onsdag, mars 19, 2008

Byfest i bergen

I söndags åkte jag till San José de la Montaña, en liten by som ligger ungefär en halvtimme upp i bergen Heredia där jag bor. Där hade de byfest i dagarna tre och det kunde jag ju bara inte missa! Bilden i föregående inlägg är förresten tagen under festen där.

Byfester är riktigt kul att gå på här. Det verkar som att de flesta byar anordnar minst en fest om året och de lägger verkligen ner mycket tid och möda på att ordna allt.

I San José de la Montaña hade byggt upp marknadsstånd och matställen mellan träden i kyrkoparken.

Eftersom det var Palmsöndag när jag var där var kyrkan så full att folk fick sitta utanför under mässan. Andra passade på att roa sig...

Slänggungor, ballonger och rosa och blå sockervadd för ungarna:
Spelet "Las Tablitas" där man för en liten slant får hålla i snöret till en liten bräda med nummer, lyckas man sedan pricka in sitt nummer i lottningen vinner man ett pris. Vi vann en vinflaska (misstänker att den är rätt odrickbar men har fin etikett).
Det fanns även en blomutställning där man kunde köpa hem de blommor man ville ha.
Fast populärast av allt var nog bingon, som spelades med hjälp av majskorn:


Och maten, förstås! Alla gick runt med små tallrikar i handen och mumsade i sig allt från majstortillas med natilla till chicharrones och grillat kött.

Fast den mat som det suktades mest efter var nog en väldigt traditionell rätt som man nästan aldrig ser på menyn i stan: Sopa de mondongo. Soppa gjord på komage*.

Var jag än gick hörde jag ett evigt surrande: Mmmmm, sopa de mondongo! Mmmmm, qué rico! Vad gott!


*Jag har faktiskt inte vågat mig på att prova det än, det känns inte direkt så lockande. Men är det någon som är sugen finns ett recept här.

7 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
pjw2pjw sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Alexandra sa...

Hehe nej men ser man på :-) Jag gissade på att det var du som hittat till min blogg, någon annan "ninaincostarica" känner jag faktiskt inte :D Kramkram lillsyrran

nina sa...

alex: Visst var det jag... jag hittar överallt! ;-)

annaluna sa...

Komags-soppa, fy sören! hehe! Du får skriva om du provar nångång. Jag minns när jag var liten och öppnade frysen och det rätt ofta låg komage där, eller varför inte njurar...latinos är medio-locos ibland;)

nina sa...

Iiiih, vet inte om jag någonsin kommer våga prova... Folk säger att det är "en smak man vänjer sig vid" och bara det är ju ett varningstecken...

Och glöm inte kotungan, det ser man ofta i köttdisken här. Medio-locos är bara förnamnet. ;-)

Mia sa...

Vad mysigt det låter med byfest! Jag är nybliven bloggläsare här hos dig, hur kommer det sig att du bor där? *nyfiken*