måndag, september 10, 2007

Matvaror i Costa Rica

Det är kul att gå runt i mataffärer när man är utomlands. Det finns så många produkter som man aldrig sett förut, allt från olika märken till konstiga konserver, frukter och grönsaker. Dessutom säger utbudet mycket om landet och vad folk äter mest.

Jag minns att i Schweiz var utbudet av ost och choklad enormt (surprise!). Det fanns olika yoghurtsorter så långt ögat kunde nå, och alltid nygräddade croissanter.
Från Australien minns jag inte riktigt hur utbudet var. Att grönsakerna i mina ögon var helt enorma minns jag, och att yoghurten var riktigt sliskig. Men några speciella produkter kommer jag inte på. Matilda?
England var det en massa år sedan jag var i, men visst hade de väl ett stort utbud av småpåsar med chips i alla möjliga smaker. Min värdfamilj köpte alltid storpack med dem som vi fick till lunch varje dag. Baconchips. Rostbiffchips. Vinägerchips...

I Costa Rica är det tonfisk som gäller. Det finns flera hyllmetrar i affärerna med tonfisk i alla möjliga former och smaker. Inte bara tonfisk i vatten eller olja, utan Atún con vegetales, Atún con maíz dulce, Atún con escabeche, Atún ahumado en aceite, Atún con chili jalapeño... listan kan göras hur lång som helst.


Förutom tonfisk finns det ett riktigt stort utbud av ris, som ofta säljs i stora påsar på flera kilo. Sen har vi förstås alla bönor. Det finns svarta, vita, röda, kidney... allt från okokta i stora förpackningar till färdigkokta antingen i plastförpackning eller på burk. Dessutom finns många sorters burkar med Frijoles molidos/refritos, en bönröra som ofta används som dipp till nachos eller i mat.


från http://www.lealsa.com/images/productos/Maggi_molidos.gif

Vi har också ett stort utbud av majonäs. Här äter folk majonäs till nästan allt. Går man ut och äter får man ofta ett X antal förpackningar majonäs till maten, som sammanlagt innehåller mer än jag äter på ett år. Det hälls över maten, det blandas i sallader och hälls över grönsaker, på mackan, som dipp...


Sist men inte minst, kaffe. Klart att det finns hur många kaffesorter som helst i ett land som Costa Rica. Jag köper Rey, som är en av de billigaste och mest populära kaffesorterna.

Café Britt är ett otroligt turistigt och svindyrt kaffe som folk här bara fnyser åt det och säger att det ju inte ens är gott, bara dåligt kaffe som säljs till turister som inte vet bättre. Jag har aldrig köpt det, tycker helt enkelt att det är ganska onödigt att betala femdubbla priset bara för en förpackning med pittoreska tecknade bilder på kaffeplantage och folkdräkter.

Nej, det får bli Rey istället. Duger kaffet åt kungen på bilden så duger det åt mig också.

14 kommentarer:

Minerva sa...

Utbudet av matvaror i butikerna var ganska mager uppe i Monteverde. Monteverde proper hade bara en titen kooperativ matbutik, och, jag misstaenker att varuutbudet var till haelften riktat mot turister (det kom omkring 200 tusen av dem om aaret - om jag minns raett). Men till kooperativen hoerde ocksaa ett kafe hus. Boender fraan omgivande finkor kom ditt att braenna och saelja sitt kaffe. Shade grown coffe (skuggs- vaext kafe??) smakar saa haerligt, fast starkt aer det. Ibland kunde man fortfarande se oxvagnar, traditionellt maalade, som tog kaffet ditt. Monteverde har ocksaa en ostfabrik - den, som i sjaelva byn - anlades av kwakrar fraan Alabama som slog sig daer i boerjan av femtiotalet. Den tillverkar god glas, flera sorters ostar, saeljer faerk och kultiverat mjoelk (liknande naagor en gammaldags filbunkes fil), smoer osv.
Daertil finns i Monteverde ett antal vegetariska traedgaardar med stor utbud av groenskaer - Kwakrar aer vegetarianer och de aeter mycket groensaker.
I naerliggande Santa Elena finns det maanga smaa specialiserade matbutiker och en stoerre. Och mycket riktigt fanns det maanga tuna sorter, fasst ocksaa faersk bass fraan Pacific kusten, som ligger bara 35 km bort, koett - mest biff, aeven vin och gott om sprit.

Desiree sa...

Kul att läsa om matvarorna. Tonfisk är ju både gott och nyttigt. Bönor har vi börjat äta mycket mer av sedan vi flyttade hit till USA. Bönor och ris tillsammans var populärt i Nicaragua (Gallo Pinto) kallade de rätten för. Kaffe har ni säkert mycket bra kvalitet på eftersom Costar Rica är ett riktigt kaffeodlar land.

