lördag, september 08, 2007

Såhär bor vi i Costa Rica

Hamnade av en slump på mäklarsidor i Sverige idag och kom att tänka på allt som skiljer sig mellan Sverige och Costa Rica inredningsmässigt. Jag hade nästan glömt bort hur vi bor i Sverige eftersom allt här blivit helt normalt och ingenting jag tänker på, så det är kul att se allt med svenska ögon igen:


 • Golven. Här är det klinkers som gäller, både inomhus och i garaget. Har inte sett skymten av trä- eller platsgolv. Det är lättstädat och inte känsligt för fukt. Dessutom håller sig golven svala, vilket är skönt när det är riktigt varmt inne.

 • Väggarna är målade, aldrig tapetserade. Tapeter är nog ingen bra idé med tanke på luftfuktigheten.


 • Inga trösklar. Inte ens till ytterdörren (jättebra för kackerlackorna när de vill in, roligt för katten som kan jaga dem, mindre bra för mig som måste springa efter dem och med insektssprayen i högsta hugg...)

Min kanske bästa vän... :-)

 • Det finns ingen hall i husen. Man kommer direkt in i vardagsrummet (när man går förbi hus och ytterdörren är öppen ser man direkt in till familjen som sitter i TV-soffan). Ofta är vardagsrummet kombinerat med kök/matsal. Sovrummen ligger avskilda längst in i huset.


 • Toastolen är jättelåg och dörrhantagen är runda och vrids om (som i USA om jag inte minns fel).


 • Väldigt få har varmvatten hemma, så man diskar och tvättar i kallvatten. Det funkar förvånansvärt bra, disk- och tvättmedel innehåller säkert supermedel som jag kanske inte ens vill veta vad det är?

När jag kom hit envisades jag med diska som i Sverige, med diskborste och flytande diskmedel, men det funkade inte så bra. Sen gick jag över till icke-flytande diskmedel och svamp, precis som alla andra, med mycket bättre resultat. Lika bra att härma lokalbefolkningen redan från början, de har ju mycket bättre koll än jag. When in Rome...

 • Att det bara finns kallvatten löser man med elektrisk uppvärmning i duschmunstycket. Jag har varit med om självmordsduschar med ojordade kontakter och sladdar som hänger lite hipp som happ (som säkert skulle få en svensk elektriker att gråta), där man får sig en riktig kyss om man råkar nudda något av metall, men den jag har funkar bra.


 • Alla garderober är inbyggda i väggen, med stora skjutdörrar och enorma hyllor.


 • I många kök finns en desayunador, en bardisk där man äter frukost.


 • Det finns inga fönsterkarmar. Vill man ha blommor och prydnadsfigurer ställer man dem någon annanstans. Ofta utanför ytterdörren så det ser ut som en jungel med alla stora fina blommor.


 • I de flesta hem finns en cuarto de pilas, där tvätten tvättas och hängs. Ofta släpps dagsljuset in direkt genom fönster i taket så att tvätten torkar på nolltid. Tvättstugor och tvättomater finns knappt så alla har egen tvättmaskin. Praktiskt!

Sen har vi ju förstås hela utsidan på huset, som skiljer sig en hel del från Sverige... men det får bli en annan dag.

23 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Kul! Mycket är likt Spanien - fönsterkarmar utanför och klinkersgolv.
Svenska hus liknar ibland akvarium...totalt avsklijda frân världen utanför.
Elektrisk uppvärmare i munstycket? Oj!

Legusta sa...

Klinkers på golvet är praktiskt jag har lagt så nu (lättstädat).
Men el i dusch låtser usch riktigt farligt. Kul att läsa om det vardagliga livet på din websida man får en känsla av landet som sådant. Kul jag vill läsa mera !
Svenska hus vill nog vara avskilda från världen utanför särskilt den dragiga och kalla hösten som förbereder naturen för en smällkall vinter.

Lena sa...

SuperMax lavaplatos innehåller svavelsyra. Vi brukade också använda den, den är superb.

Jag tror icke-flytande diskmedel vore en bra grej i Sverige också, jag inbillar mig i alla fall att de flesta överdoserar när de använder flytande.

Matildas fikarum sa...

Det låter väldigt likt Australien. Här finns det ju varmvatten, men för övrigt känner jag igen det mesta. Inga trösklar, inga blombrädor i fönstren....

Anne-Marie sa...

