tisdag, maj 22, 2007

Bildgåta - svaret

Det tog lång tid innan svaret på bildgåtan dök upp. Dels på grund av att den förra jag köpte hann ruttna innan jag öppnade den, dels på grund av att jag inte hittade någon ny att köpa, och dels på grund av att jag varit sjuk ett tag så jag inte orkat släpa mig runt på marknader.

Det mystiska föremålet är i alla fall inte någon ärtskida, som många trodde. (Jag som trodde ni skulle gissa på costaricansk bumerang eller nåt, men icke.)

Det är en GUABA (eller GUAVA - det är ju lite si och så med b/v-stavningen här), en frukt som dök upp på marknaderna när regnsäsongen började här i Costa Rica, och som kan vara allt från bara någon decimeter lång upp till en halvmeter.

Det är en väldigt konstig frukt som ser ut som en överdimensionerad ärtskida, med hårt grönbrunt skal. Låter man den ligga ett tag blir den stenhård och kan säkert användas som batong eller hammare.

För att öppna den bryter man helt enkelt upp den, jag gör det över knät, på tvären. Sen är det bara att bända upp den på längden.


Inuti ligger själva frukten, små vita bollar på rad.


De små vita bollarna består av en kärna i mitten som är omgiven av något vitt, ludet och sött. Det där vita får man gnaga i sig bäst man kan, runt kärnan. De är som sagt alldeles ludna - och får mig att tänka att det säkert är så det skulle kännas med en kanintass i munnen.


Såhär ser kärnorna ut, alldeles svarta och glänsande. Jag har hört att barn gärna använder dem som örhängen. Så det här är alltså en frukt, ett tillhygge och ett helt gäng smycken i ett!

Guaba (guava) smakar sött, fast ganska svagt. Så vitt jag vet äts frukten som den är, har inte sett den användas i matlagning, drycker eller konserver. Det har vi ju så många andra frukter till. Två andra "gua-"frukter, till exempel.

Mer om dem kommer snart...

12 kommentarer:

Lena sa...

Ser man på, Guava måste vara ett populärt namn. När jag köper guava här så får jag en rund, söt frukt med massor av små kärnor i. (Finns bild här: http://en.wikipedia.org/wiki/Guava) Det kanske är en av de andra två gua-frukterna du nämnde i slutet?

Nejma sa...

Vilken frukt kommer guavajuicen från då? Det har jag druckit och det var jättegott! fast när jag tänker efter så såg frukten på fotot ut mer som en papaya än en förvuxen ärtskida. det är kanske den guavan Lena menar?

Desiree sa...

Åh så interessant. Har inte sett guavafrukten innan men älskar att dricka guvajuice. Det finna att köpa sådan juice både i sverige och i USA. Den brukar vara svagt rosa juice som har en lite tjockare konsistens och är mycket mycket god. Hemma har jag en förpackning guava-annanas juice som jag älskar. Jag vet dock inte om det finns olika guava sorter.

Skönt att du mår bättre nu. Du får gärna ta upp mer olika exotiska frukter som bildgåtor. Detta var kul.

Pumita sa...

Ja, men då var det just det jag åt i Ecuador! Jag berättade för nån att jag hade ätit guava och att den var söt och avlång osv. (den var rätt mycket längre än ditt exemplar) och fick veta att guavan var rund, minnsann. Efter det försökte jag luska vad frukten hette men ingen har kunnat hjälpa mig. TACK för att du löste denna gåta! :D

Pumita sa...

Guanábana, kanske?

P.S. Kul att du mår bättre!

nina sa...

lena: Japp, guava är ett populärt namn som verkar återanvändas till olika frukter och på olika språk.

Jag var bergssäker på att den guava du talar om också hette guava här, men fick höra att här heter den frukten guayaba (och att guava bara är det engelska namnet på den medan den "riktiga" guavan är den bumerangliknande frukten).

Förvirringen blir total. :-)

nina sa...

nejma: Ja visst är guavajuice riktigt gott! Guavajuien kommer från guavafrukten (som den kallas på engelska) men som kallas för guayaba här... Det är alltså inte samma frukt.

Det är så snurrigt att jag skriver om det i nästa inlägg.

nina sa...

desiree: Guava-ananas juice låter riktigt gott! Jag brukar dricka färskpressad guavajuice då och då här, och det är riktigt smaskigt. Fast det vi kallas guavajuice kommer inte från bumerangfrukten jag skrev om utan från de små, runda frukterna med rött fruktkött som kallas guayaba (guava på engelska). Se nästan inlägg så får du se. :-)

Ska ta mig en tur till marknaden framöver och se vilka fler konstiga frukter jag kan hitta!

nina sa...

pumita: Tack tack, jo jag mår bättre nu!

Vad kul att du äntligen fått en lösning på ditt guavamysterium. :-) Jag skrattade gott förstå gången jag såg guavafrukten här, hon som sålde den till mig fick nog också sig ett gott skratt åt min förtjusning. I Panama köpte jag en enorm sådan, så lång att jag kunde ha använt den som vandringsstav - den jag hittade här var "bara" 40 cm lång...

Och jo, en av frukterna som jag kommer skriva om är guanábana, men först guayaba...

Lena sa...

Aha. Förmodligen är det såhär.

1.) Folk här är extremt överseende med min spanska, så om jag säger guava och sneglar mot en guayaba så kommer de nog bara att utgå ifrån att jag inte riktigt kan uttala saker och ge mig en guyaba.

2.) Nicas har en mycket effektiv bokstavsanvändning. Alla ord kortas ned till minsta möjliga. Jag vet inte hur det är i övriga centralamerika, men här kan det vara riktigt svårt att hänga med ibland. (Vi gör ju liknande saker i svenskan också, var-så-god blir vashego osv.) De kanske säger Guayaba egentligen, men jag hör bara Guava, eller Gu-a-a.

annaluna sa...

interesting!

stef sa...

ohhh que ricooo! :D