Matildas fikarum sa...

Jag tycker jag blivit så hemmablind här, så jag måste nog tänka efter. Mycket är importerat, förutom fisk och skaldjur som säljs nyfångat i särskilda butiker.

Folk äter mycket kött, som är billigt och bra. Potatis är mer ovanligt i kokt form, men äts i mängd som pommes frites och chips. Det jag ofta märkt är att få vill ha ketchup till maten och nästan ingen äter någonsin senap. Brunsås, däremot, det ska vräkas över all mat. Saltat med "chicken salt" som är salt som smakar lite åt kycklinghållet och är gult. Lite som det svenska Aromat.

Anne-Marie sa...

Verkligen kul att läsa om vad ni har för mat i Costa Rica. Mat är ju något som verkligen är en del av ens kultur. Nu när jag åker på min "blixtvisit" till Stockholm kommer jag att se till att jag äter en del som jag inte kan äta här i USA.

Alvas Pappa! sa...

tänkte lägga till ang Australien ang köttet men det hade Matilda redan gjort. Dock kommer jag ihåg att de färska kycklingfiléerna var sjukt stora, saftiga och billiga! och ja grönsakerna var nog rätt stora.

för övrigt är en av de stora sakerna med att lära känna ett land man bor i att bli hemmavan i den lokala icabutiken, nåt man aldrig hinner på resande fot.

Lisa sa...

Vad roligt att läsa om matvanor i olika länder! Älskar också att gå in i mataffärer i utlandet och se vad de har för spännande matvaror. Här i England finns som sagt ett mycket utvecklat utbud av chips. Engelsmännen äter chips till lunch, i brödet, istället för skolmat... Så istället för att variera maten varierar de chipsen.
Och majonnäs älskar de också. Det går knappt att få tag på en sandwich utan majonnäs. Hopplöst!

nina sa...

minerva: Matbutikerna i Monteverde låter som ganska typiska för landsbygden/turistorter. Ofta är utbudet begränsat och priserna ganska höga. Jag handlar mest på de stora kedjorna (MasXMenos/Hipermás) så där hittar man det mesta.

Jag gillar att köpa produkter direkt från tillverkaren, såsom du beskriver i Monteverde. Mest på marknader (tyvärr inga målade oxvagnar men billig och bra mat) eller om jag åker på tur upp till bergen omkring Heredia.

Nyfångad fisk är helt fantastisk att få tag på. Det köper jag alltid när jag är nära kusten. :-P

nina sa...

desiree: Jag har också blivit bönätare här... Folk i Sverige klagar ju alltid på att man blir dålig i magen, men det handlar nog mest om att de inte tillagas på rätt sätt. ;-) Gallo Pinto äter vi här också, det är den traditionella frukosten. Och visst har jag blivit bortskämd med kaffe, riktigt billigt och riktigt gott. :-P

nina sa...

matilda: Visst är det lätt hänt att bli hemmablind. :-) När du nämner det, visst minns jag köttet. Och all ketchup. Och kul att du nämnde "chicken salt" - det hade jag helt glömt bort men nu får jag en massa minnen tillbaka från när jag lagade/åt mat med australiensare. :-D

nina sa...

anne-marie: Hoppas att du får det riktigt bra i Stockholm och passar på att äta en massa god mat. Skulle gärna sätta tänderna i lite gravad lax, sill&stömming, filmjölkslimpa och svensk ost. :-P

nina sa...

alvas pappa: Visst är det kul att verkligen lära känna ett land. Allt som från början var konstigt och spännande blir vardagsmat och ingenting man inte ens märker längre - och sen när man är tillbaka i Sverige upptäcker man hur annorlunda allt är där och hur mycket man själv förändrats.

nina sa...

lisa: Haha, jag minns verkligen alla chips i England. Var där på språkresa och vi fick chips i lunchpaketet varenda dag - tillsammans med en tonfiskmacka med majonäs, en chokladbit och en Tom&Jerry-dryck eller liknande med mer färgämnen och socker än vätska. ;-)

Anne sa...

Någon som vet var man kan köpa "Costa Rica-mat" i Stockholm. Finns det någon sådan butik?

Jag har en kompis som ska till Costa Rica på bröllopsresa. Hade tänkt att köpa lite matvaror i present till henne nu när hon ska ha sin bröllopsfest.

nina sa...

anne: Ursäkta sent svar... Jag vet tyvärr inte om någon sådan butik i Stockholm, någon annan?