Jag tycker en del verkar likna USA, till exempel att man kommer direkt in i huset utan en hall. Jaha, du har också kackerlackor. Jag minns de jättestora kackerlackorna från Hawaii som kallades 747 (som jumbojet planet) eftersom de är så stora. Den där duschuppvärmningen låter ju litet småfarlig. Tur att din funkar. :)

nina sa...

anna: Håller med om att svenska hus är lite avskilda från omvärlden, och ofta lägger man ner otroligt mycket tid och pengar på inredningen. Precis som legusta säger, det är nog viktigare i ett land där man tillbringar den mesta delen av året inomhus.

legusta: Hej och välkommen! Kul med nya ansikten. :-) Jag gillar också klinkers, bara att spola av. ;-) Ska kolla in din sida också!

lena: Svavelsyra säger du... Låter lite otäckt, men den är ju superbra. :-) Dessutom är den ju hur dryg som helst, den förra jag hade räckte i nästan ett år (hrm... hur mycket det säger om hur dryg den är eller hur mycket jag äter/diskar hemma låter jag vara osagt...)

nina sa...

matilda: Visst är det ganska likt Australien, ganska likt många andra länder jag har varit för den delen. Det är nog Sverige som skiljer sig från mängden med sina parkettgolv, trösklar och ombonade fönster. :-)

anne-marie: Det stämmer, i alla TV-serier från USA kommer de ju alltid direkt in i vardagsrummet. 747-kackerlackorna verkar riktigt otäcka, våra är nog små i jämförelse (fast jag har hört talas om att de är stora som råttor på landet). Jodå, duscharna kan vara lite småfarliga fast de flesta jag använt har funkat bra. Rätt smart lösning ändå, hellre lite småfarligt än en iskall dusch varje morgon. :-)

Minerva sa...

Ditt hus i Heredia liknar inte mycket min lilla stuga i Monteverdes molnskog (? cloud forest), som jag bodde i foer naagra aar sedan. Stugan var av trae, golv i vardagsrummet och sovrummen var av tre och i koeket av maalat cement. Det fanns inga garderober naagonstans, men tre stora hyllor i det stoerre sovrummet och naagra mindre hyllor under foenstret i vardagsrummet - vid ingaangen. Allt annat foervarades paa loftet oever sovrummen. Det fanns varm vatten i koeket och i duschen (inget eldusch), men inte till tvaettmaskinen. Och det lokala tvaettmedlet till kallt vatten foerstoerde mina tva silke-kashmir troejor (det aer kallt i tropikerna uppe i bergen, aeven paa sommaren) efter bara tvaa tvaettar.

nina sa...

minerva: Intressant, att bo i en stuga uppe i bergen är helt klart annorlunda än att bo i ett vanligt hus i stan. Här i stan ser man aldrig trähus, bara cement, eftersom trä är både dyrt, av dålig kvalité och ruttnar lätt om det inte sköts ordentligt.

Jag beskrev vanliga medelklasshem, som alla de som jag varit i ser ut, men naturligtvis finns det allt från plåtruckel till riktiga lyxvillor med allt från golvvärme till jaccuzi.

Synd på dina kashmirtröjor. Själv har jag bara bomull och sånt, och det funkar bra. Kashmir lämnar nog folk in till kemtvätt? :-)

Minerva sa...

Hej, nina, det aer klart att du beskrev ett typiskt "baettre" hus i stan, medan jag bodde i en koja mitt i vildmarken (omkring ett halvt kilometer fraan naermaste granne, som aer nog ganska saelsynt i Costa Rica aeven paa landsbyggden att bo saa laangt fraan andra, men det var paa skyddat mark), liknande faktiskt en svensk sommarstuga - fast ganska slarvigt byggd. Jag gillade den, min banana plantation bredvid, capuchin (?)och howler (?) apor (vet ej vad de heter paa svenska) som slogs om mina bananer mycket tidigt paa morgnarna och fick mig att gaa upp och beundra mot-mots - och ibland - fast mycket saellan - aeven quetzal som festade paa mina vilda avocados. De svaeljer en avocado och sen omarbetar den innne i magen foer omkring en halv timme innan de spottar ut kaernan. De aer daa saa upptagna med matsmaeltningen, att det aer baesta tiden att se dem. Annars aer de utomordentligt skygga.
Det fanns inget kemtvaett uppe i bergen, saa jag vann mig vid faergfoerstoerda klaeder, ty man behoever silk och kashmir uppe i bergen som underklaeder: bomul taar aat sig foer mycket fugtighet foer att funka vael i regnskogen, men daer nere, daer du bor, funkar den sjaelvklart utmaerkt.
Jag spenderade naagon vecka i Alajuela hos en Costaricansk vaeninna fraan den oevre samhaellsklass (hon var mycket intressant att stoedja environment och jag representerade ett environmental institut): hon och hennes make (en regeringsmedlem) hade en ytterst tjusigt gammal hacjenda med mycket stor traedgard, ett antal casitor, simbassaeng och flera betjaenter. Inte heller ett typiskt hus.

P.S. Ursaekta att jag helt saknar vissa ord paa svenska. Det aer - kronologiskt - mitt femte spraak - om jag raeknar Latin - och numera har jag inte saa maanga moejligheter att konversera paa svenska.

Desiree sa...

Kul att läsa om hur boendet är i Costa Rica. Mycket du beskriver på minner om hur det är här i USA. Här är också väggarna målade och vi har inga trösklar. Däremot är golven blandat klinkers, trä eller heltäckningsmatta. Toastolen är låg och dörrhandtagen är runda här med. Men vi har varmvatten och diskar som man gör i Sverige. Jag tycker nästan det ser lite läskigt ut med den där dush varmvatten anorningen.

Kent Filppu sa...

Tack för artikeln. Du sparade mig massor av tid att beskriva hur husen ser ut här i Honduras. Nu behövde jag bara länka till dig och beskriva de små skilladerna vilket jag gör på http://filppu.se/?p=578. Må bäst.

Muneo sa...

Hej!
Idag sprang jag efter en kackeralacka och dödade den med en spray som heter "Goki(ett förkortat namn till kackeralacka på japanska) Jet Pro".
I varma länder är kackerlackor alltid problem eller hur. Hur är det i Sverige?

nina sa...

minerva: Ursäkta sent svar... Låter härligt att bo i en stuga mitt i naturen bland alla djur och växter. Själv bor jag ju i stan och ser mest hundar och kackerlackor. ;-)
Hur länge var du i Costa Rica sammanlagt?

Jag har aldrig varit i något riktigt lyxhus heller. Min hela lägenhet är säkert lika stort som ett av badrummen i det som du beskriver i Alajuela. :-)

Jag tycker din svenska är bra. Vilka andra språk talar du?

nina sa...

desiree: Ja, det verkar verkligen som att mycket här liknar USA. Jag skulle gärna ha trägolv, men det funkar ju inte så bra här. Duschen kanske ser läskig ut, men den är ok. Har varit med om sådana där man måste akta sig att nudda den och stänga av kranen med tyg i handen för att inte få ström i sig. Huuuu, jag trodde jag skulle dö första gången det hände. ;-)

nina sa...

kent: Lite sent svar, men kul med länk! Lyckos dig som har varmvattenberedare, det skulle jag gärna ha - mest för att kunna tvätta i varmvatten. Vilken dröm!

nina sa...

Hej Muneo! Kul att du är här och tittar in. :-) Jo, det verkar som att kackerlackor trivs bra i värmen. I Sverige har jag aldrig sett någon, jag såg min första kakerlacka någonsin här i Costa Rica. "Titta vilken stor insekt!" sa jag och fick världens gapskratt till svar.

annaluna sa...

precis som på Puerto RIco där jag bott-kanske inte helt oväntat! Fast där fanns heller inga glasrutor. Däremot, använder man flytande diskmedel där;) Intressant det som du visade!

Jag undrar fortfarande varför man ska ha tapeter i Sverige. Opraktiskt och fult. Och diskborste är heller ingen hit...

nina sa...

annaluna: Det verkar som man bor på liknande sätt i många länder... Det är nog vi i Sverige som skiljer oss rätt mycket från andra länder. Minns mina plastiga strukturtapeter i rosa/vitt från 80-talet, och nej, det var nog ingen hit. ;-)

Inga glasrutor? Vad hade ni då? Öppna fönster eller något annat material?

Marianne sa...

Intressant. Och farligt. Det verkar helt klart bättre att diska i kallt vatten! Förstår att ni inte vill lägga en massa pengar där ni bor nu, men en liten tröskel mot kackerlackorna? Det hade jag krävt ...

Du behöver inte svara här!

Anonym sa...

I cгeate a comment еach time I appreciаtе a poѕt on a
blоg or Ӏ havе sоmethіng to
contribute to the discussion. It is caused
by the ѕincerness dіsplaуed
in the articlе I lookеԁ аt.
And on this ρost "S�h�r bor vi i Costa Rica".
I was aсtuаlly movеd enough tο wгitе a thought :-P I actuаlly do hаvе a
few queѕtiοns foг you if it's okay. Could it be simply me or does it look as if like a few of the comments come across like coming from brain dead individuals? :-P And, if you are writing on other places, I would like to follow anything fresh you have to post. Could you list every one of all your social sites like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

Look into my web site; Http://Www.Prweb.Com

Anonym sa...

Hello! Ι know this is kindа off topic but I
was wоndеring if you kneω
wheгe I could loсate a сaptcha plugin for my commеnt form?
І'm using the same blog platform as yours and I'm having pгoblems finding one?
Thаnκѕ a lot!

Mу page: allotments.Net

Anonym sa...

Εѵeгy weеkеnd i used to pay a vіsit thіѕ site, for the reason that i
want enjoyment, for the rеason that
thiѕ this site conаtions in fact nice funny stuff toо.


Look into my websitе; wiki.i-rpg.net