lördag, augusti 04, 2007

La Negrita - Costa Ricas beskyddare

Legenden säger att den andra augusti 1635 gick en ung indianflicka vid namn Juana Periera in i skogen nära sitt hus för att samla kvistar.

Där fann hon en liten svart sten, formad som Jungfru Maria med Jesusbarnet i sin famn. Hon trodde att det var en docka, och tog hem den till sig. Dagen därpå var stenen försvunnen från hennes hem. Hon gick tillbaka till samma plats som dagen innan och fann åter stenen där.

När detta skett tre dagar i rad sprang hon till prästen i Cartago och berättade vad som hänt. Dagen därpå följde han med henne och tog med sig stenen de hittade till kyrkan och låste in den i en kista. Nästa dag upptäckte han att kistan var tom men att stenen åter igen var tillbaka på samma plats som tidigare.

Att stenen till och med försvann från kyrkan var tecknet på att en ny kyrka skulle byggas på den plats stenen gång på gång återvände till. Denna kyrka heter La Basilica de Nuestra Señora de los Ángeles och ligger i Costa Ricas forna huvudstad Cartago.Den svarta lilla stenen som föreställer jungfru Maria, i folkmun kallad La Negrita, blev utnämnd till landets beskyddare av regeringen 1824, och anses av många costaricaner vara den som skyddar landet mot naturkatastrofer och dess invånare från olyckor och sjukdomar.

Basilikan i Cartago med dess Jungfru Maria är alltså den viktigaste platsen för landets katoliker, och en av de viktigaste katolska platserna i Centralamerika. Detta märks inte minst den andra augusti varje år, då folk vallfärdar till basilikan för att hedra La Negrita.


I år var det ca 2 miljoner pilgrimer som tog sig till basilikan. Gående, naturligtvis. Många orter anordnar gemensamma pilgrimsfärder för alla hängivna invånare.

I San José-området börjar de flesta sin vandring på kvällen den 1:a augusti för att komma fram till Cartago ett par-tre mil bort morgonen därpå. För andra tar pilgrimsfärden lite längre tid. Jag läste i tidningen om några som vandrat i åtta dagar för att komma fram. Inte konstigt att Cruz Roja har fullt upp med att plåstra om såriga fötter och muskelvärk, och ta hand om alla som svimmar av vätskebrist och utmattning.

Pilgrimsfärden avslutas med att folk går på sina bara knän fram till altaret där La Negrita finns. De mest hängivna börjar redan långt utanför kyrkan - det kan inte vara mycket kvar av knäna efter det... Den här bilden är inte tagen under pilgrimsfärden så ni får tänka till ett hav av folk i kyrkgångarna.


2 miljoner pilgrimer som vallfärdar till en liten ort som Cartago märks verkligen. 2 miljoner - det är hälften av landets invåndare. Hela veckan har varit kaotisk. Att ta sig fram någonstans har nästan varit omöjligt. Jag tror aldrig jag har sett så många galna u-svängar som under de senaste dagarna då folk gett upp och åkt tillbaka istället för att fortsätta in mot San José. Stora motorvägar stängdes av så att alla pilgrimer kunde gå mot sitt mål.

Från mig är det sju kilometer in till San José, sju kilometer som tog nästan två timmar i en buss tidigare i veckan. Jag vill inte ens tänka på hur lång tid det tog den andra augusti. Så det blev inget Cartago för min del, att ta sig dit var helt enkelt ett alldeles för stort projekt som tog för mycket tid jag inte hade. Tyvärr. Så är det någon som är intresserad av bilder och videor från pilgrimsfärden så finns det här istället.

I Cartago har jag däremot varit andra gånger. Mer bilder därifrån kommer i dagarna...

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej! jag hittade din blogg på google, funderar på att ta en resa till costa rica ganska snart och plugga spanska, men undrar över vädret, hört lite olika rykten om orkaner, jag vore jätte tacksam om du kunder ge mig en ärlig bild av cäderet i costa rica! Maila mig jätte gärna på sophie.gost@hotmail.com TACK!