måndag, juli 28, 2008

På tal om ingenting...

...så kan jag kan inte hitta min USB-sladd till kameran. Antingen har den gått och gömt sig ordentligt eller så har katten lyckats släpa ner den i en soppåse. Det skulle inte förvåna mig, här har vitlökspress, potatisskalare och annat smått och gott försvunnit, antingen för att aldrig hittas igen eller så dyker de upp så småningom under kylskåpet eller liknande. Jag hoppas sladden kommer till rätta snart så jag kan lägga ut lite nya bilder här.

...så har katten förresten blivit en riktigt tjuv. Han kommer gärna och ofta hem med små presenter i form av gummisnoddar, pennor, glasspapper och hårspännen. En gång kom han hem med en blå liten boll som det stod "Ricardos boll. Rör inte!" på. En annan gång kom han hem med en 1000-sedel. 1000 colones är bara två dollar så det är inte så mycket som det låter. Nästa gång får han gärna komma med 10 000 colones istället. Fast det är nog bara en önskedröm, det är snarare så att han kommer hem med små kackerlacks-presenter...

Tjuv? Jag!?

...så är det helgdag här idag, men ändå inte. Vi har en lag som säger att helgdagar flyttas till nästföljande måndag så att folk kan få en långhelg. Det blir lite knepigt ibland eftersom vissa företag flyttar helgdagen, andra inte. Så ungefär hälften av alla affärer och restauranger var öppna idag, till exempel.

...så var stora delar av min stad utan vatten i lördags. Man märker verkligen hur beroende man är av vatten när man varken kan duscha, tvätta händerna, spola i toaletten eller laga mat. Sen i söndags hade vi strömavbrott i några timmar så den här helgen kändes nästan lite som camping på hemmaplan.

...så har det varit ovanligt varmt de senaste dagarna. Det märks tydligt eftersom folk faktiskt kommenterar värmen. I vanliga fall pratar man aldrig om vädret, så säger någon något om det så innebär det att vädret är extremt på något sätt. Det är inte som i Sverige där man inleder samtal om hur vädret är idag/hur det var igår eller vintern 1987/hur det blir imorgon eller till sommaren.

...så är jag löjligt nöjd över att det finns så mycket palmhjärta (palmito) här. Jag tycker palmhjärta är jättegott och äter mer än gärna palmhjärtssallad. Man kan köpa på burk förstås men klart godast är såklart färsk palmito. Det smakar lite som kronärtskocka. Jag förstår inte riktigt vad de på Expedition Robinson klagade på. Palmhjärta är ju gott! :-)

Kycklingsallad med en massa palmhjärta
(de där långa vita sakerna).

13 kommentarer:

Pumita sa...

Haha, vilken rolig bild! Han kanske snodde sladden för att du inte ska kunna ladda ner ofördelaktiga bilder på honom på bloggen. Hittar du den inte kan du få låna min. ;)

Pumita sa...

Åh, jag älskar palmitos! Har ätit det bara en gång, i Belice hos en maya-familj. Supergott!

Thérèse sa...

Håller med palmitos är jättegott. Jag har ätit det både i sallad och i gratäng med stekt svamp , grädde och ost. Mycket gott. Finns ju att köpa i Sverige också åtminstone på burk

Thérèse sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Thérèse sa...

Ha ha kul tjuvkatt ,du kan ju försöka lära honom att komma hem med lite större sedlar så kan du ligga hemma , sippa drinkar och ta det lugnt ;) Fast säg åt honom att ta fram sladden för vi vill gärna se lite bilder här ibland.

nina sa...

pumita: Vet du, jag tror att du har rätt. De bilder jag har lagt ut på katten gör honom verkligen inte rättvisa så jag tror att det är ett försök att stoppa mig. Vilken smart kisse jag har!
Utlåning av kamersladd sker på egen risk. ;-)

Och visst är palmhjärta gott! Köp på burk, inte lika gott som färskt med duger ändå. Jag är lite beroende av det tror jag. ;-)


thérèse:
Gratängen låter jättegod! Det måste jag nog prova. Har nog bara ätit palmhjärta i sallader och tycker verkligen att den tristaste sallad blir god då.:-P

Tänk vilken drömkatt som går ut varje natt och jobbar ihop lite pengar... Han får gärna bli lite mer skataktig också och komma hem med lite guld och diamanter.

Jag har försökt säga åt honom att hämta kamersladden, både på svenska, spanska och engelska (han är ju trespråkig) men utan framgång... Får väl finkamma lägenheten istället. ;-)

nina sa...

pumita och thérèse:
Nu kan jag äntligen lägga ut lite nya bilder! Kamerasladden hittade jag i Kisses hus (stor kartong med dörr och fönster), under mattan han har där inne. Han trodde han var smart men jag överlistade honom. :-D

Får nog lägga ut några icke-smickrande bilder på tjuvkatten som straff. ;-)

Pumita sa...

Jag borde faktiskt göra det! Köpa palmitos, menar jag. Har ingen aning om var man kan hitta det men nånstans borde det finnnas. Ut på palmito-jakt imorgon! :)

Sladd-lån på egen risk? Jo, jag förstår det! Får väl katten på mig om inte annat. *asg*

nina sa...

pumita:
Hoppas du hittar palmitos! Det borde väl finnas i välsorterade livsmedelsbutiker?

Japp, skulle du medverka till att pinsamma bilder publiceras på katten kan jag inte lova att du går säker. ;-)

Marianne sa...

Hahaha, en skatkatt! Ja, det vore ju praktiskt om han kom hem med pengar och juveler. Tänk om man kunde uppfostra Hasse i trädgården på samma sätt. Våra egna får ju inte gå ut, jag är rädd att de blir smittade med diverse maskar och annat. Har Ricardo fått tillbaks sin boll?

nina sa...

Skata är bara förnamnet. ;-)

Den här katten går det inte att hålla inne. Minns när han var en klen liten kattunge ändå lyckades få upp vädringsfönstren genom att hänga på dem med och slita och dra. Det måste ha varit en riktig kraftansträngning men han gav aldrig upp...

Fast han är väldigt hemmakär ändå och rör sig mest på vår lilla återvändsgränd till gata och kommer in och kollar läget flera gånger i timmen.

Jag är inte så orolig för maskar och sånt, veterinären ligger ju nära och är billigt så jag går dit och får honom avmaskad med jämna mellanrum. Och veterinären säger att han mår frisk som en nötkärna. :-) Det är möjligen rabies som är lite otäckt, men det är han ju vaccinerad mot.

Nej, Ricardo fick aldrig tillbaka bollen. Har ingen aning om vem han är, men misstänker att han är en av de där odrägliga ungarna som kastade sten mot Kisse en gång, när han satt inne i lägenheten med öppen dörr! Så jag ser det som Kisses straff och då får han lida. ;-)

Marianne sa...

Ricardo förtjänar i så fall att bli av med både boll och mer därtill! Bra gjort av Kisse!

nina sa...

marianne:
Visst är det så. Ska kanske uppmuntra Kisse att gå och sno den där triangeln som jag tror det är Ricardo som spelar på från morgon till kväll... ;-)