onsdag, mars 28, 2007

Påskväder

Månadsskiftet Mars-April.

Det brukade betyda tussilago, fågelkvitter och doften av marken som värms upp av vårsolen. Påsk med en massa ägg och påskris.

Men inte här. Veckorna runt påsk innebär riktigt varmt, tryckande väder. Solen skiner som vanligt, men luften står helt still och ligger som ett tjockt täcke över landet.

Runt påskveckan, Semana Santa, är det stekande hett och man kan alltid vänta sig några jordskalv.

Varje år är det samma sak. För efter påsken och jordskalven ändras alltid vädret igen och regnsäsongen börjar.

Efter fyra månaders torka faller de första regndropparna. Allt som nu är torrt som fnöske blir grönt och frodigt igen, och marknaderna fylls av nya, roliga grönsaker och frukter som inte setts på länge.

Jag längtar!

...

En annan sak som alltid sker under månadsskiftet mars-april är att internetanslutningen i Costa Rica blir nästan obefintlig under stora delar av dagen.

Tydligen beror det på att Costa Rica inte har internetanslutning genom kabel som de flesta andra länder utan genom satellit. Och varje år under den här perioden är jordens position helt fel och satellitsignalerna hittar inte hit. Säger de.

Så då tänker man att det blir kaos på företagen när inga emails kan skickas under halva dagen. Men folk tar det med ro. Det är ju Semana Santa nästa vecka, så allt kommer ändå slås igen.

Så man kan ta det lugnt och tjuvstarta påskledigheten lite. Inga problem.

Inga kommentarer: