fredag, maj 30, 2008

Om väder, vind och världens bästa katt

Man blir ju lätt lite väderbortskämd när det alltid är minst 25 grader varmt på dagarna, så vad jag har frusit de senaste dagarna då det varit kallare än 20 grader, rått väder med regn och blåst.

Mest missnöjd har nog Kisse* varit. Som en god katt skyr han ju vatten och regn, så för honom måste de senaste dagarnas störtskurar ha varit som att dö och hamna i katthelvetet.

Vad han har klagat! Han ställer sig framför mig, ser mig stint i ögonen och mjaaauar högt, för att sedan traska iväg med svanstippen krokad, stannar varje meter för att se att jag följer med. I vanliga fall stannar färden vid matskålen/kylskåpet, men under de regniga dagarna har han lett mig till dörren, där han tittar på regnet, tittar på mig och mjaaaauar anklagande. Ta bort regnet!

Men det blev till att ligga inne på sängen med fötterna i vädret och slöa i några dagar istället.

Nu har stormen dragit vidare uppåt. När jag vaknade sken solen och det var VARMT igen. Katten är som en kalv på grönbete nu när han åter kan ligga i solen och gäspa.

Fint perspektiv...
han ser verkligen ut att vara sådär bred om höfterna som en äkta latinokatt bör vara.


Så här såg han förresten ut som liten kattunge. Det är ganska precis ett år sedan vi tog hand om honom.

*Vi hade lite beslutsångest beträffande namn så han kallades Kisse "så länge". När vi väl kommit på några namn att prova lystrade han redan till namnet Kisse, så då fick han heta det. Varför inte, om katten själv får välja.

Sist vi åkte taxi hem från veterinären småpratade jag lite med taxichauffören om honom och berättade att han hette Kisse och att han var en kille. Ahaaa, sa taxichauffören, så om han hade varit en tjej hade han hetat Kissa!? Eeeh, nej. :-)

Storm, regn och översvämningar

För några dagar skrev jag om regn, åska och jordbävningar. Nu kommer det handla om storm, regn och översvämningar.

Under tre dagar över helgen regnade det hälften så mycket som det vanligtvis gör under hela maj månad och regnet fortsätter falla... Jag skulle kunna klaga på regn dygnet runt, på bilköer, dyngsura skor, tvätt som aldrig torkar utan börja ruttna istället, på internetuppkopplingen som knappt funkar...

Men där jag bor är vi lyckligt lottade.

Efter att ha sett nyheterna om orter längs Stillahavskusten som är helt översvämmade, där vattnet når folk upp till höfterna, om familjer som förlorar sina hem och tvingas evakueras till härbärgen, om orter som blev helt isolerade på grund av att de enda vägarna dit har rasat samman eller korsas av nedfallna träd, om folk som samlade regnvatten i väntan på nödhjälp i form av mat och dricksvatten... Då får man lite perspektiv på ruttnande kläder och bristande internetuppkoppling.

Bild från dagstidningen La Nacion
(där det finns mer info om stormen Alma, på spanska.)


Allt detta på grund av den tropiska stormen Alma, den första under orkansäsongen som nu dragit igång. Den är nu på väg uppåt i Centralamerika och vi får hoppas att länderna där uppe klarar sig bra.

Bild från A.M. Costa Rica
(där det finns mer info om stormen Alma, på engelska.)

tisdag, maj 27, 2008

Att ta sig runt på kroppspråk...

När jag åkte till Costa Rica första gången kunde jag knappt ett ord spanska. Jag kunde väl räkna till tio, säga ja, nej och tack och beställa öl (som alla svenskar kan). Men där var det stopp.

Så första tiden var det minst sagt ansträngande att klara sig på stan. Med en hemritad karta i fickan över bussrutten hem (så jag skulle veta att jag var på rätt buss, kvarteren är förvirrande lika här) och en liten lapp där det stod ungefär ”Snälla busschaufför, kan du tala om för mig när vi kommer till XXX, jag ska av där” gav jag mig ut på äventyr.

