torsdag, mars 29, 2007

Posten i Costa Rica

Läste ett inlägg i Anne-Maries blogg om att bo i USA om hur postgången fungerar där. Låter som rena rama superduperposten i jämförelse med den i Costa Rica.

Jag antar att brevbärare existerar här, för det stod i tidningen att en av dem dumpat 30 säckar post i en flod istället för att dela ut posten. Men de måste vara väldigt ljusskygga, för på ett år har jag inte sett en endaste brevbärare.

Det finns en enkel förklaring till detta. I Costa Rica finns det inga "riktiga adresser". Det finns inte några gatunamn, inga gatunummer. Så folk vet att det inte är någon idé att skicka post till någons hus, för det kommer knappast komma fram.

Så när man uppger sin adress blir det med målande beskrivningar. Stadsdel X, vid berget Y, 200 m norr om den lilla närbutiken Z, 100 m väster om kyrkan, 25 m söder om det stora citronträdet, i det lilla vita huset med blå port mitt emot palmerna osv osv osv.

Om någon mot förmodan skulle skicka något brev får brevbäraren fullt upp, det är ju nästan som att gå på skattjakt. Dessutom har de flesta inte någon brevlåda och om mottagaren inte är hemma får han springa upp och ner längs gatan för att dela ut brevet till någon snäll granne som känner mottagaren.

Detta har jag hört berättas, jag har ju som sagt aldrig sett någon brevbärare.

De som har råd och ork använder sig av postboxar, antingen på postkontoret eller hos något privat företag, och man kan ju alltid låna någons box ifall det behövs. Men de flesta får helt enkelt aldrig någon post. Och verkar klara sig alldeles utmärkt.

Ingen reklam och inga räkningar i brevlådan. Men det systemet får bli ett eget inlägg.

från: www.naturallycostarica.co.cr

Fast ett fint postkontor har de ju...

10 kommentarer:

Desiree sa...

Hej Nina,

Hittade till din blogg via Anne-Maries blogg om att bo i USA. Kul med en svensk som bloggar och bor i Costa Rica. Jag bodde i Nicaragua 1987-1990 då jag var tonåring. Vi gjorde flera resor till Costa Rica och jag minns än all vacker natur, fina stränder och nationalparker. Kul att läsa din blogg och se vad man känner igen även om det gått en härrans massa år sedan jag var där.

Hur länge har du bott i Costa Rica och hur hamnade du där?

Lägger din blogg bland mina favorites så att jag kan återkomma och läsa mer om dig och ditt liv i Costa Rica.

Ha det bra.

Anne-Marie sa...

Vad roligt att hitta en blogg från ett annat land. Men så annorlunda det är med posten i Costa Rica. Det hade jag ingen aning om. För flera år sedan var jag och min man (som nyligen gick bort) på besök i Belize. Har du varit där? Det var ett trevligt land och man kunde ju prata engelska vilket var bra eftersom vi inte kunde spanska. Min man ville gärna åka till Costa Rica men det blev aldrig av. Trevlig blogg du har. Återkommer igen!

Nejma sa...

Haha, det låter som en beskrivning av posten här i Marocko! Många ställen har inte heller några riktiga gatunamn och på en och samma port kan det stå 2 - 3 olika nummer eftersom vattenbolaget har sin indelning, posten sin, elräknarna sin.... Fast jag brukar se vår brevbärare ibland, men dom få gånger han lämnar någon post i vår låda är det oftast till någon annan. Man kan ju undra vem som får vår post...

annaluna sa...

Men, men, men! Du bor inte i San Jose va? För jag lovar att de har brevbärare där och adresser, jag har iallafall skickat brev till min tico-vän där som kommit fram!

Mr. P. sa...

Vilken intressant blog! Jag hittade hit idag från Matildas blog (i Australien).
Jag tycker det är jättekul att läsa om svenskar i utlandet. Kommer garanterat tillbaka!

Lena sa...

Konstigt, här i Nicaragua kommer vår post alltid fram och vi har ju samma system (gå två kvarter mot sjön från Stora Korallträdet som höggs ned för 5 år sedan osv...) Helst vill brevbäraren lämna över post personligen, men om vi inte är hemma petar han in det under dörren. Däremot är vårt postkontor är inte så där fint. :-)

nina sa...

desiree: Välkommen hit! Kul att du också varit i Costa Rica. Jag kan tänka mig att mycket har ändrats sedan dess.

Jag har varit här i två omgångar, först ett halvår och denna gång sedan september. Min pojkvän är härifrån, vi träffades i Sverige och bestämde oss för att bo här ett tag. Och det har jag inte ångrat. :-)

Ska kolla in din blogg också!

anne-marie: Tack och välkommen! Belize har jag aldrig varit i, men min pojkvän har varit där och dykt och vill absolut att vi ska åka ditåt nästa semester. Verkar jättefint där!

nina sa...

nejma: Kul att er post funkar ungefär på samma sätt. Ni kanske kan anordna postbytardagar i kvarteret, då alla kan få igen sin post? :-)

annaluna: Jo, visst finns det brevbärare, och visst kan posten komma fram.

Det är bara det att det inte är vanligt att skicka och få post, ofta sker ju kontakt med myndigheter och företag genom att man ringer eller går dit.

Bodde i San José i en familj i ett halvår och såg inte röken av varken brevbärare eller post. Postboxar däremot. Eller att man får posten levererad till jobbet.

Jag önskar att mina brev också kom fram, men hittills har jag inte fått ett enda. Kanske har haft maximal otur...

nina sa...

mr. p: Tack och välkommen!

lena: "Korallträdet som höggs ner för 5 år sedan..." Haha, det låter som en typisk vägbeskrivning.

Det är mycket möjligt att posten kommer fram här också, men man skickar ju nästan aldrig post. Har inte sett ett endaste brev under hela min tid här. Det känns som att "adresserna" är mer till för hemkörning av pizza än post. :-)

Lena sa...

Nina: He he, senaste gången jag beställde pizza behövdes ingen adress, de frågade bara "Till William, eller?" Jag antar att vi är lite förutsägbara när det gäller vilka pizzor vi vill ha...

(William är min pojkvän, oftast han som beställer.)