tisdag, januari 09, 2007

Jul i Costa Rica

Sverige har advent, julskinka, gran och (forhoppningsvis) snö. Costa Rica har tamales, julkaka och massa glitter och glam.

Det började redan i september. I var och varannan affär började julskyltningen poppa upp. Några juleljus har, några jesusbarn dar. I oktober fanns enorma julgranar med stora röda/vita/guldfärgade rosetter och blinkande ljus i vartenda shoppingcenter. I november spelades julmusik överallt 24-7, och en och annan tomte borjade dyka upp.


Bild tagen i Mall San Pedro, den tredje november...

På gatan där jag bor delade "grannkommitten" ut lappar till alla redan i oktober, där vi uppmanades att dekorera våra hus så mycket och fantasifullt som möjligt, för i december skulle den stora vinnaren utses! Och vips, så hade en massa hus blinkande kulorta lampor runt vartenda fönster och dörr, en överdekorerad julgran i trädgården, julstrumpor och enorma bilder av tomten & co pa ytterväggarna. De mest entusiastiska placerade även en självlysande julkrubba i trädgarden, eller varför inte en renfamilj (som blinkar och rör huvudet upp och ner) på taket?

Julen infaller mitt under sommaren här. Alla barn har sommarlov och många vuxna är lediga från jobbet ett par veckor över jul och nyår. Så överallt är det... kaos! Folk överallt, långa bilköer... och alla gör allt i sista minuten. De största affarerna har öppet dygnet runt de sista dagarna före jul, och folk panikhandlar och panikhandlar.

På julafton är gatorna till skillnad från i Sverige inte helt folktomma, utan folk passar på att köpa mat och julklappar under dagen. På kvällen äter man julmiddag, bl.a. bestående av kalkon, tamales och julkaka. Tomten kommer på amerikanskt vis natten till juldagen och delar ut julklapparna.

Men julen är inte slut på länge bara för att julklapparna är utdelade och maten uppäten. Den håller på i flera veckor till, i form av festivaler, karnevaler, tjurfäktningar, hästparader, konserter och fyrverkerier...

Inga kommentarer: