tisdag, februari 13, 2007

Fyllekörning

Någonting som gör mig riktigt arg här är att folk kör på fyllan för jämnan. Att ta en helkväll på krogen och sedan köra hem är snarare regel än undantag. Utanför varenda bar och restaurang ser man parkerade bilar, och deras ägare vid ett bord med en kanna bärs eller två.

Det är alltså inte konstigt att trafikolyckor är den vanligaste dödsorsaken här. Varje dag hör man om någon som kört ihjäl sig själv eller andra på fyllan. Men det är inte ofta man läser om busschafförer som sitter och super på bussen medan de kör. Det är vad som hände för ett par veckor sedan mellan huvudstaden San José och Alajuela, en stad ett par mil bort.

Det var alltså en busschaffis som helt sonika tog upp en halv flaska vodka mitt på motorvägen och började tuta i sig den. Han var då redan märkbart berusad och körde i zick-zack. De 40 passagerarna fick panik och många ringde larmcentralen, men trots att poliser försökte stoppa vansinnesfärden* fortsatte han köra. Med en hand på ratten och den andra handen stadigt runt flaskan.

När de till slut fick stopp på honom visade det sig att han hade 3.9 promille i blodet. 3.9 promille! Enligt tidningen motsvarande 20 öl. Helt galet mycket med andra ord.

Hans straff?

Han förlorade sitt jobb. Och fick böter motsvarande knappt 400 kronor (och det är inte särskilt mycket pengar i Costa Rica).

Det är det som är felet här. Man kan göra nästan vad som helst och komma undan med det. Det har länge diskuterats om att man ska göra om trafiklagarna så att nuvarande straff blir upp till tio gånger högre.

Väldigt många, och jag med dem, undrar varför det tar sån tid.*Haha. Vansinnesfärden, låter skrämmande likt Aftonbladet :-)

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!

Ja det gäller att du ser upp när du går ut på gatorna. Tror inte jag ska berätta för mormor.

Kram mamma