måndag, april 30, 2007

Skräpmat

Många jag känner här säger att deras helgnöje nummer 1 är att åka till el mall och äta skräpmat på food court (jo, engelska gör det häftigare).

Ofta ta man med sig hela familjen och gör en liten familjeutflykt av det hela. Taco Bell till pappa, KFC till mamma, McDonald's till ungarna och Pizza Hut till farmor. Typ.

Det är ett dyrt nöje.

Ett mål kostar nästan lika mycket som i Sverige, och det är bra mycket mer än vad folk tjänar i timlön här. Då kan man bara tänka sig hur många timmar man måste jobba för att köpa hamburgare till familjen...


Varför varför varför väljer man skräpmat med plastbestick i obehaglig, bullrig miljö när man kan gå till en restaurang runt hörnet och få god hemlagad mat för en tredjedel av priset!?

12 kommentarer:

Pumans dotter sa...

Visst är det helt obegripligt! Restaurangmaten är många gånger mycket nyttigare också än fettdrypande pommes frites... om man nu inte väljer det till sin mat förstås.

Vad får folk att välja så knäppt? Det är väl det som kallas marknadsföring. ;)

Desiree sa...

Fattar inte heller varför. Men jag antar att det är hippt och nytt. Att de tycker att det är en cool grej. Absolut inte värt att betala massor för dålig mat som i längden skadar ens hälsa. Här i USA har ju skräpmaten slagit igenom för att den är lättillgänglig, det går snabbt och det är det billigaste alternativet. Ska man däremot äta bra mat ute så får man vara beredd att betala för det här.

Carina sa...

Kan bara hålla med. Här kostar ett Burger King meal t.ex runt 300 pesos. Jämför med en snittlön on 4000 pesos eller en elräkning på 600 pesos för en månad.... Inte ens jag som tjänar mer pengar handlar sånt, det känns som ett rån....

nina sa...

pumans dotter:

Jag tror det handlar om marknadsföring + att många här tycker att allt som kommer från USA är coolt. Så äter snabbmat är man cool, helt enkelt... Konstigt.

Tyvärr har många restauranger här börjat servera pommes frites till maten. De brukar tycka jag är konstig som alltid vill byta det mot ris (gillar inte pommes!).

nina sa...

desiree:

Precis. Allt från USA är coolt, oavsett vad det är. Jag har studenter (vuxna människor, inte barn) som vägrar gå till andra ställen än McDonalds/BK när vi ska ut och äta med klassen.

En gång gick vi till restaurang ändå, men en av studenterna satt och surade och åt inte, och när vi gick därifrån sprang han och köpte en hamburgare! Märkligt.

Har hört att det är dyrt att äta ute i USA. Det är synd. Jag vet inte vad jag skulle ta mig till, nu när jag vant mig vid restaurangmat flera gånger i veckan... ;-)

nina sa...

carina:

Ojojoj! Då är skräpmat mycket dyrare i jämförelse med inkomst där än i CR!

Då är det ju inte konstigt utan nästan obegripligt att man vill lägga ut så mycket pengar på ett mål...

annaluna sa...

I bolivia kostar ett mål mat på McDonalds lika mycket som en hel dagslön för en valig arbetare. Det är så hemskt, att det då blir jättelyx att äta hamburgare och pommes. Fy fan, det är så tragiskt.

Pumans dotter sa...

"Nina: De brukar tycka jag är konstig som alltid vill byta det mot ris (gillar inte pommes!)."

Får man inte både pommes och ris till? Det har jag sett på många ställen i Centralamerika, men minns inte om det var så i CR. Gillar förresten inte heller pommes frites!

Pumans dotter sa...

Annaluna: Finns McDonalds i Bolivia igen?! När jag var där (antingen 2000 eller 2002) var det såna protester i La Paz att de var tvunga att slå igen.

nina sa...

annaluna:

Det är ju inte riktigt klokt. En hel dagslön!?! Ja, det är verkligen tragiskt.

nina sa...

pumans dotter:

Jovisst, du har så rätt. Ofta får man både ris och pommes om det står ris i menyn. Det är ok för då kan man ju bara lämna pommes friten.

Men om rätten kommer med pommes i menyn så är det det som gäller och det är då jag vill byta.

Annars har de ju en massa kombinationer. Alltid någon form av kött och sallad och sen:

Ris och pastasallad.
Ris och pasta med tomatsås.
Pasta och pommes.
Ris och pommes.
Pasta och pommes.
osv osv.

Man vet aldrig riktigt vad man får. Överraskning! :-)

Anna Malaga sa...

Här är ocksâ McDonalds en "cool grej" men folk föredrar ändâ riktiga restauranger. Jag använder ibland McDonalds som lekpark när det är hemskt varmt ute. Jag beställer ett par grejer och lâter ungarna leka en timme i barnavdelningen med AC, hehe...