilsolycka, en död och flera skadade.

Det var samma dag som jag skrev det här inlägget. Jag satt i bilkö precis vid olycksplatsen och tyckte det var så upprörande att se han som dog bäras iväg på bår. Så dumt och onödigt.