Jag minns första dagen här då jag gick runt i stan och blev hungrig. Såg en skylt utanför ett ställe med en bild på gyros och billigt pris, så jag gick in dit och pekade glatt på skylten för att visa att en sån ville jag ha.

Sen kom frågorna. Jag fattade nada.

Gissade att de kanske frågade om dryck och pekade...

Gissade att de kanske frågade om jag ville äta där eller ta med och pekade på borden...

Gissade att de kanske frågade vilken sorts kött jag ville ha…

…jag ville ha kyckling men visste inte hur man sa det, så jag ställde mig helt enkelt och kacklade lite och flaxade med armarna. Att säga att jag fick många glada skratt tillbaka av personalen är en underdrift…

”Pollo” sa de. ”Pollo” upprepade jag och flaxade lite extra med armarna för att försäkra mig om att jag förstått rätt. De nickade i kör och vips hade jag lärt mig ett ord som inte var ja, nej, tack eller öl.

Och aldrig kommer jag glömma ordet för kyckling.

måndag, maj 26, 2008

Regn, åska och jordskalv

Här på bloggen har det varit tyst några dagar. Det har regnat och åskat mycket de senaste dagarna så min internetuppkoppling har varit väldigt seg och skakig...

Det märks verkligen att torrsäsongen är slut nu. Istället för sol från morgon till kväll får man plaska runt i vattenpölarna och gömma sig under ett stort paraply bäst det går. Och jag som inte alls gillar paraplyer, jag glömmer dem bara överallt. Kanske skulle satsa på en sån där paraplyhatt!? ;-)

Bild lånad härifrån.

Vi hade förresten ett litet jordskalv här före helgen, 4.8 på Richerskalan. Det blev inga skador på byggnader och liknande, och de flesta märkte det inte ens. Det brukar vara så med jordskalv här, man märker det bara om man sitter eller ligger ner, inte om man står upp eller sitter i bilen.

Det här jordskalvet märkte jag av eftersom jag satt hemma i soffan och kände fötterna gunga fram och tillbaka några sekunder. Det är rätt vanligt med små jordskalv den här tiden på året i skiftet mellan torr- och regnperiod och det brukar aldrig vara någon fara, så det är inget jag tycker är läskigt eller så.

Riktigt så här mycket regn har vi inte än men det kommer med orkansäsongen...

torsdag, maj 22, 2008

Ticos - En liten språklektion

Nationaliteten costarican heter egentligen costarricense på spanska, men här kallar alla sig för ticos.

Varför kallar de sig ticos kan man fråga... Jo, namnet ticos har sitt ursprung i att man gärna använder diminutivändelser här. Oftast använder man -ito eller -ita som diminutiv, antingen för att förminska, göra ordet mer familjärt eller visa ömhet. Exempelvis kan man kalla mormor för abuelita istället för abuela, eller säga att man går hem till sitt casita istället för till sitt casa.

Sen har man en egenhet här att även använda diminutivändelserna -tico och -tica och det är därifrån namnet ticos kommer. Så momentito blir momenTICO och chiquitito blir chiquiTICO.

Nuförtiden är den ändelsen inte lika vanlig som förr, men man stöter på den då och då. Och de vanliga spanska diminutiverna lever och frodas. Se bara på den här texten om olika typiska maträtter som jag hittade:

No puede faltar el gallo pinto, con arrocito fresco y frijolitos de hace 2 dias, bien atoluditos, en un poquitico de aceite donde previamente se ha frito un poco de cebolla bien picadita y chilito dulce tabien picadito, y una vez que se revolvieron el arroz y los frijolitos, le agregás un poquito de culantro picadito, lo dejas que se sude todo unos 4 minutos, y te lo servís con un poquito de cafesito... ayúdeme a seguir...
El arroz con siempre (pollito, como buen tico), con buen ajito, chilito dulce, cebollita, culantro, "petit pois", unas papitas tostadas a la par y lo acompañas con ensaladita rusa (sin huevo por favor). Buen provecho.
La sopita de mondongo, con unas goticas de de chile de chilera... a sudar un poquito
Un caldito de frijolitos recién hechos, con un huevito duro adentro, chile dulce raspadito y culantro fresco... mortal verdad?

