onsdag, april 02, 2008

Svar på Bildgåtan i Ordlös Onsdag

Det märkliga trädet som jag visade i Ordlös Onsdag finns på en grannes tomt och kallas här för Jícara.*

Och tro det eller ej, men trädet ser faktiskt så där välansat ut så det är ingen som har klippt sönder det med häcksaxen. Både bladen och frukterna växer direkt på stammen och de stora grenarna så det är därför som det har en så konstig form.


Man äter inte frukterna som växer på trädet utan gröper ur dem och låter dem torka. Skalet blir då hårt och träliknande.

Jícara användes ursprungligen av aztekerna för att servera och dricka choklad ur men används även som behållare av olika slag eller köksverktyg. Man kan antingen dela på dem så de blir skålar eller göra ett hål i, gröpa ur och ha som vätskekärl.

Den här köpte jag på marknad. Först har frukten skrapats, sedan målats svart och slutligen har bilder ristats in:

Den här är pyttliten, får precis plats i en hand. Frukterna kan ju bli mycket större än så.

Andra är målade i akrylfärger:

Bild lånad härifrån

Jícara kan även användas till att göra instrument, maracas till exempel, och fruktens saft kan användas som läkemedel.

Gå till en hemsida om Maleku-stammen för att läsa om dem och se fler föremål gjorda av jícara.


*Eftersom jag aldrig sett eller hört om det innan jag såg det här kan jag inte på rak arm säga vad det heter på andra språk, men har googlat mig fram till att det på engelska kallas Calabash tree och tydligen Kalebassträd på svenska.

Och som det så ofta är med frukter, grönsaker, träd och växter här i Latinamerika så har trädet olika namn i olika länder, såsom Totumo, Manguaino, Cujete, Tocomate...

9 kommentarer:

Åsa sa...

Men vad coolt! Det kunde jag aldrig gissat från trädet med den lustiga formen. Det är ju som, vad heter de nu då, maracas...aahhh - exakt! du skrev ju själv där längst ner Calabash! Det är som att fröna torkat där inne så det är värsta megamaracasen :) Men den kan användas i mat också. I indisk sådan t ex. Kolla här (den kallas där för bottle gourd).

Marianne sa...

Din lilla väska (?) är ju jättevacker!

Anonym sa...

Hej! Jag var i Costa Rica i januari 2008 och blev frälst. Ett underbart land. Jag har skrivit en blogg på min sida i Reseguiden om du vill läsa.
http://www.reseguiden.se/minsida/veiken/blogg/5407

Läser gärna om din vardag!
Hälsningar Veiken

nina sa...

(först och främst, ursäkta för jättesent svar, har inte riktigt hunnit medmig de senaste dagarna...)

åsa:
Visst är det häftigt när man upptäcker något nytt som man aldrig haft en aning om. Jag hade aldrig ens tänkt på hur man gör maracas. :-)

Det där receptet ser gott ut. Jag undrar om det är exakt samma art som här eller en annan subart, annars kan kanske costaricanerna lära sig att man kan äta den också och inte bara gröpa ur innehållet till boskapen. ;-)


marianne:
Visst är den fin! Jag önskar att det vore en väska, men är tyvärr bara en pytteliten vattenbehållare som får hänga som prydnad.


Veiken:
Kul att du hittat hit! Jag ska kolla in din blogg!

Anonym sa...

Hi There I'd like to congratulate you for such a terrific made forum!
Just thought this is a nice way to introduce myself!

Sincerely,
Monte Phil
if you're ever bored check out my site!
[url=http://www.partyopedia.com/articles/snow-white-party-supplies.html]snow white Party Supplies[/url].

Anonym sa...

[url=http://kfarbair.com][img]http://www.kfarbair.com/_images/logo.png[/img][/url]

מלון [url=http://www.kfarbair.com]כפר בעיר[/url] - שירות חדרים אנחנו מספקים שירותי אירוח מיוחדים גם ישנו במקום שירות חדרים הכולל [url=http://www.kfarbair.com/eng/index.html]סעודות רומנטיות[/url] במחירים מיוחדים אשר מוגשות ישירות לחדרכם!

לפרטים נא גשו לאתר האינטרנט שלנו - [url=http://kfarbair.com]כפר בעיר[/url] [url=http://www.kfarbair.com/contact.html][img]http://www.kfarbair.com/_images/apixel.gif[/img][/url]

Anonym sa...

Hello. My wife and I bought our house about 6 months ago. It was a foreclosure and we were able to get a great deal on it. We also took advantage of the 8K tax credit so that definitely helped. We did an extensive remodeling job and now I want to refinance to cut the term to a 20 or 15 year loan. Does anyone know any good sites for mortgage information? Thanks!

Mike

Anonym sa...

Hi,

I begin on internet with a directory

Anonym sa...

Great article, just what I needed.

Mу site; 2apply4cash.com
Stop by my webpage ; Payday Loans Online