torsdag, maj 10, 2007

Volcán Irazú

Volcán Irazú, som ligger nära Cartago, är den högsta aktiva vulkanen i Costa Rica. Den högsta punten ligger på 3,432 meters höjd.

Såhär regnigt är det ofta...

Medeltemperaturen ligger på 7.3 grader Celsius och frost förekommer ganska ofta, så det är riktigt kyligt i jämförelse med låglandet.

Det gäller att klä på sig ordentligt - och komma ihåg paraplyet...

Fast vissa turister hade visst inte fattat det där med att det är kallt på toppen.
Och att flipflops kanske inte är de bästa skorna att traska runt i.

Nationalparken består av 2000 hektar regnskog och 400 hektar aska. Området som täcks av aska ser verkligen ut som ett månlandskap.

Aska

Dimman, askan och gräsets färg ger ett ganska kusligt intryck

Det finns lite vegetation bland all aska...

... men ibland blir det ensamt på toppen


Eftersom Irazú ligger så högt åker man genom moln på väg upp dit. Ibland sveper små moln förbi på toppen, och regnskurarna blir minst sagt lokala. Regn precis där man står, inget regn ett par meter bort...
Dimmigt

Irazús senaste utbrott var 1963, samma dag som John F. Kennedy kom på statsbesök. Aska föll över hela Valle Central, bl.a. över San José fem mil bort, och och allt täcktes i svart aska under flera månader. Under de följande två åren kastade vulkanen ut aska över hela området och många hus och åkrar förstördes.


Det finns ett flertal kratrar i området. Vattnet i den på bilden nedan varierar från ljusgrön till röd.
I söndags när jag var där var vattnet alldeles turkost...

8 kommentarer:

Magalös sa...

Härliga bilder! Påminner lite om Samariaravinen på Kreta. Nollgradigt uppe på toppen och sommarvärme vid "mål" nere vid havet. 1,5 mil att vandra.

Anna Malaga sa...

Härliga bilder!
Men det ser verkligen ruggigt ut...
Den turkosa kratern är ju helt underbar.

Desiree sa...

Åh vilka läckra bilder, specillt färgen på vattnet i kratern. Mycket interessant landskap. Verkar dock kallt att vara där i flipp-flopps och shorts.
Ha en bra helg.

Anne-Marie sa...

Verkligen fina bilder! Intressant med vulkaner. Jag bor ju i närheten av en vulkan nu - Mt Shasta och när jag och Michael bodde på Hawaii bodde vi på The Big Island på östra sidan av ön och där finns det ju också en vulkan.

Nadia sa...

Vilka vacka bilder!

Nadia sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Pumita sa...

Verkligen häftiga bilder! När jag var vid Arenal (kom inte alls lika nära där) var det också turkost vatten runtomkring, men det här ser mycket mer spännande ut!

nina sa...

Först av allt: Tack allesammans för alla fina kommentarer om mina bilder!

magalös: Jo, precis så var det, superkallt där uppe och jättevarmt nere. Det blir lite av en chock när man är van vid +20 dygnet runt...

anna malaga: Ruggigt är bara förnamnet. Tänk ett novemberkallt Sverige med blåst och regn både uppifrån och nerifrån. Brrrr.

desiree: Usch ja, jag fattar inte hur de kunde gå runt där så lättklädda... Trots varma kläder sprang jag ju själv in i kaffestugan och köpte rykande hett kaffe med jämna mellanrum för att hålla mig varm.

anne-marie: Oj, inte visste jag att du också bodde nära en vulkan!
Jag gillar också vulkaner, och Costa Rica är verkligen landet att vara i då. Jag har flera aktiva vulkaner i krokarna, bara ett par timmar bort.

nadia: Tack och välkommen hit!

pumita: Ja, lagunen vid Arenal är också fin (har badat i den förresten), men vid Irazú var färgen verkligen självlysande. En annan stor skillnad var att det var varmt vid Arenal, Irazú är verkligen svinkallt (med costaricanska mått mätt). Fast båda har verkligen fascinerande landskap, på sitt sätt.