Och på tal om ticos så hittade jag den här videon, Soy tico, med en text som hyllar fädnerslandet och dess invånare så pass att folk blir alldeles gråtmilda av att höra den...

onsdag, maj 21, 2008

Ceviche de plátano

Idag fick jag användning för en del av grönsakerna jag köpte på marknaden i lördags när jag lagade en Ceviche de plátano.

Jag tycker jättemycket om vanlig ceviche (gjord på fisk eller skaldjur, som jag tidigare skrivit om här och här), så det är klart att en ceviche gjord på plátanos (som tydligen heter mjölbananer på svenska) också är supergott! När det är varmt mitt på dagen finns det ju inget godare än en kall rätt att svalka sig med.

Hur man lagar den varierar beroende på person och land, men i min Ceviche de plátano som jag gjorde idag hade jag:
  • 3 st mjölbananer
  • 1 paprika
  • En liten lök
  • En kvist koriander
  • Lite chili
  • Juice från 5-6 citroner
Det är busenkelt, först skalar och kokar man mjölbananerna tills de är mitt emellan hårda oxh mjuka och hackar dem sedan i små bitar. Sen finhackar man grönsakerna och allt blandar ihop allt tillsammans med citronjuicen och saltar/pepprar efter behag. Sen låter man allt stå och dra i kylskåpet någon timme eller så. Klart!

Man kan äta den här cevichen som den är eller till lite allt möjligt, till exempel till grillad kyckling och tortillas.

På tal om koriander förresten så tyckte jag inte alls om det förut. Jag var sån som satt och petade bort det ur maten och tyckte att det bara smakade parfym. Så innan jag åkte till Costa Rica var jag lite orolig över att behöva äta det jämt och ständigt här.

Men koriandern här är inte alls som den jag tidigare ätit i Asien utan mildare i smaken. Tydligen finns det ju många olika koriandersorter. Nu tycker jag inte alls att koriander smakar parfym utan är jättegod i små mängder.

Uppdatering: Kom på att det kanske är en bra idé att nämna att citroner här inte alls är som i Sverige, utan gröna och sötare. Riktigt sura gula citroner som i Sverige har jag inte sett till här. Så i det här receptet passar det bättre med lime än med sura citroner.

tisdag, maj 20, 2008

måndag, maj 19, 2008

Plastmoster

Jag har blivit plastmoster* i helgen. Här är nyaste medlemmen i familjen, en blond liten pojk som föddes på Norges nationaldag.



Jag visade bilden för några kompisar här, och aldrig har jag väl hört så många ojanden och gullanden tidigare. Folk brukar i allmänhet vara helt tokiga i bebisar, och är de dessuom så blonda som honom är det ju otroligt uppseendeväckande. :-)

*Det är väl så man säger när det inte är biologiska syrran som fått barn... fast eftersom jag känt henne sen hon var bebis räknas hon väl som en "riktig" syrra ändå tycker jag.

lördag, maj 17, 2008

Grönsaksfrossa på marknaden

Efter att länge ha varit på resande fot och mest ätit ute är jag mest sugen på enkel, hemlagad mat, så idag då det var lördagsmarknad i stan passade jag på att bunkra upp med lite grönsaker.

Varje lördag är det alltså marknad i stan, då en lång gata stängs av och det säljs allt från grönsaker till frukter, bakverk, ost, fisk, kött och ägg till kläder, blommor, smycken och piratkopierade filmer. Idag tog jag inga bilder, men jag har lagt upp en massa tidigare här.

Marknaden öppnar redan i gryningen men jag kom dit rätt sent på dagen då solen brände, så jag tog bara ett varv och plockade inte alls på mig så mycket som jag brukar (och orkade heller inte bry mig om att jämföra priser så mycket). Exempelvis blev det ingen god lagrad ost den här gången, inte heller palmhjärta eller några skojiga frukter.

