tisdag, april 03, 2007

Torra lagen

Från midnatt idag till efter midnatt natten till lördag är det förbjudet att sälja alkohol i hela landet. Anledningen är naturligtvis att det är den heligaste högtiden av dem alla, påsk.

Då ska man gå i kyrkan och delta i processioner, inte ägna sig åt något så oheligt som att dricka alkohol, anser staten.

Så före midnatt inatt kommer poliser att åka runt till barer och affärer som säljer sprit. Barerna stängs och förseglas med officiella tejp- och klisterlappar, och dessa får inte brytas förrän två dygn senare.

Livsmedelsbutikerna stängs naturligtvis inte helt, men polisen täcker över alkoholen med svart plast och sätter några officiella torra lagen-klisterlappar här och där.

Om det funkar?

Nja.

Idag kommer folk i mängder att åka till mat- och spritaffärer för att bunkra upp med alkohol, som de sedan dricker hemma under torsdag och fredag.

Sist det var torra lagen (även kommunval, presidentval osv) såg jag folk handla som galningar minuterna innan midnatt, med polisen trampandes otåligt en bit bort med plasten i högsta hugg, väntandes på att klockan skulle ticka lite fortare.

Alla affärer tjänar mer pengar, för priset på alkohol går upp rejält dagarna innan torra lagen.

Under torra lagen halar en och annan affärinnehavare upp några flaskor från bakom disken, till det flerdubbla priset förstås.

Och det finns en hel del olagliga barer öppna under helgen. Såklart.

Folk i allmänhet är inte särskilt förtjusta i torra lagen och säger att det bara gör att de dricker mer eftersom de har bunkrat upp så mycket alkohol hemma.

Istället för att gå ut på krogen och ta ett par öl, som de brukar göra, sitter de istället hemma och super. Och de föredrar helt klart det förstnämnda.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Glad påsk gumman önskar mamma

Pumita sa...

¡Felices Fiestas! :)