tisdag, november 06, 2007

Mobiltelefoni i Costa Rica

Jag har fått en del mail från folk som ska till Costa Rica och undrar om man kan ta med sig sin mobiltelefon hit.

Att som i Sverige kunna gå in på Pressbyrån och köpa ett kontantkort är tyvärr en önskedröm. Här i Costa Rica är det monopol på telefoni och kontantkort existerar inte alls.

Vill man ha ett costaricanskt nummer måste man först ha uppehållstillstånd, och sedan får man snällt ställa sig i kö hos ICE och vänta... och vänta... Det finns aldrig tillräckligt många abonnemang att dela ut, och utdelning sker några gånger per år. Jag känner folk som efter ett par år fortfarande väntar.

Vad har man då för alternativ som turist?

1. Ta med sig sin egen mobiltelefon
  • Man bör börja med att kolla med sin mobiloperatör om de har avtal med ICE. Enligt den här länken finns det några svenska operatörer som har det. Kolla noga vilka priser det är som gäller för att inte åka på en hög räkning.

  • Sen måste ju själva mobilen funka här också. Costa Rica kör på GSM 1800 MHz. Själv åkte jag hit med en gammal Nokia 3310 i bagaget och hade inga problem att använda den med ett lånat costaricanskt abbonemang.

  • Till sist, moderna laddare bör klara 110 V som vi har här, men en adapter är nödvändig eftersom uttagen ser helt annorlunda ut. Jag köpte en reseadapter på Clas Ohlson, ganska stor och otymplig men funkar bra. Det finns säkert mindre/billigare att köpa, både i Sverige och i Costa Rica.

2. Hyra en mobiltelefon


Många turister väljer att hyra en mobil under resan. Jag vet inte vilka de bästa företagen är, men ett par länkar hittade jag:

http://www.cellphonescr.com/rates.html

http://www.costaricacellularconnection.com/

Här är allmän info om att hyra en mobiltelefon:

http://www.destination360.com/central-america/costa-rica/costa-rica-cellular-phone-rental.php

Det kan vara värt att googla runt lite eftersom priserna verkar skilja sig en hel del. Många företag har olika planer, om man bara vill kunna ta emot internationella samtal, själv kunna ringa internationella samtal osv. Om du ska till väldigt avslägnsa platser så ha det i åtanke när du väljer företag för att försäkra dig om att de har service i de områdena.

3. Klara sig utan mobiltelefon


Det är säkert svårt att tänka sig att det går - men det gör det.

  • För att själv ringa till familj och vänner i Sverige finns Skype som ett bra alternativ. Här finns billiga internetcaféer (ca 4 kr/h i huvudstaden men dyrare på turistorter) att gå till. Man kan även köpa internationella telefonkort här att ringa med.

  • Om man vill kunna nås från Sverige är det lite knivigare. Skype har en tjänst som heter SkypeIn, där man får ett svenskt telefonnummer där man kan nås (men så vitt jag förstår måste man antingen vara online eller vidarekoppla till annan telefon) och en röstbrevlåda. Jag har inte provat de här tjänsterna själv ännu, någon annan som har erfarenhet av dem?

  • Om man vill ha mobiltelefonen för att ringa lokalsamtal för att boka hotell. turer o.d. kan man använda sig av alla telefonautomater istället. Här vimlar det av sådana och det är jättebilligt att ringa. Man kan antingen använda mynt eller lokala telefonkort som säljs överallt. Om man bor på hotell kan man naturligvis få hjälp där med sådana samtal.

8 kommentarer:

A L V A S - P A P P A ! sa...

INte för att jag skall till Costa Rica inom det närmsta men jag vet var jag skall läsa när det är dags. Snyggt jobbat!

Henrik Allin sa...

SkypeIn funkar jättebra, men som du säger, man måste vara online eller vidarekoppla. Är man ofta online så är det ju perfekt, vidarekopplar man får man betala för samtalet till den vidarekopplade telefoen.

Kent Filppu sa...

Tack för en informativ artikel. Ytterligare ett alternativ för den som har tillgång till internet och ska stanna lite längre är att ta med sig bredbandstelefoni från Sverige. Då det blir lite mer att släpa på är det inte värt det för en kortare semester. Dessutom kan det vara lite knivigt att få till det. Vi fastnade först på att den inte ens med adapter fungerade på 110 volt, men när vi drog in 220 fungerade det klockrent. Bra ljud och samma pris som lokalsamtal i Sverige. Då de olika operatörerna har olika teknik kanske det skiljer sig på hur det fungerar, men det kan vara värt ett försök.

Ann sa...

Hej Nina - vilken informativ artikel! Jag ska flytta 2 år till San José i januari och har precis börjat fundera på alla de här praktiska sakerna. Toppen verkligen!

Jag kommer att besöka din blogg dagligen förmodligen!

Mvh Ann i Stockholm

A L V A S - P A P P A ! sa...

NU är jag lite sugen på ett nytt inlägg.. (:

nina sa...

henrik: Välkommen hit! Då ska jag nog skaffa SkypeIn jag med. :-)

kent: Bra idé med bredbandstelefoni! Tack för det. Det hade jag aldrig tänkt på själv... Jag händer nog inte med i utvecklingen utan kör med telefonautomater? ;-)

ann: Välkommen hit! Kul att man kan hjälpa till. Vad ska du göra i San José?

alvas pappa: Japp, det är bra att du säger till så det händer något. ;-) Jag har precis gjort ett nytt inlägg till din ära. :-)

ann sa...

hej igen nina, nu har jag förvandlat mitt mobilabonnemang till ett kontantkort (telenor). För ett tillägg på 150:- funkar mobilen med avtalen i både costa rica och nicaragua. Perfekt för mig eftersom jag mest vill ha kvar mitt mobilnummer så att folk hemma kan nå mig. när jag sedan får mitt uppehållstillstånd i cr får jag väl ställa mig i mobilkön :)

jag ska iväg på en forskningspostdoc på ett samhällsvetenskapligt institut i san jose o göra fältarbete i nicaragua. åker i januari o stannar i två år! det ska bli jättespännande. vad gör du själv i costa rica? förresten, undrade lite över "svenskaktiviteter" i cr, händer det ngt? det är ju alltid lite kul ngn gång då o då!

kul att höras igen, kanske vi ses också ngn gång i cr!

mvh ann

Anonym sa...

Privatcams

erotik spiele

Privat Sexcams