Däremot blev det en hel del grönsaker:
  • Platanos, 3 st gröna - 3 SEK*
  • Chilifrukter, ca 30 st små - 3 SEK
  • Chayote, 5 stora - 1,50 SEK**
  • Tiquisque, 1 kg - 5 SEK***
  • Småpotatis, 3 kg - 6 SEK
  • Gul lök, 1 kg - 2 SEK
  • Paprika, 6 stora - 2,50 SEK
  • Kålhuvud, 1 st - 1,25 SEK
  • Broccolihuvud, 1 st - 1,25 SEK
  • Morötter, drygt 1 kg - 2 SEK
  • Salladslök, 2 stora knippen - 2 SEK
  • Squash, 3 st ENORMA - 6 SEK
  • Vitlök, 9 st - 6 SEK
  • Citron, ca 15 st - 6 SEK
  • Mango, drygt 3 kilo - 6 SEK
Sammanlagt gick kalaset på drygt 50 kr och det kan jag ju inte klaga på. Fast visst hade det kunnat bli billigare om jag köpt flera kilon av allt eller ansträngt mig lite för att hitta de allra bästa priserna.

Mest nöjd är jag nog över squashen jag köpte, de är verkligen enorma! Varje squash är större än katten (längre och mycket bredare än min underarm) så nu blir det squashsoppa, squash med ägg, squash i ugn... Och lite mango till efterrätt kommer nog smaka gott!

*Platanos är som bananer men större och de används i matlagning. Man köper antingen mogna, gula som ofta steks och äts till maten (sött!) eller gröna som t.ex. kan friteras eller användas i ceviche. De heter plantains på engelska men på svenska vet jag inte. Matbananer?

Bild lånad härifrån

**Chayote är en rund, squashliknande grönsak vars konsistens är ungefär som en blandning mellan potatis och gurka. Den smakar inte så mycket i sig men är saftig och god att ha i matlagning.

Bilden är lånad från Wikipedia

***Tiquisque en rotfrukt som smakar lite som potatis. Den ser ut ungefär så här (jag tycker det är lite förvirrande med alla dessa rotfrukter, det finns olika subkategorier som går under olika namn men liknar varandra jättemycket).

Bilder är lånad härifrån.

Det roligaste med marknaden är nog att frukterna och grönsakerna varierar så mycket från gång till gång. För några veckor sedan var det tomater och papaya som det fanns mycket av, nu är det potatis, lök och mango.

Och sen är det förstås jättekul att prata med försäljarna, frågar man vad något är får man ofta ett smakprov och ett par recept att prova.

onsdag, maj 14, 2008

Konstigheter i Costa Rica?

Nu är jag hemma igen efter ännu en resa, den här gången till mitt absoluta favoritställe i Costa Rica, Karibiska kusten runt Puerto Viejo (som jag skrivit tidigare om här och här). Så fort jag landat lite och fått ordning på alla bilder kommer de upp här på bloggen.

Min lillebror har varit på besök här en hel månad (han sitter just nu i ett plan på väg över Atlanten) så vi har verkligen haft fullt upp. Det är kul med besök hemifrån eftersom man ser landet på ett helt nytt sätt. Saker som jag tycker är helt normalt vardagsliv nu är kanske inte det när man ser det med svenska ögon. Som att:

  • Maten är så billig och god att man gärna äter ute flera gånger om dagen
Som en smarrig skaldjurssallad till exempel, drygt 15 kr

  • Att det kanske är lite konstigt ändå med folk som står och åker på flaken på lastbilar
Och då är det här ändå bara två stycken...

  • Att glassbilen inte riktigt ser ut som den brukar :-)
Fast han pinglar nästan lika högt som Hemglass

  • Att ölen ofta serveras med en servett antingen runt flaskan eller lite nerstoppad i mynningen
Och till får man ofta glas med is och en extra hink is
att fylla på med när den börjar smälta...

fredag, maj 09, 2008

Rötter

Passar bra som bänk när man vill sitta ute och läsa...

torsdag, maj 08, 2008

Bussresor

Jag spinner vidare på bussresor. Vissa bussresor minns man mer än andra och de jag minns bäst är nog de som jag åkt på utomlands. En av dem är den allra första:

Första gången jag åkte buss utomlands var i England dit jag och en kompis åkte på språkresa som fjortisar. Redan första dagen blev vi lämnade i centrum med en karta med ett "här bor vi"-kryss på. Vi hittade tillslut en buss åt vårt håll och jag minns bussresan som evighetslång. Vi åkte och åkte och tänkte att oj vad långt utanför centrum vi bor!

