fredag, maj 30, 2008

Storm, regn och översvämningar

För några dagar skrev jag om regn, åska och jordbävningar. Nu kommer det handla om storm, regn och översvämningar.

Under tre dagar över helgen regnade det hälften så mycket som det vanligtvis gör under hela maj månad och regnet fortsätter falla... Jag skulle kunna klaga på regn dygnet runt, på bilköer, dyngsura skor, tvätt som aldrig torkar utan börja ruttna istället, på internetuppkopplingen som knappt funkar...

Men där jag bor är vi lyckligt lottade.

Efter att ha sett nyheterna om orter längs Stillahavskusten som är helt översvämmade, där vattnet når folk upp till höfterna, om familjer som förlorar sina hem och tvingas evakueras till härbärgen, om orter som blev helt isolerade på grund av att de enda vägarna dit har rasat samman eller korsas av nedfallna träd, om folk som samlade regnvatten i väntan på nödhjälp i form av mat och dricksvatten... Då får man lite perspektiv på ruttnande kläder och bristande internetuppkoppling.

Bild från dagstidningen La Nacion
(där det finns mer info om stormen Alma, på spanska.)


Allt detta på grund av den tropiska stormen Alma, den första under orkansäsongen som nu dragit igång. Den är nu på väg uppåt i Centralamerika och vi får hoppas att länderna där uppe klarar sig bra.

Bild från A.M. Costa Rica
(där det finns mer info om stormen Alma, på engelska.)

3 kommentarer:

Petra H sa...

Oj oj oj, det låter jobbigt!! Visst är allt relativt, men jag förstår att för DIG just NU är det jobbigt med ruttnande tvätt oavsett hur mycket jobbigare det är för de andra...
Orkansäsongen börjar ju inte förrän på söndag!!

Marianne sa...

Skönt att du bor förhållandevis bra, och hoppas VERKLIGEN att problemen stannar vid ruttnande tvätt och Internetproblem! Och här klagar man på för korta slangar ... : ) (ska föreställa ett blygt leende).

Haha, har inte Alma koll på datumen?

nina sa...

petra:
Jo, det är sant, ruttnande kläder är ju jobbigt även fast andra har det värre. Idag skiner iaf solen så jag får passa på att tvätta om och se om något kan räddas. :-)

Jag tyckte också det var lite konstigt det där med orkansäsongen och Alma, men tydligen finns det två orkansäsonger. Den i östra Stilla Havet började den 15 maj och den i Atlanten börjar på söndag.

Så man skulle ju kunna säga att Alma är lite sen. ;-)

marianne:
Vi har tur vi som bor runt huvudstaden i en dal mitt i landet. Med din diskmaskinsföljetong tycker jag nog att du kan få klaga lite över korta slangar också. :-)