Sån här buss åkte vi i (bilden snodd på nätet)

Det visade sig senare att vi inte hört busschaufförens rop att vi var vid vår hållplats utan hade åkt vidare till bussgaraget på andra sidan stan. Han skjutsade tillbaka oss till stora vägen där det säkert skulle gå bussar tillbaka. Så vi satt där och väntade och väntade men det började bli kväll och inga bussar kom.

Inget telefonnummer till värdfamiljen hade vi heller, så jag gick och knackade på hos närmaste hus och frågade med darriga knän och knagglig engelska efter en telefonkatalog, fick skjuts hem över halva stan, kom fram tre timmar efter utsatt tid och möttes av en orolig värdmamma som när han som skjutsade oss berättade var vi hade varit spärrade upp ögonen, slog sig för bröstet och utbrast ett långt "Oooooh deeeeaaaar!"

Jag minns att jag tyckte det var kul för det kändes så... brittiskt.

onsdag, maj 07, 2008

Utsikt från bussen

Den här bilen fick jag syn på från bussen (klicka så blir bilden stoooor). Jag googlade på namnet och det verkar vara någon produkt för veterinärer, något för att öka fertiliteten hos djur kanske? :-)


På bildern ser man även busschaufförens lilla myntlåda. De är väldigt snabba på att sortera mynt i rätt fack så man snabbt får rätt växel när man betalar. Den på bilden är rätt tråkig, ofta har de sina namn skrivna på dem eller bilder på stränder och palmer.

Såna där nymodigheter som busskort eller betala med sms kommer nog inte hit på länge...

tisdag, maj 06, 2008

Vardagsliv

Nu är jag hemma igen efter några dagars rundresa i landet. Vi hann med både en tur till vulkanen Arenal där vi badade i varma källor och tittade på glödande lava på natten och några dagar vid kusten i Guanacaste med snorkling och strandhäng. Kamerasladden har försvunnit längst ner bland all packning tror jag men bilder kommer snart!

Det är jättekul att resa runt men skönt att vara hemma igen också. Sova i egen säng, klappa katten och äta hemlagad mat. På vissa ställen vi var tyckte vi maten var så dyr (man är ju van vid tico-priser, inte turistpriser i dollar) att det mest blev billigare skräpmat. Efter några dagar med hamburgare, nachos och burritos är det helt underbart att laga vanlig mat hemma!

En annan sak som jag ofta tänker på när jag är ute och reser här är hur folk orkar bo i värmen. Heredia där jag bor, och huvudstaden San José någon mil bort, har ett perfekt klimat tycker jag. Lite varmare än svensk sommar på dagarna och lite kyligare på kvällen så man kan ha på sig långärmat. Men i andra delar av landet kan det bli riktigt varmt och svettigt och jag tror inte jag skulle orka det någon längre tid. Särskilt inte om man behöver jobba och inte kan svalka sig i havet hela dagarna.

Det märks verkligen skillnad på tempot också. Bilarna kör sakta, folk går sakta, jobbar sakta... Vi är ju vana vid snabbare tempo och att man t.ex. måste akta sig när man går över gatan eftersom bilisterna gärna gasar på helt utan förvaning. Så när vi ska över gatan och det är en bil som krypkör 15 meter bort står vi ändå där och tvekar och bilisterna kollar konstigt på oss och börjar vinka att det självklart är ok att gå över. I huvudstaden skulle de snarare trycka gasen i botten. Samma sak hände mig när jag var i Sverige efter ett tag i San José, det tog ett bra tag innan jag slutade stå som ett fån och dividera med mig själv om bilarna verkligen saktade in när jag stod vid övergångsställen. :-)

Nu blir det en tupplur bredvid katten och sedan lite hemlagad spaghetti och köttfärssås. Det gäller att vila upp sig för om några dagar bär det nog av på en liten weekendresa igen.